Twee academische werkplaatsen van Tranzo (Tilburg University) ontvangen ook de komende jaren een structurele financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gericht op het versterken van de landelijke kennisinfrastructuur in de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderen. De financiering van de afgelopen zeven jaar wordt vanaf 2025 met 12 jaar verlengd. "Deze steun is een erkenning van ons werk en bevestigt het succes van samenwerking tussen wetenschap, zorgpraktijk en het beroepsonderwijs in de langdurige zorg."
Het gaat om de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) en de Academische Werkplaats Ouderen (AW Ouderen) van Tilburg University. Binnen deze werkplaatsen werken de universiteit, zorgpartners en het beroepsonderwijs (mbo en hbo) samen aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van de langdurige zorg voor zowel mensen met een verstandelijke beperking als ouderen. De verlenging van de financiering biedt de mogelijkheid om bestaande initiatieven op het gebied van kennisontwikkeling en -deling verder te brengen en nieuwe activiteiten te ontplooien die bijdragen aan het adresseren van kennisvragen en uitdagingen binnen de langdurige zorg.
Hoogleraren Petri Embregts en Katrien Luijkx, verbonden aan de academische werkplaatsen, zijn beiden zeer verheugd met de bijzondere verlenging: "Wij vinden het belangrijk dat de resultaten uit onze onderzoeken bruikbaar zijn voor de zorgpraktijk en het beroepsonderwijs. Daarom ontwikkelen we, in samenwerking met ouderen of mensen met een verstandelijke beperking, naasten en zorgprofessionals, praktisch bruikbare werkwijzen, onderwijsmodules of instrumenten. Denk aan een interactieve werkvorm, een video, een kalender of een spel. Met deze financiering kan onze waardevolle samenwerking met onze praktijkpartners worden voortgezet. Bovendien kunnen we nu samen verder bouwen aan de landelijke kennisinfrastructuur in de langdurige zorg. Zo kunnen we ook de komende 12 jaar bij blijven dragen aan verbetering van de kwaliteit van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ouderen."
Over de AWVB en AW Ouderen
Beide Academische Werkplaatsen opereren in een landelijk netwerk. De AWVB werkt nauw samen met acht Academische Werkplaatsen in een Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen waarvan Petri Embregts voorzitter is. De AW Ouderen is onderdeel van de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO). Dit is een samenwerking van zes academische netwerken ouderenzorg, waar de AW Ouderen er een van is.