nieuws
Microtechniek
Results 1 - 6 of 6.
Microtechniek - Biowetenschappen - 17.07.2024
Kennis van mieren leidt tot doorbraak in robotnavigatie
Heb je je ooit afgevraagd hoe insecten zich zo ver van hun thuisbasis kunnen bewegen maar toch altijd hun weg terug vinden? Naast biologen, zijn nu ook onderzoekers gespecialiseerd in AI voor kleine autonome robots op zoek naar het antwoord. Drone-onderzoekers van de TU Delft lieten zich inspireren door biologisch onderzoek over hoe mieren hun omgeving visueel herkennen en hun stappen zorgvuldig tellen om zo veilig thuis te komen.
Biowetenschappen - Microtechniek - 15.05.2024
Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots
Een team van onderzoekers van de TU Delft heeft een drone ontwikkeld die autonoom kan vliegen met behulp van neuromorfe beeldbewerking en besturing die zijn gebaseerd op de werking van dierenhersenen. Dierenhersenen gebruiken minder energie dan de huidige diepe neurale netwerken die op GPU-s (grafische chips) draaien.
Microtechniek - Gezondheid - 23.10.2023
Doorbraak in samenwerkende magnetische microrobots
Voor het eerst lukte het onderzoekers van het Surgical Robotics Laboratory van de Universiteit Twente om twee microrobots te laten samenwerken om passieve objecten in 3D-omgevingen op te pakken, te verplaatsen en in elkaar te zetten. Deze doorbraak opent nieuwe mogelijkheden voor veelbelovende biomedische toepassingen.
Microtechniek - 14.11.2022
Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen voor robotonderzoek
Het METATOOL-project ontving vier miljoen euro van de Europese Innovatieraad (EIC) en de Pathfinder Challenge 'Awareness Inside' om onderzoek te doen naar hoe robots nieuwe werktuigen kunnen ontwikkelen op dezelfde manier als onze verre voorouders deden.
Microtechniek - 19.10.2022
Hoe vliegende insecten en drones de richting van de zwaartekracht kunnen bepalen
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws Wetenschappers van de TU Delft hebben een theorie ontwikkeld die kan verklaren hoe vliegende insecten omhoog van omlaag kunnen onderscheiden, zonder gebruik te maken van versnellingsmeters. Deze theorie is een belangrijke stap in de creatie van kleine, autonome drones.
Biowetenschappen - Microtechniek - 26.09.2022
Nieuw tijdperk voor plantenonderzoek breekt aan met NPEC
Met de oplevering van NPEC stapt het plantenonderzoek een nieuw tijdperk binnen. De era van automatisering en heel veel data. NPEC staat voor Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre. Het draait dus om het fenotype van de plant, oftewel de uiterlijke verschijningsvorm. Niet de genetische bagage - het genotype - staat centraal, maar het meten hoe de plant eruit ziet en welke rol de omgeving daarbij speelt.