nieuws

« TERUG

Biowetenschappen



Results 1 - 20 of 91.


Onderzoeksmanagement - Biowetenschappen - 05.09.2024
ERC Starting Grant voor vijf TU Delft onderzoekers
De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Vijf van deze jonge onderzoekers zijn werkzaam bij TU Delft. Deze Europese subsidie van ¤1,5 miljoen euro voor een onderzoeksprogramma van vijf jaar is bedoeld om individuele wetenschappers in staat te stellen hun eigen teams op te bouwen en baanbrekend onderzoek te doen.

Biowetenschappen - 22.08.2024
In recordtijd DNA-gedrag onthullen
In recordtijd DNA-gedrag onthullen
Door te bestuderen hoe afzonderlijke DNA-moleculen zich gedragen, kunnen we genetische aandoeningen beter begrijpen en betere medicijnen ontwerpen. Tot nu toe was het één voor één onderzoeken van DNA-moleculen een langzaam proces. Biofysici van de TU Delft en de Universiteit Leiden ontwikkelden een techniek die het onderzoek van individuele DNA-moleculen minstens duizend keer sneller maakt.

Microtechniek - Biowetenschappen - 17.07.2024
Kennis van mieren leidt tot doorbraak in robotnavigatie
Kennis van mieren leidt tot doorbraak in robotnavigatie
Heb je je ooit afgevraagd hoe insecten zich zo ver van hun thuisbasis kunnen bewegen maar toch altijd hun weg terug vinden? Naast biologen, zijn nu ook onderzoekers gespecialiseerd in AI voor kleine autonome robots op zoek naar het antwoord. Drone-onderzoekers van de TU Delft lieten zich inspireren door biologisch onderzoek over hoe mieren hun omgeving visueel herkennen en hun stappen zorgvuldig tellen om zo veilig thuis te komen.

Biowetenschappen - 12.07.2024
Slimme hardware maakt het trainen van neurale netwerken makkelijker
Slimme hardware maakt het trainen van neurale netwerken makkelijker
Onderzoekers van de TU/e, onder leiding van Yoeri van de Burgt en Marco Fattori, hebben een belangrijk probleem met betrekking tot neuromorfische chips opgelost. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Science Advances. Grootschalige neurale netwerkmodellen vormen de basis van veel AI-gebaseerde technologieën zoals neuromorfische chips, die geïnspireerd zijn op het menselijk brein.

Biowetenschappen - 20.06.2024
Wilde varkensplaag evolueert razendsnel
Diersoorten kunnen soms razendsnel evolueren. Bioloog Niek Barmentlo ontdekte dat dit nu gebeurt in Noord-Amerika. Wilde varkens hebben zich aangepast aan hun omgeving en overspoelen nu de Verenigde Staten. We zien evolutie vooral als een proces van miljoenen jaren, met een complex dier als 'resultaat'.

Biowetenschappen - 17.06.2024
De rol van hersenverbindingen bij slapeloosheid verklaard
De rol van hersenverbindingen bij slapeloosheid verklaard
Insomnia ofwel slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem, dat ook het risico op depressies verhoogt. Helaas begrijpen we de onderliggende neurobiologische mechanismen nog onvoldoende. Uit onderzoek van neurowetenschapper Tom Bresser blijkt dat de witte stof in de hersenen, die verschillende hersengebieden met elkaar verbindt, verschilt bij mensen met insomnia vergeleken met mensen zonder slaapproblemen.

Biowetenschappen - 04.06.2024
Minder proefdieren nodig voor slangengifonderzoek dankzij imitatie-bloedvaatjes
Minder proefdieren nodig voor slangengifonderzoek dankzij imitatie-bloedvaatjes
Een 3D-model van imitatie-bloedvaatjes maakt het nu mogelijk om exact te kijken hoe slangengif de bloedvaten aanvalt, zonder gebruik te hoeven maken van proefdieren. Dit nieuwe onderzoeksmodel, een zogenaamde 'organ-on-a-chip', is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam, MIMETAS en Naturalis Biodiversity Center.

Biowetenschappen - Microtechniek - 15.05.2024
Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots
Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots
Een team van onderzoekers van de TU Delft heeft een drone ontwikkeld die autonoom kan vliegen met behulp van neuromorfe beeldbewerking en besturing die zijn gebaseerd op de werking van dierenhersenen. Dierenhersenen gebruiken minder energie dan de huidige diepe neurale netwerken die op GPU-s (grafische chips) draaien.

Biowetenschappen - 24.04.2024
Eerste experimentele bewijs voor breinachtige computer op water en zout
Eerste experimentele bewijs voor breinachtige computer op water en zout
Theoretisch natuurkundigen van de Universiteit Utrecht zijn er, samen met experimenteel natuurkundigen van de Sogang University in Zuid-Korea, in geslaagd om een kunstmatige synaps te bouwen. Deze synaps werkt op basis van water en zout en vormt het eerste bewijs dat een dergelijk systeem complexe informatie kan verwerken in hetzelfde medium als onze hersenen.

Biowetenschappen - 19.04.2024
Probleem in de microscopie na decennia opgelost
Probleem in de microscopie na decennia opgelost
Weefsels, cellen en eiwitten onder de microscoop bekijken helpt ons om ziektes te voorkomen en bestrijden. Daarvoor moeten we heel precies de afmetingen van de biologische structuur kunnen bepalen. Maar zo'n biologisch preparaat kan onder de lichtmicroscoop platter lijken dan het werkelijk is. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu voor het eerst aangetoond dat deze vervorming niet constant is, in tegenstelling tot waar veel wetenschappers decennialang vanuit gegaan zijn.

Biowetenschappen - 11.04.2024
Ons brein als voorbeeld
Ons brein als voorbeeld
TU/e-onderzoeker Imke Krauhausen bouwde nieuwe elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing Onze hersenen kunnen razendsnel en energiezuinig complexe informatie verwerken. Voor de ontwikkeling van nieuwe computertechnologie wordt daarom met snel groeiende interesse naar het menselijk brein gekeken.

Biowetenschappen - 12.12.2023
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
De griend die begin december dood op het strand van Vlieland werd aangetroffen, is onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het dier ernstig ziek was en ontstekingen had in meerdere organen. Het volwassen vrouwtje had een hersenvliesen longontsteking en daarnaast afwijkingen in haar gebit en gehoororganen.

Biowetenschappen - 04.12.2023
DNA beïnvloedt werkhouding én schoolprestaties
DNA beïnvloedt werkhouding én schoolprestaties
Leerlingen met veel zelfbeheersing en doorzettingsvermogen halen doorgaans betere schoolcijfers. Men dacht dat kinderen dóór die goede werkhouding betere cijfers haalden, maar biologisch psychologen aan de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten dat de relatie veel minder oorzakelijk is dan werd gedacht.

Biowetenschappen - Materiaalwetenschap - 26.10.2023
DNA Origami nanoturbine opent nieuwe horizon voor nanomotoren
DNA Origami nanoturbine opent nieuwe horizon voor nanomotoren
Een team van onderzoekers onder leiding van prof. Cees Dekker van de TU Delft, in samenwerking met internationale collega's, introduceert een baanbrekende doorbraak in de wereld van nanomotoren - de DNA origami nanoturbine. Dit apparaat op nanoschaal zou een paradigmaverschuiving kunnen betekenen, waarbij energie uit ionengradiënten of elektrische potentiaal door een nanoporie in vaste vorm wordt gebruikt om de turbine tot mechanische rotaties aan te drijven.

Biowetenschappen - 26.10.2023
ERC Synergy Grant voor onderzoek naar slapende malariaparasieten
Richard Bartfai (Radboud Universiteit), Bert Windhorst (Amsterdam UMC) en Clemens Kocken (BPRC) hebben een Synergy Grant á 11 miljoen euro van de European Research Council (ERC) gekregen voor onderzoek naar hypnozoïeten, malariaveroorzakende parasieten die in een slapende toestand in de lever kunnen zitten.

Biowetenschappen - 12.10.2023
Een atlas van het menselijk brein – iedere hersencel in kaart gebracht
Een internationaal team van neurowetenschappers heeft zeer gedetailleerde kaarten gebouwd van het volwassen apenen mensenbrein. Ook zijn er verschillende ontwikkelingsstadia van het brein voor én na de geboorte in beeld gebracht. Het is de meest uitgebreide en gedetailleerde kaart van de hersenen van zoogdieren ooit.

Biowetenschappen - 06.10.2023
Amazone herbergt ruim 10.000 verborgen restanten van vroegere beschavingen
Amazone herbergt ruim 10.000 verborgen restanten van vroegere beschavingen
In het Amazonewoud liggen mogelijk duizenden verborgen restanten van vroegere beschavingen, die stammen uit de tijd vóór de Europese ontdekking van Amerika. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar de verspreiding van deze verborgen structuren. Bioloog Hans ter Steege werkte mee aan het onderzoek.

Biowetenschappen - 27.09.2023
Viskweek kan op simpele manier duurzamer
Door karpers op een andere manier eten te geven, scheiden ze veel minder ammonium uit dan wanneer ze dezelfde hoeveelheid voeding in een keer krijgen. Dat is een van de resultaten uit het promotieonderzoek van Wouter Mes aan de Radboud Universiteit. Mes onderzocht zebravissen en karpers (de meeste gekweekte vis ter wereld) tijdens zijn promotietraject.

Biowetenschappen - Inovatie - 14.09.2023
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Zoals gepresenteerd in een nieuw artikel in Nature Electronics hebben TU/e-onderzoekers een innovatieve manier bedacht om neuromorfe chips te trainen, door de chip als testcase te gebruiken als biosensor om taaislijmziekte te detecteren. Neuromorfe computers zijn gebaseerd op de structuur van het menselijk brein.

Biowetenschappen - 15.08.2023
Angstige mensen gebruiken minder geschikt hersengebied bij controle over emoties
Angstige mensen gebruiken bij het kiezen van gedrag in sociaal lastige situaties een minder geschikt gebied in de voorhersenen dan niet-angstige mensen. Dit is goed te zien op hersenscans, blijkt uit onderzoek van Bob Bramson en Sjoerd Meijer van het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit. Stel, een angstig en een niet-angstig persoon komen allebei de persoon tegen waar ze al een tijd verliefd op zijn.