De Grand Départ is op 1 juli, maar de voorbereidingen van deze Tour begonnen al zo’n 400 miljoen jaar geleden, toen de gesteenten van het Centraal Massief en de Vogezen ontstonden. Of de wielrenners omhoog fietsen of omlaag gaan heeft een geologische reden, en over die redenen vertelt het team achter Geo-Sports.org. Dit jaar niet alleen met blogs maar ook in korte films, opgenomen op locatie. Per etappe, zowel voor de vrouwenals de mannen-Tour, beschrijft Geo-Sports.org het natuurlijke decor van de Tour: de verschillende landschappen en wat zich diep daaronder bevindt. Nieuw is dit jaar ook de speciale aandacht, tijdens de Tour de France Femmes, voor de rol van vrouwelijke pioniers in de ontwikkeling van het vakgebied.
’Meer nog dan bij andere sportevenementen is een wielerwedstrijd ook een evenement waarbij je je kunt verwonderen over de omgeving.’ Aan het woord is Douwe van Hinsbergen , geologieprofessor aan de Universiteit Utrecht én wielerfanaat. ’Samen met collega-aardwetenschappers uit binnenen buitenland besloot ik dus om onze kennis over landschappen en de onderliggende geologische schatten te delen met het publiek, op een toegankelijke manier.’
Bolletjestrui zou rood met groen moeten zijn
Onder hen zijn ook vijf Utrechtse collega’s van Van Hinsbergen. Zo vertelt Walter Immerzeel over de deplorabele staat van de gletsjers in de Alpen, legt Francien Peterse de herkomst van de bodems onder de Franse wijngaarden uit, vertelt Arwen Deuss waarom de bolletjestrui eigenlijk rood met groen zou moeten zijn, duikt Emilia Jarochowska in massa-uitstervingen van 400 miljoen jaar geleden en vertelt Alissa Kotowski waarom gesteenten nog erger gestresst zijn dan een peloton in volle sprint.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Gatenkaas en schone was
De Tour de France gaat ook dit jaar weer langs en door de meest uiteenlopende landschappen. Om er een paar te noemen: een gatenkaas in het Baskenland, in de Auvergne een vulkaan die ooit Europa’s grootste was, gesteenten die gevouwen zijn als een berg schone was in de Alpen en een serie dinosaurusvoetstappen in de Jura. Benieuwd hoe al deze verschijnselen zijn ontstaan, hoe u ze kunt herkennen, en wat we eraan hebben? Neem dan eens een kijkje op Geo-sports.org en de gelinkte social mediakanalen.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Blogs en films
Met wielercommentator José Been als redacteur bouwde het team achter Geo-Sports de pilot van vorig jaar nu helemaal uit, met meer blogs, meer informatie en filmpjes met uitleg die redacties mogen overnemen. De Utrechtse geoloog Marjolein Naudé presenteert drie video’s voor de Tour de France Femmes en haar collega Douwe van Hinsbergen doet hetzelfde voor de mannenvariant (negen video’s, en één samen). De filmpjes worden door verschillende televisiezenders gebruikt tijdens het etappeverslag. Aan het einde van de etappe waar ze voor gemaakt zijn komen ze ook op Youtube en de social mediakanalen van Geo-Sports.org.
Foto’s insturen
"Op Twitter en Instagram kan het publiek via de hashtag #GeoTdF ook foto’s delen en vragen stellen", vult Van Hinsbergen aan. "En tijdens de Tour zullen we elke dag van ons laten horen via ons Twitterkanaal @geotdf." Geo-Sports is ook te volgen via andere social media ( https://linktr.ee/geosports ).
Twaalf landen, vier continenten
Geo-Sports.org is een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Naturalis Biodiversity Center. Er nemen 30 onderzoekers van 25 instituten uit twaalf landen en vier continenten deel.
De website is gemaakt in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en diverse andere talen.