Woensdag 6 september is het Universiteitsmuseum Utrecht - UMU weer open voor publiek. ’Het nieuwe UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is’, aldus directeur Femke den Boer. ’In ons vernieuwde familiemuseum krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van wetenschap en worden ze zelf een onderzoeker.’
Het nieuwe UMU telt vijf nieuwe tentoonstellingszalen waar bezoekers actief kennis maken met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht uit heden en verleden. Bezoekers ervaren hoe je onderzoek doet door aan de slag te gaan met uitdagende onderzoeksactiviteiten. Zo kunnen bezoekers een hart-longmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen, experimenteren met een luchtpomp en worden ze uitgedaagd tijdens diverse onderzoekworkshops. Het museum heeft hiervoor met verschillende wetenschappers van de Universiteit Utrecht samengewerkt.
Iedereen kan een onderzoeker worden
’Bij het Universiteitsmuseum geloven we dat iedereen een onderzoeker kan worden. We nodigen onze bezoeker graag uit om vragen te stellen over zichzelf en de wereld om zich heen. In het museum willen we bezoekers laten ervaren dat je alles kunt onderzoeken als je de juiste vragen stelt en net als wetenschappers verschillende onderzoeksvaardigheden gebruikt. Denk daarbij aan ontwerpen, nauwkeurig kijken en vergelijken, experimenteren, bronnen onderzoeken en speuren in de aarde. Het UMU ontvangt graag kinderen én volwassenen, want juist door samen te werken ontdek je meer’, aldus Femke den Boer.
Citizen Science
Tijdens het eerste weekend dat het museum weer open is, gaat het citizen science project ’Check je plek’ van start. Bij citizen science projecten helpen niet-wetenschappers mee aan een onderzoek. Aan kinderen en jongeren wordt gevraagd om hun favoriete buitenplek te observeren en aan te geven wat het hun favoriete plek maakt. Wetenschappers Kathrine van den Bogert en Gijs van Campenhout onderzoeken de opgehaalde data en hopen zo meer te weten te komen over wat jonge mensen zelf een fijne plek vinden. ’Kinderen gebruiken een plek anders dan dat volwassenen en onderzoekers denken. Daarom vragen we hen om zelf hun plek te onderzoeken. Door met het UMU samen te werken kunnen we veel data verzamelen en inzicht krijgen in wat iets een fijne buitenplek maakt’, aldus de wetenschappers.
Kloof tussen wetenschap en samenleving verkleinen
De Universiteit Utrecht heeft als één van de weinige universiteiten een museum. ’We vinden het bij de Universiteit Utrecht belangrijk om de afstand tussen de universiteit en de samenleving te verkleinen’, aldus rector magnificus Henk Kummeling. ’Daarom proberen we op verschillende manieren te laten zien hoe wetenschappelijk onderzoek ons helpt de wereld om ons heen beter te begrijpen, en bijdraagt aan een betere wereld. Het Universiteitsmuseum Utrecht is één van de manieren waarop we families kennis laten maken met wetenschap en de universiteit. Daarnaast biedt het museum kansen om de samenleving bij onderzoek te betrekken door citizen science projecten te organiseren.’
Onderzoeksworkshops
In het UMU worden regelmatig onderzoeksworkshops en andere activiteiten zoals interactieve lezingen aangeboden. Bezoekers kunnen wetenschappers ontmoeten en met hen in gesprek gaan. Ook voor het primair en voortgezet onderwijs zijn er diverse programma’s, zoals een Onderzoekstour waarbij leerlingen actief aan de slag gaan in de verschillende museumzalen en wetenschap op waarde leren schatten. Al deze programma’s worden begeleid door studenten van de Universiteit Utrecht.
Verbouwing afgerond
Het Universiteitsmuseum werd de afgelopen drie jaar verbouwd, omdat het oorspronkelijke museumgebouw uit 1996 te klein werd voor de sterk groeiende bezoekersaantallen. In 2019 trok het museum 75.000 bezoekers. In het vernieuwde museum zijn de grootste knelpunten opgelost. Door het entreegebied aanzienlijk te vergroten en een deel van de kantoren bij het museum te betrekken, is er meer ruimte voor tentoonstellingen en faciliteiten zoals garderobe, toiletten en de receptie.
Ook de Oude Hortus is weer open
Vanaf 6 september zijn ook de Oude Hortus en het museumcafé weer te bezoeken. Tijdens de verbouwing van het museum is in de Oude Hortus groot onderhoud uitgevoerd. De monumentale kassen zijn volledig gerenoveerd, geschilderd en voorzien van nieuw glas. In het museumcafé en op het vernieuwde terras zijn bezoekers weer van harte welkom voor een kop koffie en een heerlijke lunch. Dit rijksmonument, genaamd het Zaadhuis, werd in de afgelopen periode verbouwd en verduurzaamd.
Het UMU en de Oude Hortus zijn vanaf woensdag 6 september 13.00 uur weer open.
Ga naar de UMU website voor meer informatie en plan je bezoek!