nieuws
Fysica
Results 1 - 20 of 72.
Fysica - Astronomy / Space - 23.09.2024
Magnetische halo in de Melkweg ontstaan door vorming van bubbels
Wetenschappers, waaronder Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit, hebben grote magnetische structuren ontdekt rond onze Melkweg, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door galactische gasstromen uit stervormingsgebieden. Deze structuren komen overeen met de eROSITA-bubbels die röntgenstraling uitzenden, wat wijst op een verband tussen gemagnetiseerde halo's en stervorming in sterrenstelsels.
Fysica - 19.09.2024
Bijzondere golven worden veel groter dan het bekende maximum
Kruisende golven blijken extremer dan extreem te zijn. Deze bijzondere diepzeegolven, waar nog weinig over bekend is, kunnen vier keer steiler worden dan voor mogelijk werd gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Delft en andere universiteiten dat vandaag is gepubliceerd is Nature. Lang geleden gingen er verhalen rond over mysterieuze monstergolven die uit het niets leken te ontstaan en zelfs grote schepen omverhaalden.
Materiaalwetenschap - Fysica - 06.09.2024
In een flowbatterij kunnen kijken
Met behulp van neutronen visualiseren TU/e-wetenschappers de interne processen van een redox-flowbatterij. Aan het begin van de 20e eeuw zorgde de uitvinding van röntgenfotografie voor een sprong voorwaarts in de medische wetenschap. Sindsdien kunnen we bekijken hoe de botten in ons lichaam werken, waardoor talloze nieuwe behandelingen mogelijk werden.
Fysica - 25.07.2024
Spin qubits gaan op de trampoline
Onderzoekers van QuTech hebben spin-qubits ontwikkeld die salto's maken voor universele quantumlogica. Deze prestatie maakt efficiënte aansturing van grote halfgeleider qubit-arrays mogelijk. De onderzoeksgroep publiceerde een werk over spins die huppelen in Nature Communications en hun werk over spins die salto's maken in Science.
Fysica - 05.07.2024
Nieuwe vormen van fotonen openen deuren naar geavanceerde optische technologieën
In een wetenschappelijk artikel publiceerde onderzoekers van de Universiteit Twente in Nederland recent belangrijke inzichten over de elementaire deeltjes waaruit licht bestaat. Deze deeltjes, fotonen, 'gedragen' zich verbazingwekkend veel gevarieerder dan de elektronen rondom atomen, terwijl je ze tegelijkertijd veel makkelijker kan controleren.
Fysica - 01.07.2024
Kan een computerchip nul energieverlies hebben in 1,58 dimensies?
Wat als we een manier konden vinden om elektrische stromen te laten vloeien zonder energieverlies? Een veelbelovende benadering hiervoor is het gebruik van materialen die bekend staan als topologische isolatoren. Ze bestaan in één (draad), twee (plaat) en drie (kubus) dimensies; allemaal met verschillende mogelijke toepassingen in elektronische apparaten.
Fysica - 27.06.2024
Passie voor papier
Ruben Nicasy verdedigde op 27 juni zijn proefschrift bij de faculteit Applied Physics and Science Education. Sneller, groener en goedkoper. Dat zijn momenteel de sleutelwoorden binnen de printindustrie, die razendsnel vernieuwingen doormaakt. TU/e-onderzoeker Ruben Nicasy ontwikkelde een innovatieve methode die in kaart brengt hoe inkt door papier of karton wordt opgenomen om de printkwaliteit nog verder te verbeteren.
Chemie - Fysica - 17.06.2024
Wetenschappers lossen scheikundig raadsel na eeuw op
Wanneer je twee oplossingen met tegengesteld geladen polymeren (polyelektrolyten) mengt, treedt een fasescheiding op die leidt tot de vorming van een polymeerrijke fase en een restvloeistoffase. De precieze verdeling van alle onderdelen, dat wil zeggen polyelektrolyten en tegenionen, was nog niet eerder vastgesteld.
Fysica - 12.06.2024
Op weg naar schaalbare Majorana-qubits
Onderzoekers van QuTech hebben een manier gevonden om Majorana-deeltjes in een tweedimensionale omgeving te creëeren. Dit werd bereikt met -nanodevicesop basis van de materiaaleigenschappen van zowel supergeleiders als halfgeleiders. De inherente flexibiliteit van dit nieuwe 2D-platform zou nieuwe experimenten met Majorana's mogelijk moeten maken.
Fysica - 29.05.2024
Recordvermindering emissie van fotonen
Onlangs ontwikkelde een team van scheikundigen, wiskundigen, natuurkundigen en nano-ingenieurs aan de Universiteit Twente in Nederland het ultieme apparaat om de emissie van fotonen met ongekende precisie te regelen.
Fysica - Materiaalwetenschap - 21.05.2024
Snaren die eeuwig kunnen trillen (soort van)
Onderzoekers van de TU Delft en Brown University hebben snaarachtige resonatoren ontworpen die langer kunnen trillen bij omgevingstemperatuur dan elk eerder bekend vastestofobject - en benaderen daarmee wat momenteel alleen haalbaar is bij temperaturen rond het absolute nulpunt. Hun studie, gepubliceerd in Nature Communications , verlegt de grenzen van nanotechnologie en machinaal leren om enkele van 's werelds meest gevoelige mechanische sensoren te maken.
Fysica - 22.04.2024
Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren
Met behulp van een ultragevoelig fotonisch kristal konden TU/e-onderzoekers afzonderlijke deeltjes detecteren met een diameter van slechts 50 nanometer. Het nieuwe onderzoek is zojuist gepubliceerd in het tijdschrift Optica. Wat hebben vulkanische lava, brandrook, uitlaatgassen van auto's en printerinkt met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal bronnen van ultrafijnstof - deeltjes met een diameter onder de 100 nanometer, die ernstige gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken bij inademing.
Fysica - Chemie - 16.04.2024
Magnetisme verhoogt waterstofproductie in modelkatalysatoren
Brazilian website Bulgarian website Greek website Indonesian website LatAm website Romanian website Onderzoekers van de Universiteit Twente toonden aan hoe de efficiëntie van waterstofproductie verbeterd kan in een experimentele opstelling. Ze lieten daarbij zien dat de magnetische volgorde van de moleculen een cruciale rol speelt.
Fysica - 12.04.2024
De energietransitie onder de (nano)loep: Zwaartekrachtsubsidie voor ANION
Scheikundigen en natuurkundigen samenbrengen om tot op de bodem uit te zoeken hoe elektrochemische processen op de kleinste schaal werken.
Materiaalwetenschap - Fysica - 09.02.2024
Wat ’zei’ het elektron tegen het fonon in de grafeen sandwich?
Het antwoord op die vraag, het waarom én de resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances door een samenwerking met onderzoekers van over de hele wereld onder leiding van de TU/e en het Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology. Elektronen vervoeren elektrische energie, terwijl trillingsenergie wordt vervoerd door fononen.
Fysica - Pedagogiek - 27.11.2023
Kwantumfysica uitleggen aan pubers
Tim Bouchée verdedigde op 24 november zijn proefschrift aan de Eindhoven School of Education, onderdeel van de afdeling Applied Physics and Science Education. Toen tien jaar geleden kwantumfysica opgenomen werd in het natuurkundecurriculum van het vwo, vormde dit een grote uitdaging voor zowel docenten als scholieren.
Fysica - 26.10.2023
Voor het eerst controle over golven in magneten met supergeleiders
Quantumfysici van de TU Delft hebben voor het eerst laten zien dat het mogelijk is om spingolven op een chip te controleren en manipuleren met behulp van supergeleiders. Deze minuscule golven in magneten bieden in de toekomst mogelijk een alternatief voor elektronica, interessant voor bijvoorbeeld energiezuinige informatietechnologie of koppelstukjes in een quantumcomputer.
Fysica - 13.09.2023
Het onzichtbare zichtbaar maken
Onderzoekers van MESA+ ontwikkelden een instrument dat tegelijkertijd de grootte van een plasmabron als de kleur van zijn licht kan meten. "Door beide tegelijk te meten kunnen we lithografiemachines verder verbeteren voor kleinere, snellere en verbeterde chips." Het artikel is geselecteerd als een Editor's pick in Optics Letters.
Sport - Fysica - 11.09.2023
Nanodruppels skiën bij hoge temperaturen
Op dit moment groeien we veel (nano)structuren laag voor laag op elkaar, maar perfecte ordening op atomaire schaal is over het algemeen ver te zoeken. Onderzoekers streven naar een beter begrip van deze processen die uiteindelijk kunnen leiden tot kleinere, snellere en algehele betere nanotechnologie en hebben voor het eerst pre-solidificatie ontdekt in druppelmengsels.
Sport - Fysica - 11.09.2023
Nano druppels skiën bij hoge temperaturen
Op dit moment groeien we veel (nano)structuren laag voor laag op elkaar, maar perfecte ordening op atomaire schaal is over het algemeen ver te zoeken. Onderzoekers streven naar een beter begrip van deze processen die uiteindelijk kunnen leiden tot kleinere, snellere en algehele betere nanotechnologie en hebben voor het eerst pre-solidificatie ontdekt in druppelmengsels.