nieuws 2022

Categorieën


Jaren
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |Results 1 - 20 of 270.
1 2 3 4 5 ... 14 Volgend »


Biowetenschappen - Onderzoeksmanagement - 30.12.2022
ERC Advanced Grant voor Huib Mansvelder
Huib Mansvelder, neurowetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een Advanced Grant toegekend gekregen van de European Research Council (ERC). In dit vijf jaar durende onderzoeksprogramma zal hij de moleculaire mechanismen bestuderen van informatieverwerking door genetisch bepaalde celtypen in de menselijke hersenen.

Milieu - 30.12.2022
Water, voedsel en energie uitbalanceren voor duurzame ontwikkeling
Als bron voor drinkwater, sanitair, voedsel en schone energie speelt water een cruciale rol bij de transitie naar een duurzamere wereld.

Milieu - 26.12.2022
Koude ijsplaten Antarctica kwetsbaarder dan gedacht
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers aanvankelijk dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken tóch kwetsbaar als de aarde verder opwarmt. Dat laat een studie zien onder leiding van de Universiteit Utrecht en waaraan Stef Lhermitte and Bert Wouters van TU Delft meewerkten.

Farmacologie - 24.12.2022
Snel antibellen produceren met een vloeistofstroom
Vorig bericht Volgend bericht UT-onderzoekers slaagden om snel microscopische 'antibellen' te maken. Eerdere methoden om deze vloeistofdruppels omgeven door een luchtlaag te produceren gevoelig voor verstopping, waren veel trager. Het team van onderzoekers publiceerde hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Materials.

Politiek - 23.12.2022
Onderzoeken LNV leggen knelpunten in de diergeneeskunde bloot
Het tekort aan dierenartsen, de veranderende publieke rol en steeds hogere eisen aan het veterinaire werkveld, zorgen voor enorme uitdagingen in de gehele sector.

Evenement - 23.12.2022
Vijf Vici’s voor Delftse toponderzoekers
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf Delftse wetenschappers een Vici-financiering toegekend van maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen zij gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Carrière - 22.12.2022
Arbeidsmigranten durven geen zaak te maken bij arbeidsrechtelijke problemen
Arbeidsmigranten met name in de laagste inkomensgroepen hebben vaker arbeidsconflicten dan de Nederlandse beroepsbevolking, maar durven daarover geen formele zaken aan te spannen uit angst voor ontslag. Dat staat in een net verschenen rapport 'De aanpak van arbeidsrechtelijke problemen onder arbeidsmigranten', waaraan Tilburg University onderzoekers Anna Sobczyk-Turek en Jan Cremers meewerkten in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Fysica - Chemie - 21.12.2022
Waarom natte oppervlakken soms minder glad zijn
Waarom natte oppervlakken soms minder glad zijn
De meeste oppervlakken worden glad als ze nat worden. Sommige oppervlakken hebben het omgekeerde gedrag: ze worden juist minder glad. UvA-onderzoekers hebben weten te verhelderen waarom dit het geval is. Waterstofbruggen tussen het oppervlak en het water spelen een belangrijke rol hierin. Het onderzoek, uitgevoerd door promovendus Liang Peng in samenwerking met vijf natuuren scheikundigen van de UvA.

Psychologie - Farmacologie - 21.12.2022
Psychologische factoren en stress hebben impact op levenskwaliteit hartpatiënt
Psychologische factoren, zoals angst en depressie, spelen een rol bij de ontwikkeling en het verloop van hartklachten. Dat geldt met name voor vrouwen jonger dan 65 jaar met verhoogde angstklachten. Andersom zorgen hartklachten zelf ook voor stress en negatieve emoties. In de ogen van veel patiënten worden klachten hierdoor veroorzaakt of verergerd.

Fysica - Evenement - 21.12.2022
Fotonische chip met recordbrekend dynamisch radiofrequentie bereik
Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een revolutionair microgolf fotonisch filter ontwikkeld met een ongekend dynamisch bereik. Het filter is programmeerbaar en volledig integreerbaar. Dit iseen belangrijke doorbraak in de integratie van functionaliteit en prestaties in fotonische signaalprocessoren voor radiofrequenties.

Milieu - Aardwetenschappen - 20.12.2022
18 miljoen euro voor onderzoek naar duurzaam gebruik van onze ondergrond
18 miljoen euro voor onderzoek naar duurzaam gebruik van onze ondergrond
Intensiever benutten van de ondergrond, bijvoorbeeld voor geothermie of ondergrondse opslag, is cruciaal voor het behalen van de (inter)nationale doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen. Vandaag is bekend gemaakt dat EPOS-eNLarge, een onderzoeksproject gericht op een efficiënt en veilig gebruik van de Nederlandse ondergrond, financiering ontvangt uit het programma Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Computerwetenschappen - 20.12.2022
Computer met persoonsgegevens bij VU gestolen
Onlangs zijn twee computers op onze campus gestolen. Op één van de computers stonden archiefgegevens van oud-studenten. Deze opstelling was maatwerk en daarmee niet uitgerust met de voor VU gebruikelijke IT- beveiligingsmaatregelen. Omdat niet uit te sluiten is dat onbedoelde of ongeoorloofde toegang mogelijk is tot deze (persoons)gegevens heeft de VU hiervan melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Criminology / Forensics - 20.12.2022
Aanpak georganiseerde criminaliteit vraagt nadere koersbepaling
De afgelopen jaren zijn met extra financiële middelen van het kabinet verschillende lokale, regionale en landelijke projecten gestart om ondermijnende criminaliteit aan te pakken en in de kiem te smoren. Daardoor is in Nederland meer bewustwording ontstaan over de ernst van die problematiek en de noodzaak om deze gezamenlijk het hoofd te bieden.

Biowetenschappen - 19.12.2022
Hoe leidt hetzelfde DNA tot meer dan 200 verschillende celtypes?
Hoe leidt hetzelfde DNA tot meer dan 200 verschillende celtypes?
Ieder menselijk lichaam begint als één enkele cel: een bevruchte eicel. Deze cel ontwikkelt zich tot allerlei celtypes: huidcellen, levercellen, bloedcellen. Hoewel deze celtypes er allemaal anders uitzien en anders functioneren, bevatten ze allemaal precies hetzelfde DNA. Tuncay Baubec en zijn onderzoeksgroep proberen te begrijpen hoe dezelfde genetische code wordt gebruikt om de meer dan 200 verschillende celtypes in ons lichaam te bouwen.

Farmacologie - Gezondheid - 19.12.2022
Nieuwe aanpak in de strijd tegen malaria
Nieuw onderzoek van een team UT wetenschappers biedt mogelijk een veelbelovende aanpak in de strijd tegen malaria. In het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Infectious Diseases , bestrijden de onderzoekers de malariaparasiet in een specifieke levensfase in de mug. "Het is een unieke aanpak, eerder onderzoek richtte zich voornamelijk op behandeling in de mens." Malaria is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem.

Gezondheid - Computerwetenschappen - 17.12.2022
Nieuwe methode zorgt voor revolutie in netwerkanalyse
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws Hoe vind je de snelste route als je niet alle mogelijke links kunt zien? Zoals bij het 'routen' van internetverkeer - iets dat nu op blind vertrouwen gebeurt - of eiwitroutes in het lichaam, wat tot compleet nieuwe inzichten in ziektes en medicijnen kan leiden? Al sinds de jaren vijftig breken wetenschappers zich hierover hun hoofd.

Geschiedenis / archeologie - Politiek - 17.12.2022
Een jaar na de inval in Oekraïne: geschiedenis als wapen
Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Historici Harm Kaal en Jelle van Lottum komen met een 180 pagina's tellende editie van het Journal of Applied History, dat geheel gewijd is aan de Russisch-Oekraïense oorlog en hoe geschiedenis in dit conflict als wapen wordt gebruikt.

Agronomie / voedingswetenschappen - Milieu - 16.12.2022
Bereken het landgebruik van jouw dieet
Landbouw is een van de belangrijkste menselijke oorzaken van veranderingen in het landgebruik wereldwijd. Onze voedselconsumptie en productie, met name in de geïndustrialiseerde landen, tast daardoor de planeet aan. Meer dan een derde van het totale landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw en het voedsel dat wij eten heeft een grote impact op de wereldwijde water-, stikstofen koolstofcycli.

Fysica - 15.12.2022
Nieuwe aanpak van Majorana-onderzoek met korte nanodraden
Nieuwe aanpak van Majorana-onderzoek met korte nanodraden
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws Onderzoekers en ingenieurs van QuTech en de Technische Universiteit Eindhoven hebben Majorana-deeltjes gemaakt en hun eigenschappen met grote nauwkeurigheid gemeten. Deze Majorana's zijn zogenaamde 'sobere Majorana's', gebaseerd op twee quantumdots in een nanodraad, die kunnen worden opgeschaald tot een grotere keten van quantumdots met bestendiger Majorana-gedrag.

Milieu - Biowetenschappen - 14.12.2022
Biodiversiteit is cruciaal om klimaatverandering het hoofd te bieden
Biodiversiteit is cruciaal om klimaatverandering het hoofd te bieden
Deze week vind de conferentie over biodiversiteit plaats in Montreal, nadat hij afgelopen mei in de Chinese stad Kunming door Covid-19 was uitgesteld. Dat uitstel was zorgwekkend, vindt hoogleraar Landgebruik en Biodiversiteit Merel Soons , want de tijd dringt voor natuurbescherming. Waarom onze biodiversiteit zo sterk afneemt, is bekend.
1 2 3 4 5 ... 14 Volgend »