Geneeskunde en biowetenschappen - Veterinair

Student toen en nu

Veterinair - 3.10
Veterinair

Inzichten over het hanteren van dieren zijn de laatste jaren flink veranderd, en daarmee ook het onderwijs aan de faculteit Diergeneeskunde. Masterstudent Femke Castellino volgt het vak klinische ethologie, waarbij ze zich vijf weken verdiept in diergedrag. Ze gaat in gesprek met Yvonne van Zeeland , dierenarts en docent bij Diergeneeskunde. Wat zijn de verschillen tussen vroeger en nu? En hoe zien zij de toekomst?

Veterinair - 3.10

Spieractiviteit toont ware gezicht van paarden

Veterinair

Wat gaat er om in het hoofd van een paard? Met een beter inzicht in de emoties van paarden, kunnen we hun welzijn verbeteren. Dat is de gedachte achter het project van onderzoekers Ineke Smit en Nikae te Moller , opgestart met financiële hulp van de actie Veterinair Vuur. Ze meten de spieractiviteit in het gezicht van paarden in samenwerking met de Zweedse landbouwuniversiteit SLU.

Veterinair - 3.10

’Kijk goed naar gedrag en reacties van het dier’

Veterinair

Een kat verstopt in een hoekje van de kattenmand, een hond met zijn staart tussen de benen achter de broekspijpen van zijn eigenaar.

Veterinair - 3.10

’Met AI kunnen we het gedrag en welzijn van dieren beter in de gaten houden’

Veterinair

Beweging van paarden analyseren, gedrag van kippen monitoren of pijn bij honden herkennen. Voorbeelden van onderzoeksprojecten die dierenwelzijn willen verbeteren met kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI).

Veterinair - 3.10

Je weet nooit waar ze je op af sturen

Veterinair

Vlak bij de landingsbaan van Lelystad Airport ligt het Centrum voor Handhaving en Mobiliteit van de Politieacademie. Deze dag krijgen achttien agenten daar les van Yteke Elte van de faculteit Diergeneeskunde over diergezondheid, dierenwelzijn én de samenwerking met dierenartsen. Elte: "Ik kan binnen deze cursus geen dierenartsen van ze maken, maar kan ze wel helpen om ter plekke een onderbouwde inschatting te maken van diergezondheid en dierenwelzijn."

Veterinair - 3.10

’Soms is de beste keuze om het leven van een dier te beëindigen’

Veterinair

Dierenartsen hebben het beste voor met de dieren die ze behandelen. Dat betekent soms ook dat ze het leven van een dier moeten beëindigen. Hoe kom je als dierenarts tot zo'n beslissing? En wat doe je als een diereigenaar er anders over denkt dan jij? Het is niet altijd duidelijk wie de eindverantwoordelijkheid heeft. "Praat erover met elkaar! Dat doen we veel te weinig."