nieuws

« TERUG

BiowetenschappenResults 1 - 20 of 85.


Biowetenschappen - 04.06.2024
Minder proefdieren nodig voor slangengifonderzoek dankzij imitatie-bloedvaatjes
Minder proefdieren nodig voor slangengifonderzoek dankzij imitatie-bloedvaatjes
Een 3D-model van imitatie-bloedvaatjes maakt het nu mogelijk om exact te kijken hoe slangengif de bloedvaten aanvalt, zonder gebruik te hoeven maken van proefdieren. Dit nieuwe onderzoeksmodel, een zogenaamde 'organ-on-a-chip', is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam, MIMETAS en Naturalis Biodiversity Center.

Biowetenschappen - Microtechniek - 15.05.2024
Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots
Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots
Een team van onderzoekers van de TU Delft heeft een drone ontwikkeld die autonoom kan vliegen met behulp van neuromorfe beeldbewerking en besturing die zijn gebaseerd op de werking van dierenhersenen. Dierenhersenen gebruiken minder energie dan de huidige diepe neurale netwerken die op GPU-s (grafische chips) draaien.

Biowetenschappen - 24.04.2024
Eerste experimentele bewijs voor breinachtige computer op water en zout
Eerste experimentele bewijs voor breinachtige computer op water en zout
Theoretisch natuurkundigen van de Universiteit Utrecht zijn er, samen met experimenteel natuurkundigen van de Sogang University in Zuid-Korea, in geslaagd om een kunstmatige synaps te bouwen. Deze synaps werkt op basis van water en zout en vormt het eerste bewijs dat een dergelijk systeem complexe informatie kan verwerken in hetzelfde medium als onze hersenen.

Biowetenschappen - 19.04.2024
Probleem in de microscopie na decennia opgelost
Probleem in de microscopie na decennia opgelost
Weefsels, cellen en eiwitten onder de microscoop bekijken helpt ons om ziektes te voorkomen en bestrijden. Daarvoor moeten we heel precies de afmetingen van de biologische structuur kunnen bepalen. Maar zo'n biologisch preparaat kan onder de lichtmicroscoop platter lijken dan het werkelijk is. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu voor het eerst aangetoond dat deze vervorming niet constant is, in tegenstelling tot waar veel wetenschappers decennialang vanuit gegaan zijn.

Biowetenschappen - 11.04.2024
Ons brein als voorbeeld
Ons brein als voorbeeld
TU/e-onderzoeker Imke Krauhausen bouwde nieuwe elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing Onze hersenen kunnen razendsnel en energiezuinig complexe informatie verwerken. Voor de ontwikkeling van nieuwe computertechnologie wordt daarom met snel groeiende interesse naar het menselijk brein gekeken.

Biowetenschappen - 12.12.2023
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren
De griend die begin december dood op het strand van Vlieland werd aangetroffen, is onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het dier ernstig ziek was en ontstekingen had in meerdere organen. Het volwassen vrouwtje had een hersenvliesen longontsteking en daarnaast afwijkingen in haar gebit en gehoororganen.

Biowetenschappen - 04.12.2023
DNA beïnvloedt werkhouding én schoolprestaties
DNA beïnvloedt werkhouding én schoolprestaties
Leerlingen met veel zelfbeheersing en doorzettingsvermogen halen doorgaans betere schoolcijfers. Men dacht dat kinderen dóór die goede werkhouding betere cijfers haalden, maar biologisch psychologen aan de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten dat de relatie veel minder oorzakelijk is dan werd gedacht.

Biowetenschappen - Materiaalwetenschap - 26.10.2023
DNA Origami nanoturbine opent nieuwe horizon voor nanomotoren
DNA Origami nanoturbine opent nieuwe horizon voor nanomotoren
Een team van onderzoekers onder leiding van prof. Cees Dekker van de TU Delft, in samenwerking met internationale collega's, introduceert een baanbrekende doorbraak in de wereld van nanomotoren - de DNA origami nanoturbine. Dit apparaat op nanoschaal zou een paradigmaverschuiving kunnen betekenen, waarbij energie uit ionengradiënten of elektrische potentiaal door een nanoporie in vaste vorm wordt gebruikt om de turbine tot mechanische rotaties aan te drijven.

Biowetenschappen - 26.10.2023
ERC Synergy Grant voor onderzoek naar slapende malariaparasieten
Richard Bartfai (Radboud Universiteit), Bert Windhorst (Amsterdam UMC) en Clemens Kocken (BPRC) hebben een Synergy Grant á 11 miljoen euro van de European Research Council (ERC) gekregen voor onderzoek naar hypnozoïeten, malariaveroorzakende parasieten die in een slapende toestand in de lever kunnen zitten.

Biowetenschappen - 12.10.2023
Een atlas van het menselijk brein – iedere hersencel in kaart gebracht
Een internationaal team van neurowetenschappers heeft zeer gedetailleerde kaarten gebouwd van het volwassen apenen mensenbrein. Ook zijn er verschillende ontwikkelingsstadia van het brein voor én na de geboorte in beeld gebracht. Het is de meest uitgebreide en gedetailleerde kaart van de hersenen van zoogdieren ooit.

Biowetenschappen - 06.10.2023
Amazone herbergt ruim 10.000 verborgen restanten van vroegere beschavingen
Amazone herbergt ruim 10.000 verborgen restanten van vroegere beschavingen
In het Amazonewoud liggen mogelijk duizenden verborgen restanten van vroegere beschavingen, die stammen uit de tijd vóór de Europese ontdekking van Amerika. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar de verspreiding van deze verborgen structuren. Bioloog Hans ter Steege werkte mee aan het onderzoek.

Biowetenschappen - 27.09.2023
Viskweek kan op simpele manier duurzamer
Door karpers op een andere manier eten te geven, scheiden ze veel minder ammonium uit dan wanneer ze dezelfde hoeveelheid voeding in een keer krijgen. Dat is een van de resultaten uit het promotieonderzoek van Wouter Mes aan de Radboud Universiteit. Mes onderzocht zebravissen en karpers (de meeste gekweekte vis ter wereld) tijdens zijn promotietraject.

Biowetenschappen - Inovatie - 14.09.2023
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Zoals gepresenteerd in een nieuw artikel in Nature Electronics hebben TU/e-onderzoekers een innovatieve manier bedacht om neuromorfe chips te trainen, door de chip als testcase te gebruiken als biosensor om taaislijmziekte te detecteren. Neuromorfe computers zijn gebaseerd op de structuur van het menselijk brein.

Biowetenschappen - 15.08.2023
Angstige mensen gebruiken minder geschikt hersengebied bij controle over emoties
Angstige mensen gebruiken bij het kiezen van gedrag in sociaal lastige situaties een minder geschikt gebied in de voorhersenen dan niet-angstige mensen. Dit is goed te zien op hersenscans, blijkt uit onderzoek van Bob Bramson en Sjoerd Meijer van het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit. Stel, een angstig en een niet-angstig persoon komen allebei de persoon tegen waar ze al een tijd verliefd op zijn.

Biowetenschappen - 24.07.2023
Viruseiwitmantels in alle vormen en maten dankzij DNA origami
In een internationale samenwerking tussen universiteiten in Finland, Australië en de Universiteit Twente, slaagden onderzoekers om de eiwitmantels van plantenvirussen te herprogrammeren in verschillende vormen. Hiervoor vouwden ze DNA op de nanoschaal om te dienen als mal waar de eiwitmantels zich omheen vormden.

Biowetenschappen - 28.06.2023
Digitaal ontworpen eiwit werkt als antivriesmiddel voor biologisch materiaal
Digitaal ontworpen eiwit werkt als antivriesmiddel voor biologisch materiaal
TU/e-onderzoekers, onder wie Ilja Voets, dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuw antivrieseiwit dat in de toekomst immuuncellen en misschien zelfs donororganen kan conserveren. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben met computersimulaties een eiwit ontworpen dat werkt als antivriesmiddel.

Biowetenschappen - 15.06.2023
Eiwitten die sleutelrol spelen bij voortbeweging spermacellen geïdentificeerd met elektronenmicroscopie
Eiwitten die sleutelrol spelen bij voortbeweging spermacellen geïdentificeerd met elektronenmicroscopie
Door met elektronenmicroscopen in te zoomen tot bijna-atomair niveau, is het Tzviya Zeev-Ben-Mordehai en haar team gelukt de eiwitten te identificeren die de moleculaire machine vormen waarmee spermacellen zich voortbewegen. Van meer dan twintig van deze eiwitten was het nog niet bekend dat ze onderdeel waren van de 'motor' van de spermacel.

Biowetenschappen - 08.06.2023
Wilde dieren liepen een stuk verder tijdens strenge COVID-19-lockdowns
Omdat mensen hun gedrag tijdens de lockdowns in de eerste maanden van de COVID-19-pandemie drastisch veranderden, gingen wilde dieren zich ook anders gedragen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek geleid door Marlee Tucker, ecoloog aan de Radboud Universiteit, gepubliceerd in Science. Wilde dieren legden meer meters af tijdens strikte lockdowns en ze kwamen ook dichter bij wegen.

Biowetenschappen - 04.05.2023
De toekomst van dataopslag schuilt in microbolletjes met DNA
De toekomst van dataopslag schuilt in microbolletjes met DNA
DNA-archiefopslag binnen handbereik dankzij nieuwe PCR-techniek. Het klinkt als science fiction : gegevens opslaan in DNA. Toch is het in de nabije toekomst mogelijk. Hoogleraar Tom de Greef verwacht dat het eerste DNA-datacentrum er namelijk al binnen vijf tot tien jaar staat. Gegevens worden daarbij niet in nullen en enen opgeslagen op een harde schijf, maar in de basenparen AT en CG waaruit DNA is opgebouwd.

Biowetenschappen - 28.04.2023
Ook bodemdieren en insecten ondervinden effecten van stikstof
Meer stikstof in het milieu (door bijvoorbeeld kunstmest) heeft niet alleen effect op planten, maar ook op bodemdieren en insecten. De diversiteit van rondwormen neemt af in stikstofrijkere gebieden en sommige geleedpotigen nemen in aantallen af. Andere soorten geleedpotigen profiteren juist van de extra stikstof.