Tijdens een lunch op 29 augustus maakte het Open science programma kennis met een nieuwe lichting open science-ambassadeurs; onderzoekers, docenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht die deze zomer een bijdrage uit het Open Science Fund kregen toegekend.
Het Open Science Fund
Wie FAIR-software wil ontwikkelen om daarmee wereldwijde problemen zoals droogte en luchtvervuiling beter te kunnen bestuderen, in Groningen een podcast-serie wil maken over de alternatieve geschiedenis van gaswinning in Nederland of een experiment wil doen om te zien of onderzoek in de geesteswetenschap ook te repliceren valt, kan geld aanvragen bij het Open Science Fund.
Met het Open Science Fund wil de UU, onderzoeksteams de kans geven om te experimenten met onderzoek doen op een open science-manier. Onderzoekers kunnen geld aanvragen voor elementen van hun onderzoek die zij binnen reguliere geldstromen (nog) niet gefinancierd zouden krijgen.
Nieuwe lichting
Tijdens de lunch presenteerden wetenschappers en medewerkers die eerder een bijdrage uit het fonds kregen de resultaten van hun onderzoek maar werd ook kennis gemaakt met een nieuwe lichting. Er was dit jaar veel animo om te experimenteren met een open science-project. Het fonds kreeg veel meer aanvragen dan in 2020.
Projecten waar deze lichting bijvoorbeeld mee aan de slag gaat zijn het FAIR(er) maken van software die wordt gebruikt voor digital humanities onderzoek, het toepassen van open education in development studies, een veld dat ondanks het internationale karakter toch nog voornamelijk rust op kennis uit ’the global north’ en het monitoren van gezondheid (hittestress, luchtkwaliteit en verkeersstromen) op de Heidelberglaan van het Utrecht Science Park. Een onderzoek dat wordt gedaan door medewerkers van de vastgoedafdeling van de universiteit en Utrechtse wetenschappers.
Call in het najaar
Later dit najaar lanceert het Open science programma een nieuwe call voor het Open Science Fund, gelijktijdig met een nieuwe call van het Public Engagement Seedfund.