nieuws

« TERUG

Sociale wetenschappen



Results 1 - 20 of 54.


Sociale wetenschappen - 11.02.2025
Meer dan overleven: hoe economische ongelijkheid consumptiekeuzes hervormt
Een nieuwe studie van universitair docenten Clément S. Bellet van Erasmus School of Economics en Eve Colson-Sihra van The Hebrew University of Jerusalem onthult hoe economische ongelijkheid de bestedingsprioriteiten van arme huishoudens ingrijpend verandert, vaak ten koste van primaire voedingsbehoeften.

Sociale wetenschappen - 21.11.2024
Cultuurdeelname verbetert emotioneel welbevinden
Professor Marc Verboord van de Erasmus School of History, Culture and Communication laat samen met collega's uit het internationale onderzoeksproject INVENT zien dat er een positief effect uitgaat van deelname aan culturele activiteiten en gesprekken op hoe mensen zich voelen in het dagelijks leven. Wat voor effect cultuurdeelname heeft op het emotioneel welbevinden van mensen is een vraag die cultuuronderzoekers al heel lang bezighoudt.

Sociale wetenschappen - 04.11.2024
Opvang- en inburgeringsbeleid zijn van invloed op integratie Syrische statushouders
Vanaf het moment van aankomst in Nederland hebben asielzoekers en statushouders te maken met uiteenlopende vormen van beleid. In het rapport Met beleid vooruit' is onderzocht wat de effecten zijn van het opvang-, spreidingsen inburgeringsbeleid op de integratie van Syrische statushouders. Migratiewetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hebben aan dit rapport meegewerkt, wat een samenwerkingsverband is tussen WODC, CBS, RIVM en EUR.

Sociale wetenschappen - 18.09.2024
International Equal Pay Day: UvA EB-onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen
International Equal Pay Day: UvA EB-onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen
Op 18 september is het International Equal Pay Day, een dag om stil te staan bij de wereldwijde strijd voor gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Bij UvA Economie en Bedrijfskunde wordt dit thema vanuit diverse invalshoeken onder de loep genomen. Van vaderschapsbonussen en diversiteitsproblemen in tech-startups tot de impact van anticonceptie op loopbanen van vrouwen-deze onderzoeken werpen licht op de verborgen dynamieken achter de genderkloof.

Sociale wetenschappen - 06.06.2024
Inclusief integratiebeleid kan perceptie van diversiteit als bedreiging verminderen
Toenemende etnische en raciale diversiteit in westerse samenlevingen gaat vaak gepaard met gevoelens van bedreiging onder etnische meerderheden van een land. Nieuw onderzoek van Tilburg University toont aan dat een inclusief integratiebeleid de perceptie van diversiteit als bedreiging kan verminderen.

Sociale wetenschappen - 11.04.2024
Platforms als Uber gedijen op sociaaleconomische ongelijkheid
Platforms die taxiritten aanbieden, zoals Uber en DiDi, hebben baat bij sociaaleconomische ongelijkheid. Onderzoekers van de TU modelleerden het gedrag van passagiers en de chauffeurs en simuleerden zo de markt voor ridesourcing-platforms. Het verklaart waarom in sommige steden ridesourcing-diensten grote spelers kunnen worden in het mobiliteitssysteem, terwijl ze in andere steden niet van de grond komen.

Sociale wetenschappen - 09.04.2024
Jonge vrouwen voelen zich massaal onveilig in de publieke ruimte omdat deze ontworpen is voor mannen; ander ontwerp is nodig
De publieke ruimte is niet genderneutraal en veel meer toegesneden op de behoeftes van jonge mannen dan van jonge vrouwen. Dat concluderen onderzoekers van Hogeschool Inholland, Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft op basis van een studie in opdracht van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken. Het percentage jonge vrouwen tussen de 18-25 dat zich onveilig voelt in de buitenruimte, is tweemaal zo hoog als het percentage jonge mannen in die leeftijd.

Sociale wetenschappen - 14.02.2024
Swipe, match, gelukkig? Datingapp-gebruikers minder tevreden met relatiestatus dan niet-gebruikers
Swipe, match, gelukkig? Datingapp-gebruikers minder tevreden met relatiestatus dan niet-gebruikers
Mobiele datingapps zijn een populaire manier voor mensen om elkaar te ontmoeten. Ze beloven een leuke partner en een gelukkig liefdesleven. Uit nieuw onderzoek van onderzoekers aan de Radboud Universiteit blijkt echter dat mensen die datingapps gebruiken over het algemeen juist minder tevreden zijn met hun relatiestatus dan mensen die ze niet gebruiken.

Sociale wetenschappen - 24.11.2023
Wetenschappers onderzoeken rol van communicatie in slagen nieuw pensioenstelsel
Lisanne van Weelden , Hans Westerbeek en Hans Hoeken ontvangen een Netspar Grant voor hun onderzoek naar het nieuwe pensioenstelsel. Met de financiering kunnen ze een promovendus aanstellen. Deze promovendus zal onderzoek doen naar effectieve communicatiestrategieën, waarmee pensioenfondsen uitdagingen van het nieuwe stelsel kunnen ondervangen.

Sociale wetenschappen - 22.11.2023
Promotieonderzoek: Eigenbelang, sociale marginalisatie en zwakke plekken liberale instituties dragen bij aan steun populistische partijen
In de afgelopen twintig jaar zijn Europese democratieën getuige geweest van de opkomst van populistische partijen. Nieuw promotieonderzoek van dr. Francesco Marolla (Tilburg University) biedt inzicht in verklaringen voor de steun van Europese burgers aan deze partijen. "Populistische partijen krijgen aanzienlijke steun van burgers die zich sociaal gemarginaliseerd voelen, vooral in meer welvarende en geglobaliseerde samenlevingen.

Sociale wetenschappen - 03.11.2023
Antropoloog Giulia Sinatti vertegenwoordigt VU in onderzoek naar hiv-genezing
Antropoloog Giulia Sinatti vertegenwoordigt VU in onderzoek naar hiv-genezing
NWO en het Aidsfonds financieren een zesjarig onderzoeksproject om een doorbraak in hiv-genezing te bereiken. Antropoloog Giulia Sinatti vertegenwoordigt VU Amsterdam in het consortium. Samen een team van sociale wetenschappers onderzoekt ze hoe transnationale samenwerkingen binnen biomedisch onderzoek de zoektocht naar wereldwijde hiv-genezing vooruit kunnen helpen.

Sociale wetenschappen - 28.06.2023
Migranten na Brexit: ’Als je mij niet wil, wil ik jou ook niet meer’
Door de Brexit moeten Britse bedrijven mogelijk veel meer moeite doen om hoogopgeleide migranten te behouden. Veel migranten hebben het gevoel dat ze zich moeten distantiëren van het Verenigd Koninkrijk, terwijl anderen aangeven daar helemaal geen last van te hebben, zo blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in de Academy of Management Discoveries.

Sociale wetenschappen - 22.05.2023
Uniek onderzoek naar AI onder kinderen in Nederland
Uniek onderzoek naar AI onder kinderen in Nederland
Ga in dialoog met kinderen over ethische en sociale normen voor kunstmatige intelligentie Relationele vaardigheden van kinderen zijn unieke inspiratiebronnen voor de ontwikkeling van mensgerichte Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI). Maar kinderen worden nog te weinig betrokken bij de publieke dialoog over AI-systemen.

Sociale wetenschappen - 21.04.2023
Zelfs in een extreem hiërarchische apengemeenschap helpen individuen elkaar
Sommige individuen in een extreem hiërarchische samenleving van apen helpen anderen door hen van voedsel te voorzien, zonder daarvoor zelf een directe beloning te krijgen. Omdat dit de eerste keer is dat zulk 'prosociaal' gedrag wordt waargenomen bij een soort die niet als sociaal vreedzaam of tolerant wordt gezien, hebben deze resultaten gevolgen voor hoe de evolutie van coöperatief gedrag verklaard kan worden.

Sociale wetenschappen - 19.04.2023
Brede steun voor genereus basisinkomen, maar onder voorwaarden
Onder Nederlandse kiezers is een redelijk brede steun voor een basisinkomen, blijkt uit nieuw onderzoek door sociologen van Tilburg University. Daar moeten echter wel voorwaarden aan verbonden zijn. De meeste voorstanders zijn er voor een 'participatie-inkomen', dat voor iedereen beschikbaar is, onder de voorwaarde dat een maatschappelijke taak wordt uitgevoerd.

Sociale wetenschappen - 06.03.2023
Meer oog voor meisjes in residentiële jeugdzorg
Het herstelproces van meisjes in (gesloten) residentiële jeugdzorg is niet alleen gebaat bij interventies of therapieën, maar ook bij een liefdevol, verzorgend leefklimaat. Het continu monitoren van de dynamiek binnen een leefgroep is daarbij van groot belang. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Juliette Sonderman (Promovenda Tranzo, Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en onderzoeker en docent Hogeschool Leiden).

Sociale wetenschappen - 20.02.2023
NWO Roadmap subsidie voor digitale infrastructuur sociale en geesteswetenschappen
De samenwerking tussen ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) en CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) en vijftien nationale kennispartners heeft ¤15.2 miljoen financiering toegekend gekregen uit de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (GWI) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Sociale wetenschappen - 10.02.2023
'Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis lopen achterstanden tóch gedeeltelijk in'
’Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis lopen achterstanden tóch gedeeltelijk in’
Anders dan wordt aangenomen, lopen kinderen met een ernstige taalontwikkelingsstoornis (TOS) achterstanden in hun taalontwikkeling soms wel degelijk gedeeltelijk in. Dat zagen onderzoeker en logopedist Gerda Bruinsma , hoogleraar Logopediewetenschap Ellen Gerrits en hoogleraar Psycholinguïstiek Frank Wijnen in hun onderzoek aan het Institute for Language Sciences.

Geschiedenis & archeologie - Sociale wetenschappen - 07.02.2023
Zeven NWO Open Competitie-toekenningen voor Utrechtse geesteswetenschappers
Zeven Utrechtse geesteswetenschappers ontvangen een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het subsidieprogramma Open Competitie SGW. Met de competitie wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zonder thematische randvoorwaarden.

Sociale wetenschappen - 07.02.2023
Vier Utrechtse onderzoeksprojecten krijgen EU-financiering
Hoe veroorzaken machtsverhoudingen genderongelijkheid en uitsluiting, en hoe kunnen we dat veranderen? Welke impact heeft structureel racisme op samenlevingen? En wat zijn de leefen werkomstandigheden van migranten van wie niet duidelijk is of ze in Europa mogen blijven? Naar dat soort vragen kunnen vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoek gaan doen met dank aan EU-financiering.