Tilburg University Junior nomineert vier onderzoeken voor de Klokhuis Wetenschapsprijs

Tilburg University Junior heeft dit jaar vier onderzoeken aangedragen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Het Klokhuis reikt deze prijs jaarlijks uit aan een onderzoek dat interessant én relevant is voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschap.

Ieder jaar nomineert Tilburg University Junior wetenschappers voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Dit jaar is de keus gevallen op de volgende wetenschappers en onderzoeken:

Ik kan mijn leraar alles laten zeggen! (maar moeten we dat willen?)

Onderzoeker: Bart van der Sloot 

Heb je weleens gehoord van deepfakes? Door nieuwe computerprogramma’s kun je van iedereen een levensechte video maken en diegene alles laten doen en zeggen. Je kunt een filmpje maken van jezelf waarin het lijkt alsof je goed kan breakdancen, je kunt je overleden oma tot leven roepen of een grappig filmpje maken waarop je leraar praat met het accent van Geert Wilders. Dat klinkt leuk, maar ook pestkoppen en criminelen gebruiken deze technologie. Zij verspreiden nepnieuws om de verkiezingen te beïnvloeden, of maken nepfilmpjes van kinderen om ze te pesten. Wat vind jij: moeten we deze technologie verbieden of vrijlaten?

Meer informatie over het onderzoek vind je  hier
 

Duimpje omhoog voor ’het perfecte plaatje’ online’!  

Onderzoekers: Anne-Mette Hermans en Ini Vanwesenbeeck

Hondenoortjes, een konijnenpak, of wat extra make-up? Je kent deze filters op sociale media wel! Je kunt er online heel anders uitzien dan in het echt. Dat kan leuk zijn, maar kinderen kunnen hierdoor ook onzeker worden. Wanneer je jezelf vergelijkt met ideale plaatjes online, lijkt je eigen leven misschien wel saai. Of als je de perfecte lichamen van influencers of sporters ziet, ga je misschien wel twijfelen aan je eigen uiterlijk. Met ons onderzoek ontwikkelen we samen met kinderen een lesprogramma om ervoor te zorgen dat het perfecte plaatje online niet leidt tot onzekerheid op het schoolplein of thuis! 

Op 25 oktober gaven Ini en Anne-Mette een college over hun onderzoek aan de Kinderuniversiteit. Bekijk het college  hier
 

Gebruiken vissers op de Noordzee stiekem netten met veel te kleine openingen? 

Onderzoeker: Ben Vollaard 

Vissers op de Noordzee vangen elke week tienduizenden kilo’s vis. Uit ons onderzoek blijkt dat veel vissers zich daarbij niet aan de regels houden: ze gebruiken netten met véél te kleine openingen. Zo zorgen ze ervoor dat geen enkele vis uit het net kan ontsnappen, zodat ze veel kunnen verkopen. Maar hierdoor vangen ze ook heel veel jonge, kleine visjes die te klein zijn om te verkopen. Die worden dood overboord gegooid. Als we hier niets aan doen, is het te laat. Dan blijven er geen vissen meer over in de zee en dat is heel slecht voor onze aarde.

Meer informatie over het onderzoek vind je in  deze aflevering  van Keuringsdienst van Waarde.
 

Hoe maak je indruk op een pratende computer? 

Onderzoeker: Djurre Holtrop 

Stel je voor, je gaat later solliciteren naar een baan en je mag op gesprek komen. Je loopt de kamer binnen, en daar staat alleen maar... een pratende computer. Het zou zomaar kunnen, en misschien al eerder dan je denkt! Wij onderzoeken of computers sollicitatiegesprekken kunnen voeren met mensen. Kan een robot bepalen of iemand eerlijk, vrolijk of precies is? Ook onderzoeken we hoe jij met een computer sneller een baan kan krijgen. Krijg je bijvoorbeeld eerder een baan als je met ChatGPT een motivatiebrief schrijft, dan wanneer je deze helemaal zelf schrijft en wat vinden bedrijven hiervan? 

Meer informatie over het onderzoek vind je  hier  (vanaf minuut 23). 
 

Bekendmaking top-10 door Het Klokhuis

Het Klokhuis maakt op 2 februari de top 10 bekend van alle ingezonden onderzoeken. Vanaf 26 februari 2024 kan het publiek via de stemmen voor het onderzoek dat volgens hen de Klokhuis Wetenschapsprijs verdient. Van het winnende onderzoek wordt door het Klokhuis een aflevering gemaakt en uitgezonden. Op zondag 17 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. 
 

Over Tilburg University Junior

Tilburg University Junior laat kinderen van 9 t/m 14 jaar op een laagdrempelige manier kennismaken met wetenschap en de universiteit. Ieder jaar worden onderzoekers aangedragen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. In 2022 eindigde onderzoeker Elisabeth Huis in ’t Veld en haar onderzoek naar prikangst op de tweede plek (en daar werd deze Klokhuis aflevering over gemaakt). Het eerstvolgende programma dat wordt georganiseerd door Tilburg University Junior is de  Kinderuniversiteit , een college gegeven door Ben Vollaard op woensdag 28 februari. Kinderen kunnen gratis worden aangemeld via de website.