Of Serpents & Remedies

Slangengif is een complexe mix van eiwitten en peptiden, die zich gedurende miljoenen jaren heeft geëvolueerd tot een zeer krachtige giftige cocktail die wordt gebruikt voor zelfverdediging en het vangen van een prooi.

Mátyás Bittenbinder en Jeroen kool hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het gebruik van slangengif voor medisch onderzoek en eventuele nieuwe medicijnen.

Elke van deze cocktails bestaat uit tientallen toxines, gericht op een aantal belangrijke lichaamssystemen zoals het zenuwstelsel, de bloedsomloop en cellen en weefsels.

Slangenbeten vormen een wereldwijd probleem, vanwege het feit dat ze ernstig letsel en zelfs de dood kunnen veroorzaken, wanneer ze niet tijdig en effectief worden behandeld. Daarom is er een dringende behoefte aan onderzoek naar hoe deze giftige cocktails effect hebben op het lichaam hoe we deze effecten kunnen tegengaan.

Ondanks de uitdagingen die slangenbeten met zich meebrengen, is het belangrijk om te realiseren dat bepaalde toxines uit het gif kunnen worden ingezet voor eventuele nieuwe medicijnen en medisch onderzoek.

Het concept ’venoms-to-drugs’ beschrijft het onderzoek naar het therapeutische gebruik van gifcomponenten in verschillende wetenschappelijke velden. Bijvoorbeeld bij de bestrijding van pijn, cardiovasculaire problemen, neurologische aandoeningen en de behandeling van kanker.