Solar Team Eindhoven onthult concept nieuwe off-road auto op zonne-energie

- EN- NL
De schets van de Stella Terra. Design: STE / Kiki Veen
De schets van de Stella Terra. Design: STE / Kiki Veen
De Stella Terra zal naar verwachting in september de weg op gaan.

Solar Team Eindhoven - een studententeam van de TU Eindhoven - bouwt dit jaar een off-road auto op zonne-energie. Het is de eerste keer dat de studenten een robuuste auto bouwen die ook buiten de verharde wegen uit de voeten kan. De Stella Terra is zover bekend de eerste off-road auto die rijdt op energie van de zon. De auto is op dit moment in ontwikkeling en zal naar verwachting in september de weg op gaan.

De zonne-energie wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Via deze panelen wordt voldoende energie opgewekt om niet alleen te kunnen rijden, maar ook om van te kunnen leven. Zo is het mogelijk om de elektriciteit te gebruiken om te koken en apparaten zoals een telefoon of camera op te laden. Hierdoor is de gebruiker compleet onafhankelijk van de wegen laadinfrastructuur.

Lastige opgave

-Het bouwen van een off-road voertuig dat niet afhankelijk is van bestaande infrastructuur brengt hele nieuwe uitdagingen met zich mee. De auto moet de zware omstandigheden van het off-roaden aankunnen, maar ook efficiŽnt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Twee tegenstellingen die wij met Stella Terra samenbrengen-, verduidelijkt Wisse Bos, teammanager van het Solar Team Eindhoven.

Door te pionieren wil Solar Team Eindhoven de industrie uitdagen en oproepen om buiten de gebaande paden te innoveren. Bos: -Ons doel is om de huidige markt en maatschappij te inspireren om zo de transitie naar een duurzame toekomst - in mobiliteit ťn energie - te versnellen.-

Rijk verleden

Solar Team Eindhoven heeft een rijk verleden. Het studententeam bouwt tweejaarlijks een auto die volledig op de zon wordt aangedreven. Het team werd in het verleden vier keer op rij wereldkampioen tijdens de beroemde World Solar Challenge in AustraliŽ, in de klasse voor gezinsauto’s (Cruiserklasse). In 2021 haalde het team het wereldnieuws door een camper op zonne-energie te bouwen en daarmee naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen. Ook dit jaar kiest het team er dus voor om niet deel te nemen aan de World Solar Challenge in AustraliŽ, maar een eigen zonne-auto te ontwikkelen.