Rubicon beurzen voor Emiel Kruisdijk en Koen Muller

- EN- NL

Emiel Kruisdijk (CiTG) en Koen Muller (ME) hebben van NWO en ZonMw een Rubicon-beurs ontvangen, waarmee zij voor twee jaar lang onderzoekservaring op mogen doen bij een buitenlandse topinstelling. De felbegeerde financiering is in totaal aan 17 jonge, veelbelovende wetenschappers toegekend.

Dit zijn de Rubicon toekenningen voor TU Delft:

Zuiver drinkwater: IJzeren arseenverwijdering door zandkorrels met een natuurlijke ijzer-coating

dr. Emiel Kruisdijk (Civiele Techniek & Geowetenschappen), Zwitserland, EAWAG

Aquifers en drinkwaterfilters bevatten zandkorrels met ijzercoatings: cruciaal voor verwijdering van ijzer en arseen uit grondwater. In dit onderzoek wordt de groei van deze ijzercoatings op zandkorrels bestudeerd met microfluidics, micro(spectro)scopie en modellen. De verworven inzichten maken het mogelijk om waterkwaliteit in aquifers en drinkwaterfilters te voorspellen en te verbeteren.

Persoonlijke pagina

Verborgen mechanica van een sneeuwstorm in beeld

dr. ir. Koen Muller (Mechanical Engineering), Zwitserland, ETH Zürich

Mechanismen voor het samenklonteren van sneeuwvlokken zitten verborgen in een interactie met atmosferische turbulentie tijdens neerslag. Het volgen van miljoenen sneeuwvlokken over tientallen meters zal de kinematica en het clusteren van sneeuw in turbulentie helpen ophelderen. Dit zal waardevolle inzichten verschaffen in de meerfasige stromingsdynamiek en huidige weersvoorspellingsen klimaatprojectiemodellen.

Persoonlijke pagina

Over het Rubicon-programma

De beurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen NWO en ZonMw zo’n 60 jonge onderzoekers financieren (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toewijzingen uit dit bericht betreffen de derde financieringsronde van 2023.

Lees hier meer over het NWO Rubicon programma.