nieuws

« TERUG

Inovatie



Results 1 - 20 of 38.


Inovatie - Gezondheid - 26.09.2024
Nieuwe sensortechnologie belooft minder heropnames voor patiënten met hartfalen
Nieuwe sensortechnologie belooft minder heropnames voor patiënten met hartfalen
Cyrille Herkert verdedigde op 24 september haar proefschrift bij de faculteit Industrial Design. Met haar promotieonderzoek biedt Cyrille Herkert, promovenda en cardioloog in opleiding, nieuwe inzichten die kunnen helpen om de zorg voor hartfalenpatiënten te verbeteren met behulp van technologie en telemonitoring.

Inovatie - 25.06.2024
Innovatieve thermostaat vergroot je comfort bij hitte en kou
Innovatieve thermostaat vergroot je comfort bij hitte en kou
De innovatieve thermostaat BRYS, ontwikkeld door industrieel ontwerper Lenneke Kuijer met haar Veni-subsidie, helpt bewoners om hun woning tot wel negen graden koeler te houden bij zomerhitte.

Inovatie - 06.06.2024
Hoelang blijft de Afrikaanse bevolking doorgroeien?
Volgens de bevolkingsprognoses van de Verenigde Naties (VN) groeit de bevolking in Afrika sterk door, terwijl deze groei op andere continenten in de nabije toekomst zal afnemen. Nieuw onderzoek door Jeroen Smits van de Radboud Universiteit en Lamar Crombach van de ETH Zürich laat zien dat de bevolkingsgroei in Afrika toch sneller zou kunnen gaan afnemen dan de VN nu inschat.

Inovatie - 28.05.2024
Onderzoek: actieve internetgebruikers beoordelen hun psychologisch welzijn positiever dan niet-gebruikers
Met de opkomst en het toenemende gebruik van digitale technologieën en online platforms wereldwijd, groeit het debat over de mogelijke impact ervan op ons psychologisch welzijn. Nieuw onderzoek van Tilburg University en University of Oxford toont aan dat actieve (mobiele) internetgebruikers meer tevreden zijn over hun leven en hun sociaal en fysiek welzijn positiever beoordelen dan niet-gebruikers.

Materiaalwetenschap - Inovatie - 25.04.2024
Doorbraak in condensatortechnologie
Doorbraak in condensatortechnologie
Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel energie kunnen opslaan en afgeven in een paar microseconden. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben onlangs een manier gevonden om de opslag, efficiëntie en duurzaamheid van deze condensatoren te vergroten .

Inovatie - 11.04.2024
Pessimisme over maatschappelijke ontwikkelingen van invloed op overwegingen ouderschap
Nieuw sociologisch onderzoek van Tilburg University toont aan dat een pessimistisch beeld van de toekomst waarin de volgende generatie zal opgroeien, van invloed is op de beslissing van jonge mensen om aan het ouderschap te beginnen. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft: de kans dat zij de overstap maken naar het ouderschap, is daadwerkelijk minder waarschijnlijk".

Inovatie - 08.11.2023
Pionieren onder poolijs bij Antarctica - essentieel onderzoek voor toekomst Aarde
Pionieren onder poolijs bij Antarctica - essentieel onderzoek voor toekomst Aarde
Hoe zal de West-Antarctische ijskap (WAIS) zich gedragen naarmate onze aarde steeds verder opwarmt? Dat gaat een groot internationaal team van wetenschappers, waaronder Utrechtse aardwetenschapper Francesca Sangiorgi , onderzoeken in het SWAIS2C project. Dit najaar wordt er voor het eerst een boring gedaan in het land onder de WAIS.

Materiaalwetenschap - Inovatie - 02.11.2023
Nieuw ultrasterk materiaal voor microchipsensoren
Nieuw ultrasterk materiaal voor microchipsensoren
Een materiaal dat niet alleen de sterkte van diamanten en grafeen evenaart, maar ook een treksterkte heeft die 10 keer groter is dan Kevlar, bekend van het gebruik in kogelvrije vesten. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft, onder leiding van assistent-professor Richard Norte, hebben een opmerkelijk nieuw materiaal onthuld dat van grote invloed kan zijn op de wereld van de materiaalwetenschap: amorf siliciumcarbide (a-SiC).

Inovatie - 26.10.2023
Onderzoekers overhandigen eindrapport Klimaatraadpleging
Moeten we korte vluchten verbieden en internationaal treinverkeer verbeteren? De aanschaf van nieuwe producten duurder maken en het repareren van bestaande spullen juiste goedkoper? Is het verstandig dat Nederland buitenlandse waterstof gaat inkopen, of juist start met de bouw van kleine kerncentrales? In de Klimaatraadpleging 2023, uitgevoerd door Populytics en onderzoekers van de TU Delft, dachten meer dan 11.

Inovatie - 23.10.2023
Nieuw analytisch kader identificeert inconsistenties in technologiewetgeving
Nieuwe technologieën ontwikkelen zich vaak sneller dan dat de wetgeving deze in goede banen kan leiden. Dat kan resulteren in een mismatch waarbij de omgang met en consequenties van een nieuwe technologie niet goed worden afgedekt door de bestaande wetgeving, zoals de wet op gegevensbescherming. Promovenda Mara Paun van Tilburg Law School ontwikkelde een analytisch kader waarmee zulke gaten in de wet kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.

Inovatie - 29.09.2023
Celrespons in het lichaam aan het licht gebracht
Celrespons in het lichaam aan het licht gebracht
Onderzoekers ontwikkelen een lichtresponsieve hydrogel waarop cellen kunnen groeien, om te bestuderen hoe cellen omgaan met veranderingen in hun omgeving. Onze cellen hebben een complexe relatie met de micro-omgeving van het lichaam. Dit is al eerder bestudeerd in het laboratorium, maar tot op heden laten de meeste studies dynamische veranderingen in de micro-omgeving buiten beschouwing.

Biowetenschappen - Inovatie - 14.09.2023
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Nieuwe manier om neuromorfe chips te trainen
Zoals gepresenteerd in een nieuw artikel in Nature Electronics hebben TU/e-onderzoekers een innovatieve manier bedacht om neuromorfe chips te trainen, door de chip als testcase te gebruiken als biosensor om taaislijmziekte te detecteren. Neuromorfe computers zijn gebaseerd op de structuur van het menselijk brein.

Inovatie - 20.07.2023
Minimaal energieverlies door slim gebruik van vertakte vloeistofnetwerken
Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelden een theoretische methode voor het ontwerp van vloeistofnetwerken, die direct toepasbaar is voor wetenschappers en ingenieurs. De optimale diameter van de kanalen binnen een vertakkend netwerk wordt bepaald op basis van grafieken, zodanig dat het energieverlies van het netwerk minimaal is.

Inovatie - 29.06.2023
Vidi-beurzen voor vooraanstaande VU-wetenschappers
Vidi-beurzen voor vooraanstaande VU-wetenschappers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 97 ervaren onderzoekers, waarvan vijf van de Vrije Universiteit Amsterdam en twee van Amsterdam UMC, locatie VUmc, een Vidi-financiering toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Inovatie - 25.05.2023
Sportclub als living lab: innovatie en technologie voor toekomstbestendige verenigingen
Sportclub als living lab: innovatie en technologie voor toekomstbestendige verenigingen
Daan Bregman Director TU Delft Sports Engineering Institute Fien Bosman Persvoorlichter Health & Care TU Delft Innovatie is essentieel voor sportclubs in Nederland om toekomstbestendig te blijven. Veel sportclubs kampen met uitdagingen als grote concurrentie, hoge energieprijzen, terugloop van bestuursleden en verouderde faciliteiten.

Inovatie - Carrière - 10.02.2023
Startup om wereldwijde methaanuitstoot te verminderen
Methaan draagt aanzienlijk bij aan klimaatverandering. Emissiereductie van dit broeikasgas kan de opwarming van de aarde snel afremmen. Onderzoeker Hossein Maazallahi van de Universiteit Utrecht richtte onlangs zijn startup Maaz Maps op om het terugdringen van methaanemissies wereldwijd te versnellen.

Inovatie - 25.01.2023
De dijken van de toekomst zijn meer dan een groene grasmat
Door een stijgende zeespiegel, vaker extreme neerslag en drogere zomers wordt er in de toekomst steeds meer van onze dijken gevraagd. In de komende dertig jaar moet er alleen al in Nederland 1.500 kilometer aan dijken versterkt worden. Als er meer bloemen en kruiden groeien op dijken, draagt dat al voor een groot deel bij aan een oplossing, zeggen ecologen van de Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit.

Inovatie - Gezondheid - 13.12.2022
UT neemt deel aan EU-project voor ontwikkeling kunstmatige placenta-systeem
Vorig bericht Volgend bericht Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer twee miljoen pasgeborenen. Meestal is dit het gevolg van fataal longfalen, soms in combinatie met nierfalen.

Inovatie - 13.12.2022
Hoe maken we tunnels veilig en snel voor het verkeer?
Hoe maken we tunnels veilig en snel voor het verkeer?
Promovendus Lars Moormann heeft met behulp van slimme algoritmen het ontwerp van besturingssystemen voor tunnels veel efficiënter gemaakt.

Inovatie - 10.12.2022
’Zet ChatGPT in om innovatie binnen organisaties te stimuleren’
Eind 2022 veroverde ChatGPT in snel tempo het internet. De chatbot, die is gebaseerd op het grote taalmodel GPT-3 van OpenAI, heeft miljoenen versteld doen staan met zijn snelle, goed formuleerde antwoorden op uiteenlopende soorten vragen. Deze zogeheten transformator-gebaseerde taalmodellen kunnen nu al worden ingezet om organisaties te helpen bij het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen, zo stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit in een artikel dat vandaag wordt gepubliceerd in het Journal of Product Innovation Management.