De volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen; bio-based kunststof materialen en producten realiseren; transitie naar regeneratieve landbouw, de combinatie van voedselproductie met natuurherstel; transitie naar proefdiervrij onderzoek versnellen; de Nederlandse staalsector verduurzamen op gebied van emissies en circulariteit; professionalisering van leraren. Bij zes van de achttien projecten die een (voorwaardelijke) toekenning hebben gekregen van het Nationaal Groeifonds zijn onderzoekers van de faculteit Geowetenschappen betrokken. Als faculteit geloven we in een integrale aanpak van complexe transities en zijn daarom erg blij met deze toekenningen.
Circulaire, geïntegreerde hoog-efficiente zonnepanelen
De volgende generatie zonnepanelen is volledig circulair, heeft een zéér lage CO2-uitstoot, is te integreren in bijvoorbeeld gevels of autodaken en is veel efficiënter, waardoor minder ruimte nodig is. De hogere efficiëntie bereikt het project door verschillende lagen zonnecellen over elkaar heen te verwerken in een zonnepaneel. Veiligheid, circulariteit en betaalbaarheid zijn uitgangspunten. Het project werkt samen met de hele keten: van de leveranciers van de uitgangsmaterialen tot de bouwen automotivebedrijven die geïntegreerde zonnepanelen grootschalig gaan gebruiken. Ook werken de partijen samen met andere EU-landen. Gezamenlijk geven zij een impuls aan een Nederlandse en Europese maakindustrie voor zonnepanelen. Daarmee dragen zij bij aan de energietransitie én de energieonafhankelijkheid van Nederland en de EU. Hoogleraar Integratie van zonne-energie Wilfried van Sark is vanuit de Universiteit Utrecht partner in dit project.
Regeneratieve landbouw gebieden (Re-Ge-NL)
Om de Nederland landbouwsector vitaal te houden, is een transitie nodig naar een landbouwsysteem dat zowel rendabel en maatschappelijk gedragen is, als samengaat met bodemverbetering en herstel van natuur. Dit wordt regeneratieve landbouw genoemd, de combinatie van voedselproductie met natuurherstel. Het innovatieprogramma Re-Ge-NL is ontwikkeld door Next Food Collective, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met 54 partners uit het hele voedselsysteem: boerencoöperaties en -netwerken, ketenpartijen, financiële instellingen, kennis- & technologie-leveranciers en onderwijs- & onderzoeksinstellingen. Milieukundige Dr Jerry van Dijk is vanuit de Universiteit Utrecht partner in dit project.
Centrum voor proefdiervrije biomedische translatie
Het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie wil met de bijdrage van het Nationaal Groeifonds de transitie naar proefdiervrije biomedische innovaties versnellen. Dit zal economische en maatschappelijke winst opleveren: betere geneesmiddelen en minder dierproeven. De Universiteit Utrecht is met verschillende expertises en onderzoekers betrokken in dit project. Vanuit Geowetenschappen is dat innovatiewetenschapper Dr Jarno Hoekman.
De ambitie van BioBased Circular is in Nederland een nieuwe bedrijfstak voor bio-based kunststof materialen en producten te realiseren en te versnellen. Duurzame grondstofbeschikbaarheid staat centraal: intensieve teelt van primaire gewassen wordt geleidelijk vervangen door natuur-inclusieve teelten, reststromen en gerecycleerde materialen. Dit doet de projectgroep door het bevorderen van samenwerking (ketenregie) in volledige waardecirkels, samen met het mkb (onder andere compounding, verwerking en applicaties), de agrarische sector, de chemische industrie, logistiekeen recyclingbedrijven. Hoogleraar Bio-based Economy, Energy & Resources Martin Junginger is vanuit de Universiteit Utrecht betrokken in dit project.
Groeien met Groen Staal
Het voorstel ’Groeien met Groen Staal’ wil via verschillende innovaties de Nederlandse staalsector (productie, gebruik en recycling) verduurzamen op gebied van emissies, circulariteit en het verbeteren van het verdienvermogen van Nederland. Op het gebied van emissies wil het voorstel bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot van de sector met 30% en een vermindering van andere emissies met 50% (waaronder NOx en fijnstof). Op het gebied van circulariteit wil het voorstel staalrecycling bevorderen, onder meer met technologie die ervoor zorgt dat meer staalschroot hergebruikt kan worden in productie. Ten slotte stelt het voorstel dat de kennis die wordt opgedaan exporteerbaar zal zijn en daarmee bijdraagt aan het verdienvermogen. Vanuit de Universiteit Utrecht werkt hoogleraar Energy, Materials & Environment Ernst Worrell aan dit project.
Nationale Aanpak Professionalisering van Leraren
Goed onderwijs en een goed opgeleide beroepsbevolking vormen de basis voor onze welvaart en welzijn. Goede leraren zijn daarvoor essentieel. De ontwikkelmogelijkheden en daardoor de ontwikkeling van leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs is nu sterk versnipperd. Bovendien sluit het niet aan bij wetenschappelijke inzichten. Met dit project worden leraren geholpen in hun professionele ontwikkeling, nadat ze hun startkwalificatie hebben gehaald. Dit leidt tot beter onderwijs en maakt ook het beroep van leraar aantrekkelijker. Daarmee draagt het project ook bij aan de vermindering van het lerarentekort. Hoogleraar Geografie & Educatie Tine Beneker is vanuit Geowetenschappen betrokken bij dit project.
Het Nationaal Groeifonds
Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 ¤20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Daar plukken wij uiteindelijk allemaal de vruchten van. Economische groei zorgt voor meer inkomen, zodat wij met zijn allen meer te besteden hebben. Daarmee kunnen wij ook blijven investeren in bijvoorbeeld onze gezondheidszorg, ons onderwijs en in de nodige maatregelen tegen klimaatverandering.