Tilburg University viert 97ste Dies Natalis met thema ’Gelijke kansen, gedeelde verantwoordelijkheid’

Op donderdag 21 november 2024 viert Tilburg University haar 97ste verjaardag in de Aula van het Cobbenhagengebouw. Het thema van deze Dies Natalis is ’Gelijke kansen, gedeelde verantwoordelijkheid’. Tijdens de Dies ontvangt econoom dr. Asl’ Demirgüç-Kunt een eredoctoraat uit handen van erepromotor Harry Huizinga vanwege haar bijzondere wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten op het gebied van de financiële economie.

Onze samenleving staat de komende jaren voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, digitalisering en groeiende ongelijkheid. Deze fundamentele vraagstukken vragen om de inzet van wetenschappelijke kennis en om kritisch opgeleide studenten voor nieuwe ideeën en oplossingen. Samen spelen zij een belangrijke rol bij het aangaan van de maatschappelijke uitdagingen en de vormgeving van de daarvoor noodzakelijke transities. Zo draagt Tilburg University bij aan een samenleving die onder ogen ziet dat het niet alleen kan gaan om technologische en economische bloei, maar ook om een indringende aandacht voor ecologische en sociale vormen van groei en rechtvaardigheid. Het vormgeven van deze opdracht kunnen we niet alleen. Daarom werken we langdurig samen met anderen binnen en buiten de academische wereld en waarderen ieders unieke bijdrage. Zo dragen wij in verbondenheid bij aan een veerkrachtige samenleving.

Nadat rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur Wim van de Donk de academische zitting heeft geopend, reikt Harry Huizinga het eredoctoraat uit aan econoom dr. Asl’ Demirgüç-Kunt. Zij ontvangt deze onderscheiding omdat zij met haar onderzoek veel invloed heeft gehad op de kennis en praktijk van financiële ontwikkeling en met haar werk heeft bijgedragen aan de armoedebestrijdingsdoelstellingen van de Wereldbank. Voorafgaand aan de Dies Natalis spreekt Asli Demirgüç-Kunt ook tijdens het Symposium Green Finance over haar baanbrekende werk.

Tijdens deze Dies staan we ook even stil bij ons 100-jarig bestaan in 2027. Het thema wordt bekend gemaakt via een video het boek ’Licht in het donkere zuiden’ wordt overhandigd aan mevrouw Kaag, de dochter van de eerste rector magnificus van Tilburg University. Het thema ’Gelijke kansen, gedeelde verantwoordelijkheid’ wordt tijdens een cultureel intermezzo verdiept door middel van een Reverse Poem dat wordt vertolkt door een jonge Brabantse student van Fontys. Hierna gaan de decaan van de Tilburg School of Economics and Management Marike Knoef en onderzoeker dr. Frans Cruijssen van Zero Hunger Lab met mensen uit de praktijk in gesprek over de toegevoegde waarde van ons onderzoek voor hen persoonlijk of hun werk.

Programma

15.30 uur: Ontvangst

16.00 uur: Start 97ste Dies Natalis

  • Welkom en inleiding Wim van de Donk
  • Eredoctoraat dr. Asl? Demirgüç-Kunt, erepromotor Harry Huizinga
  • Introductie Lustrum thema en 1ste activiteit in aanloop naar Lustrum
  • Gedicht door Fontys student Joep Smeets (Jozef)
  • Decaan van Tilburg School of Economics and Management Marike Knoef en onderzoekers dr. Anuj Puri van Tilburg Institute for Law, Technology and Society en dr. Frans Cruijssen van Zero Hunger Lab gaan met mensen uit de praktijk, zoals Letty Broeren van Voedselbanken Nederland in gesprek over de toegevoegde waarde van onderzoek.
  • Afsluiting en reflectie Wim van de Donk

17.20 uur: Receptie

18:45: Einde programma

Tip!

In het Programma Brede Welvaart werkt Tilburg University samen met maatschappelijke partners aan de kansen en uitdagingen van onder meer het pensioenstelsel, het zorgstelsel, de arbeidsmarkt, de energietransitie, armoede en digitalisering van de samenleving. Maar ook elders in de universiteit wordt aan deze thema’s gewerkt: ze zitten in ons DNA. Een overzicht met nieuws en verhalen is te vinden in onze Themadossiers Brede Welvaart