nieuws

« TERUG

Geschiedenis / archeologieResults 1 - 9 of 9.


Geschiedenis / archeologie - 30.01.2024
Probleem van het verpakken van eindig aantal bollen: de ’worstcatastrofe’
Heb je je ooit afgevraagd hoe jeáhet beste een eindig aantal identieke bollen in een vervormbare, flexibele container - zoals een convex omhulsel - kunt stapelen? Onder leiding van dr. Hanumantha Rao Vutukuri van het Active Soft Matter-laboratorium (Faculteit TNW) hebben onderzoekers van de UT en van de Universiteit Utrecht dit fascinerende wiskundige probleem van het verpakken van bollen onderzocht met behulp van experimenten en computersimulaties.

Geschiedenis / archeologie - 10.08.2023
Vroeger vs. nu: Passeerde de Hoorn van Afrika 11.700 jaar geleden een droogtegrens?
Vroeger vs. nu: Passeerde de Hoorn van Afrika 11.700 jaar geleden een droogtegrens?
'Nat wordt natter, droog wordt droger'. Dat mantra wordt al decennia gebruikt om te voorspellen hoe de opwarming van de aarde de hydrologische cyclus in verschillende wereldregio's gaat be´nvloeden. Maar als klimaatmodellen voorspellen dat een groot deel van tropisch Afrika een toekomst met natter weer tegemoet gaat, waarom wordt het dan steeds droger in bepaalde delen van de Afrikaanse tropen, zoals de Hoorn van Afrika?

Geschiedenis / archeologie - Sociale wetenschappen - 07.02.2023
Zeven NWO Open Competitie-toekenningen voor Utrechtse geesteswetenschappers
Zeven Utrechtse geesteswetenschappers ontvangen een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het subsidieprogramma Open Competitie SGW. Met de competitie wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zonder thematische randvoorwaarden.

Geschiedenis / archeologie - Politiek - 17.12.2022
Een jaar na de inval in Oekra´ne: geschiedenis als wapen
Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat Rusland Oekra´ne binnenviel. Historici Harm Kaal en Jelle van Lottum komen met een 180 pagina's tellende editie van het Journal of Applied History, dat geheel gewijd is aan de Russisch-Oekra´ense oorlog en hoe geschiedenis in dit conflict als wapen wordt gebruikt.

Biowetenschappen - Geschiedenis / archeologie - 09.12.2022
Middeleeuwse en hedendaagse Asjkenazische Joden verschillen genetisch nagenoeg niet, en dat is opmerkelijk
Middeleeuwse en hedendaagse Asjkenazische Joden verschillen genetisch nagenoeg niet, en dat is opmerkelijk
Uniek genetisch onderzoek laat zien dat de Asjkenazisch-Joodse gemeenschap al sinds de 14de eeuw een nagenoeg afgesloten groep is.

Geschiedenis / archeologie - 19.09.2022
Google Maps voor handelsroutes 14de tot 17de eeuw
Hoe lang duurde het zo'n 600 jaar geleden om van Eindhoven naar Deventer te komen? Dat kun je berekenen in de vernieuwde versie van Viabundus, een soort Google Maps voor de jaren 1350 tot 1650. Onderzoekers van het project brachten dit jaar onder meer het wegennet van Brabant beter in kaart. Elke dag een half uur tot een uur reizen naar je werk, met auto of openbaar vervoer, is tegenwoordig geen zeldzaamheid.

Geschiedenis / archeologie - 28.04.2022
UvA-onderzoekers vinden bewijs voor Syrische oorlogsmisdaden
Hoogleraar Holocausten genocidestudies Ugur ▄mit ▄ng÷r en een Syrische student van de master Holocaust and Genocide Studies kregen zo'n dertig geheime video's in handen van executies van Syrische burgers. Zij besloten de beelden te bestuderen, en na een onderzoek van twee jaar lukte het om de daders op te sporen en met hen in contact te komen.

Geschiedenis / archeologie - 19.10.2021
Bezoek de UNESCO-perskamer van Gerrit Rietveld in 3D
Bezoek de UNESCO-perskamer van Gerrit Rietveld in 3D
Met haar felle kleuren en bijzondere patronen was de perskamer van het in 1958 geopende hoofdkwartier van UNESCO in Parijs een architectonisch juweel. Het 4D Research Lab van de UvA maakte een virtuele reconstructie van deze door Gerrit Rietveld ontworpen ruimte. De perskamer, die destijds een geschenk was van de Nederlandse Staat aan UNESCO, is uniek door het gebruik van kleuren en lijnen in de ruimte.

Geschiedenis / archeologie - 07.08.2020
Massagraven bieden nieuw bewijs van geweld tegen vrouwen in Franco's Spanje
Massagraven bieden nieuw bewijs van geweld tegen vrouwen in Franco’s Spanje
Vrouwen waren het slachtoffer van genderspecifiek geweld tijdens de Spaanse burgeroorlog en de dictatuur van Franco, zegt archeoloog en forensisch antropoloog Laura Mu˝oz-Encinar in een recente publicatie. Door onderzoek naar massagraven vond ze nieuw bewijs over de specifieke vormen van onderdrukking die vrouwen in deze periode meemaakten.