nieuws 2023

Categorieën


Jaren
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |Results 1 - 20 of 246.
1 2 3 4 5 ... 13 Volgend »


Psychologie - 22.12.2023
Gedragswetenschap: robuuste voorspellingen
De coronacrisis was, net zoals in de medische wetenschap, aanleiding voor gedragswetenschappelijke onderzoekers over de hele wereld om hun krachten te bundelen. Halverwege 2020 publiceerden zij, op basis van eerder onderzoek over (het beÔnvloeden van) sociaal gedrag, een aantal aanbevelingen voor coronamaatregelen ('claims').

Astronomy / Space - 20.12.2023
Botsende neutronensterren kunnen nu nauwkeuriger bestudeerd worden
Botsende neutronensterren kunnen nu nauwkeuriger bestudeerd worden
Internationaal onderzoeksteam slaagt er voor het eerst in verschillende signalen tegelijkertijd te analyseren Een nieuwe methode om de signalen te analyseren die samensmeltende neutronensterren uitzenden, helpt onderzoekers gegevens te verzamelen via meerdere kanalen tegelijk. De methode is ontwikkeld door een internationaal team van wetenschappers, waaronder het Institute for Gravitational and Subatomic Physics (GRASP) van de Universiteit Utrecht en Nikhef.

Milieu - 20.12.2023
Kleine riviertjes vertellen het verhaal over dooiende permafrost
Welk effect heeft klimaatverandering op de permafrost in het Noordpoolgebied? Aardwetenschapper Niek Speetjens deed onderzoek in Canada en ontdekte dat juist de kleine riviersystemen veel inzicht bieden in de dooi van permafrost. Permafrost, bodem die permanent bevroren is, dooit door klimaatverandering.

Gezondheid - 19.12.2023
Samenwerking als sleutel in screening slokdarmkanker
Samenwerking als sleutel in screening slokdarmkanker
Meer dan tien jaar onderzoek aan de TU/e, onder leiding van Fons van der Sommen, heeft deze december geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie in The Lancet Digital Health. Het onderzoek richt zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om beginnende slokdarmkanker op te sporen bij mensen met Barrett's slokdarm.

Gezondheid - 18.12.2023
’Ontwikkelen en implementeren van alternatieve bekostiging van zorg: doen, leren en evalueren’
Na twee jaar onderzoek brengen onderzoekers van Erasmus School of Health Policy & Management, DaniŽlle Cattel, Frank Eijkenaar en Celine Hendriks het BUNDLE eindrapport 'Ontwikkelen en implementeren van alternatieve bekostiging van zorg: doen, leren en evalueren' uit.†Het rapport is uitgevoerd in het kader van het ZonMw-programma 'Uitkomstgericht organiseren en betalen' wat weer binnen het bredere VWS programma 'Uitkomstgerichte Zorg 2018-2022' valt.

Chemie - 18.12.2023
Utrechtse scheikundigen ontdekken mechanisme om duurzamere katalysatoren te ontwerpen
Utrechtse wetenschappers hebben, onder leiding van Marc-Etienne Moret, een nieuw mechanisme ontdekt om moleculaire katalysatoren te bouwen. Het nieuwe mechanisme maakt gebruik van nikkel in plaats van een edelmetaal dat vaak vereist is als onderdeel van moleculaire katalysatoren. Moret: "Deze ontdekking is het begin van een nieuw onderzoeksgebied waarin we vanuit een heel nieuw concept duurzamere katalysatoren kunnen ontwerpen." In 2017 ontving Marc-Etienne Moret een ERC Starting Grant om op zoek te gaan naar nieuwe katalysatoren met betere eigenschappen.

Kunst en design - 15.12.2023
Rembrandt gebruikte nieuwe preparatietechniek voor het doek van De Nachtwacht
Rembrandt gebruikte nieuwe preparatietechniek voor het doek van De Nachtwacht
Nieuw onderzoek heeft aan het licht gebracht dat Rembrandt het doek voor zijn beroemde schuttersstuk 'De Nachtwacht' uit 1642 impregneerde met een loodhoudende olie, voordat hij de eerste grondlaag aanbracht. Een dergelijke loodhoudende impregnatie is nooit eerder waargenomen bij Rembrandt of zijn tijdgenoten.

Psychologie - Farmacologie - 14.12.2023
Onderzoek: Dynamisch licht verbetert slaappatroon en psychisch welbevinden mensen met dementie
In Nederland leven bijna 300.000 mensen met dementie. Naast geheugenproblemen ervaart 80-90% van de patiŽnten ook slaap-, psychische en gedragsproblemen. Medicatie heeft weinig effect en vaak negatieve bijwerkingen. Nieuw promotieonderzoek van dr. Ellen van Lieshout-van Dal (Tranzo, Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University) toont de veelbelovende werking van dynamisch licht op het slaappatroon en psychisch welbevinden van mensen met dementie.

Biowetenschappen - 12.12.2023
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
De griend die begin december dood op het strand van Vlieland werd aangetroffen, is onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het dier ernstig ziek was en ontstekingen had in meerdere organen. Het volwassen vrouwtje had een hersenvliesen longontsteking en daarnaast afwijkingen in haar gebit en gehoororganen.

Materiaalwetenschap - 12.12.2023
Optimalisatie van harde-zachte materiaalovergangen: Een 3D-geprinte nabootsing van bot-peesverbindingen
Je laptopof telefoonoplader die kapot gaat waar de flexibele kabel overgaat op de hard adapter, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Dit is slechts ťťn voorbeeld van hoe moeilijk het is om harde en zachte materialen effectief met elkaar te verbinden. Met een uniek 3D-printproces hebben onderzoekers van de TU Delft hybride verbindingen van meerdere materialen gemaakt die opmerkelijk dicht bij het natuurlijke ontwerp van bot-peesverbindingen komen.

Campus - 12.12.2023
Alles stroomt
Alles stroomt
Timo van Overveld verdedigde op 12 december cum laude zijn proefschrift bij de faculteit Applied Physics and Science Education. We leven in Nederland samen met het water. Om te kunnen voorspellen hoe zandverplaatsing en erosie onze kustlijn kunnen beÔnvloeden, onderzocht TU/e-natuurkundige Timo van Overveld hoe knikkers zich in een schuddende waterbak gedragen.

Wiskunde - 11.12.2023
Bollen verpak je (bijna) altijd het efficiŽntst als worst
Bollen verpak je (bijna) altijd het efficiŽntst als worst
Natuurkundige experimenten en simulaties bieden meer inzicht in wiskundig verschijnsel 'worstcatastrofe' Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente hebben het wiskundige sphere packing problem onderzocht aan de hand van natuurkundige experimenten en computersimulaties. De studie laat zien hoe een eindige hoeveelheid bollen het efficiŽntst kan worden verpakt en vult zo het wiskundige bewijs hiervoor aan.

- 08.12.2023
Toewijzingen in Impact Explorer voor onverwachte ontdekkingen
Toewijzingen in Impact Explorer voor onverwachte ontdekkingen
Tijdens het onderzoek kom je soms resultaten tegen die je niet verwacht. Hoewel dit niet in het onderzoeksplan stond, wil je hier toch iets mee. Om die onverwachte ontdekkingen toch uit te werken krijgen VU-projecten nu een kleine top-up van maximaal 30.000 euro per project van NWO. Met deze extra bijdrage kan er maatschappelijke impact worden gecreŽerd.

Gezondheid - 08.12.2023
Nieuw 3D-kweekmodel om effect protontherapie op agressieve hersentumor te onderzoeken
Nieuw 3D-kweekmodel om effect protontherapie op agressieve hersentumor te onderzoeken
Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe 3D-nanostructuur ontworpen geÔnspireerd op het bloedvatenstelsel in de hersenen. De nanostructuren werden in kweek gebracht met zowel glioblastoomcellen, een agressieve hersentumor, als endotheelcellen, de bouwstenen van bloedvaten. Met dit model konden onderzoekers het effect van protonentherapie op glioblastoom bestuderen, wat een mogelijke beschermende rol van endotheelcellen op glioblastoomcellen aan het licht bracht.

Campus - 07.12.2023
Nationale Vrijwilligersdag: ’Nieuwe benadering vrijwilligerswerk nodig om verloop tegen te gaan’
Vrijwilligers zijn van grote waarde voor de maatschappij, op zowel individueel als economisch vlak. Hoewel het aantal vrijwilligers dit jaar iets is toegenomen, is het nog steeds niet terug op het niveau van voor corona. Ook wereldwijd is een daling in het aantal vrijwilligers zichtbaar. Nieuw onderzoek biedt inzicht in het verloop van vrijwilligers en biedt handvaten voor organisaties om dit verloop tegen te gaan.

Gezondheid - 07.12.2023
Belangrijk antilichaam in ons bloed blijkt verrassing met zich mee te dragen
Belangrijk antilichaam in ons bloed blijkt verrassing met zich mee te dragen
Een van de meest voorkomende antilichamen in ons bloed, Immunoglobuline M (IgM), blijkt anders in elkaar te zitten dan gedacht: het bevat een extra eiwit genaamd CD5L. Utrechtse onderzoekers onder leiding van Albert Heck en collega's van het Amsterdamse Sanquin deden deze ontdekking, die nu is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS .

Milieu - 06.12.2023
Grootste onderzoek ooit naar kantelpunten gepresenteerd op COP28
Vandaag verschijnt er op de klimaatconferentie COP28 in Dubai een groot, internationaal onderzoeksrapport: het Global Tipping Points Report. Uit het rapport blijkt dat cruciale kantelpunten in het klimaatsysteem van de aarde steeds dichterbij komen. Dit zijn momenten waarop een kleine verandering een onomkeerbare transformatie teweegbrengt.

Gezondheid - 05.12.2023
Britse coronavariant besmettelijker dankzij sterke binding
Britse coronavariant besmettelijker dankzij sterke binding
De zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus kon zich razendsnel verspreiden omdat het sterker bindt aan menselijke cellen. Deze ontdekking, gepubliceerd door een team onder leiding van Jan Lipfert, kan verklaren waarom deze variant al snel andere verdrong tijdens de begintijd van de coronapandemie.

Biowetenschappen - 04.12.2023
DNA beïnvloedt werkhouding ťn schoolprestaties
DNA beïnvloedt werkhouding ťn schoolprestaties
Leerlingen met veel zelfbeheersing en doorzettingsvermogen halen doorgaans betere schoolcijfers. Men dacht dat kinderen důůr die goede werkhouding betere cijfers haalden, maar biologisch psychologen aan de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten dat de relatie veel minder oorzakelijk is dan werd gedacht.

Criminology / Forensics - 04.12.2023
Beloningsgevoeligheid speelt rol bij jeugdcriminaliteit
Beloningsgevoeligheid speelt rol bij jeugdcriminaliteit
Jongens die omgaan met delinquente vrienden vertonen vaker antisociaal gedrag. Een nieuwe studie van neurowetenschappers en gedragsexperts van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC laat zien dat dit verband sterker is bij jongens met een verhoogde gevoeligheid voor beloning. Voor het eerst is in een wetenschappelijke studie naar antisociaal gedrag een interactie-effect aangetoond tussen een hersenmechanisme, gemeten met functionele MRI-scans, en een omgevingsfactor.
1 2 3 4 5 ... 13 Volgend »