ERC Consolidator Grant voor Christoph Weniger

- EN- NL
Christoph Weniger
Christoph Weniger

De European Research Council (ERC) heeft een Consolidator Grant van 2 miljoen euro toegekend aan UvA-astrofysicus Christoph Weniger. Weniger krijgt de subsidie voor het project ’UnDark - New Approaches to Uncover Dark Matter in the post-WIMP Era’.

Het doel van het ERC-project UnDark is om donkeremateriedeeltjes te ontdekken in het tijdperk na de zogeheten WIMP. Met de subsidie gaat Weniger op zoek naar afwijkingen van het huidige paradigma voor koude donkere materie, door op de kleinste schaal de verdeling van donkere materie in het heelal te bestuderen. Hij zoekt daarbij ook naar onverwacht uitgezonden licht door donkeremateriedeeltjes over de hele breedte van het elektromagnetische spectrum.

In het UnDark-project zal Weniger een benadering van ’principled lampposts’ ontwikkelen, om systematisch onontgonnen gebieden in de zoektocht naar donkere materie te identificeren. Hij zal daarbij astrofysische aanwijzingen voor zogeheten steriele neutrino’s en axionen als donkeremateriedeeltjes onderzoeken. Deze deeltjes zijn de meest veelbelovende kandidaten om de donkere materie in het heelal te verklaren nu het erop lijkt dat de zwak wisselwerkende massieve deeltjes (WIMPs), waar wetenschappers tot nu to vooral naar gezocht hebben, wel eens niet de donkere materie zouden kunnen vormen. Het project maakt gebruik van recente doorbraken in de informatica die ook de ’deep learning’-revolutie mogelijk maakten.