Nieuwe aanpak voor behandeling van leverkanker
Onderzoek naar de combinatie van microbelletjes en radioactieve microbolletjes voor meer nauwkeurigheid en effectiviteit. Primaire levertumoren behoren wereldwijd tot de meest voorkomende vormen van kanker. Helaas kan slechts 10-20% van de patiënten een potentieel curatieve behandeling ondergaan, zoals een operatie of transplantatie.
Longkanker in het bloed
Om longkanker te diagnosticeren en de optimale behandelstrategie te bepalen, zijn artsen doorgaans afhankelijk van weefselonderzoek. Het afnemen van biopten is echter ingrijpend en levert niet altijd voldoende informatie op. PhD-onderzoeker Esther Visser laat in haar onderzoek zien dat bloedtesten een minder belastend alternatief kunnen bieden.
Sterrenkundigen ontdekken eindelijk dubbele witte dwerg die gaat ontploffen tot supernova
Een klein internationaal team van astronomen met daarbij Silvia Toonen (UvA) en Gijs Nelemans (Radboud Universiteit) heeft twee witte dwergsterren ontdekt die om elkaar heen draaien en zullen samensmelten en ontploffen tot een supernova type Ia.
Twentse uitvinding brengt kwantumcomputer dichterbij
Een Twentse uitvinding maakt de kwaliteit van lichtdeeltjes (fotonen) dusdanig beter, dat de bouw van kwantumcomputers gebaseerd op licht goedkoper en praktischer wordt. De onderzoekers publiceerden
TU Delft en Brown University ontwikkelen lichtzeilen voor de ruimtevaart van de toekomst
Onderzoekers van TU Delft en Brown University hebben een manier gevonden om superdunne, reflecterende lichtzeilen te maken die de ruimtevaart en experimentele natuurkunde een enorme stap vooruit kunnen helpen. Hun onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications , laat zien hoe nieuwe materialen en productietechnieken leiden tot de dunste én grootste reflectoren die ooit gemaakt zijn.
Stikstof meten in de natuur
Stikstof is een kleuren geurloos gas in de lucht. Hoewel stikstof op zichzelf geen probleem vormt voor mens en milieu, kan het verbindingen aangaan met andere elementen, zoals zuurstof en waterstof. Hierdoor ontstaan stikstofoxiden en ammoniak, die wél schadelijk kunnen zijn. Deze stikstofverbindingen uit landbouw, verkeer en industrie komen in de lucht terecht en slaan uiteindelijk neer op de grond. Dat noemen we stikstofdepositie.
Ouders beïnvloeden de biologie van hun kinderen meer dan gedacht
Genetische eigenschappen ouders gekoppeld aan veranderingen in DNA-methylatie van kinderen Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry , laat zien dat genetische eigenschappen van ouders - vooral v
Menselijke invloed op biodiversiteit groter dan gedacht
Ontbrekende soorten laten zien dat menselijke invloed op biodiversiteit groter is dan gedacht. Een nieuw wereldwijd onderzoek, gisteren gepubliceerd in Nature , laat zien dat in door mensen verstoorde regio's veel inheemse plantensoorten ontbreken op plekken waar ze wel zouden kunnen groeien.
Haarvaten en cellen in levende organen onthuld met ultrageluid
Hoewel medische centra dagelijks echografie gebruiken, kon deze technologie tot nu toe geen lichaamsweefsels op het niveau van cellen bekijken. Fysici van de TU Delft hebben een microscopietechniek ontwikkeld op basis van ultrageluid die haarvaten en cellen in levende organen zichtbaar maakt-iets wat voorheen niet mogelijk was. Het onderzoek is gepubliceerd in Science .
Nieuwe ’moleculaire lijm’ helpt tegen schade door diabetes type 2
TU/e-wetenschappers werken mee aan een methode om insulineproducerende cellen te beschermen.
Categorieën
Laatste nieuws














NWA-subsidie voor onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld
Jongens presteren minder goed op middelbare school dan meisjes door 'foute vrienden'
Zelfregie op de EUR: Bacheloropleiding psychologie volledig Nederlandstalig en mogelijkheden aanscherping numeri fixi