Zon centraal tijdens De Nacht van de Ruimte

De zon geeft warmte, licht en energie. Op 20 juni, de langste dag van het jaar, brengt de Nacht van de Ruimte een ode aan de zon. Experts gaan in gesprek over nieuw satelliet-onderzoek rondom de zon, zonne-ontwerp in kleding, kernfusie en zonne-energie.

De Nacht van de Ruimte komt er weer aan! Dit jaar staat de zon centraal, als bron van energie, inspiratie en innovatie Op donderdag 20 juni 2024, de langste dag van het jaar, presenteert INNOVATE een spectaculaire nieuwe editie van De Nacht van de Ruimte, in samenwerking met European Space Agency (ESA), Radboud RadioLab en Quest, het grootste populair wetenschappelijke magazine van Nederland. Wetenschappers, ontwerpers en andere experts gaan het hebben over satellieten, zonne-energie, de energietransitie, de status van de sustainable energy holy grail kernfusie.

Philippe Schoonejans van European Space Agency vertelt over de Solar Orbiter, een satelliet die de zon van dichtbij meet op nieuwe manieren. Deze samenwerking tussen ESA en de Radboud Universiteit brengt ons nieuwe inzichten over de zon. En onderzoeker Marco de Baar gaat dieper in op een groot project rondom kernfusie als potentiėle ’super renewable’ vorm van energie.

De zon is niet alleen een object van onderzoek, maar dient ook als inspiratie voor innovaties op het gebied van kleding. Pauline van Dongen is de eerste Nederlandse modeontwerper met een doctoraat en ontwikkelt slimme textielen op het kruispunt van mode, technologie en duurzaamheid. Tijdens de Nacht van de Ruimte vertelt ze meer over projecten als het Solar Shirt The Solar Movement.

Ook is er aandacht voor de zon als energiebron. Pallas Achterberg (Alliander) gaat in op duurzame energiebronnen en de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.

Het belooft een inspirerende editie te worden in openluchttheater De Goffert in Nijmegen op de langste dag van het jaar: 20 juni.

Meer informatie en tickets (gratis voor studenten) vind je op www.nachtvanderuimte.nl.