Nieuwe serie: wetenschappers in de publieke arena

Je mengen in het publieke debat - bijvoorbeeld via de (sociale) media - is belangrijk en biedt kansen voor wetenschappers, maar er zijn er ook risico’s. Zo moet je bij lastige onderwerpen voorbereid zijn op soms heftige reacties. Niet alleen maar van de buitenwereld, maar soms ook van je eigen collega’s. 

In de programmaserie ’Wetenschappers in de publieke arena’ duiken UU-wetenschappers tijdens drie bijeenkomsten samen op interactieve wijze in de dynamiek van het huidige publieke debat, welke rol wetenschap hierin heeft, en bespreken zij hoe wetenschappers deze rol kwalitatief en veilig kunnen vervullen. Ook geeft de serie praktische handvaten voor hoe je hier als wetenschapper aan deel kan nemen op een kwalitatieve, integere en veilige manier De nieuwe serie van drie afleveringen start op 2 november 2022. 

Bijeenkomst 1:  (Onverwachte) Publieke n (2 november 2022)

Welke publieken bereik je eigenlijk via de (sociale) media? Bestaat er zoiets als een algemeen publiek? Wie is het gewenste of geschikte publiek voor jouw onderzoek, en wat voor vragen/zorgen/kritiek kan je bij hen verwachten?

Bijeenkomst 2:  Media en Kwetsbaarheid

Waar heb je eigenlijk recht en invloed op als je meewerkt aan een media-verzoek? Wat voor reacties kun je verwachten? Hoe ga je om met vervelende berichten of zelfs intimidatie naar aanleiding van een media-item?

Bijeenkomst 3:  Collegialiteit en Erkennen en Waarderen

"Wat een raar shirt had je eigenlijk aan bij Op1..." Of "Ik hoorde je op de radio. Je hebt niets gezegd over X, maar je hebt het wel heel lang gehad over Y..." Wetenschappers zijn vaak enorm kritisch op elkaar, en dat is niet altijd even behulpzaam. Hoe zet je die academische kritische houding om in een academische constructieve houding? Een gericht op ontwikkeling waarbij je elkaars werk erkent en waardeert. Hoe kun je samen als team aan de slag om impact te maken en zet je ieders talent optimaal in? Daar gaat het over in de derde sessie van Wetenschappers in de publieke arena.

UU-medewerkers kunnen zich voor een of meer sessies aanmelden (graag los van elkaar aanmelden via de formulieren op iedere agenda-pagina). Komt u van buiten de Universiteit Utrecht? Neem dan contact op met openscience@uu.nl om te kijken of deelname mogelijk is. 

Dit drieluik wordt in de loop van 2023 nog meerdere malen georganiseerd in het Nederlands en Engels.

Werk je niet bij de Universiteit Utrecht maar zou je toch graag willen langskomen? Stuur dan een mail naar het open science programma ( openscience@uu.nl ).