nieuws
Economie
Results 1 - 16 of 16.
Economie - 30.06.2024
Producten die met plezier zijn gemaakt verkopen beter, blijkt uit onderzoek
Online marktplaatsen zoals Etsy en UpWork maken het mogelijk om met een paar kliks je eigen winkel te openen. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je producten over de toonbank vliegen? Onderzoekers Anna Paley en Robert Smith van Tilburg University ontdekten dat verkopers succesvoller zijn als ze vermelden dat ze plezier hebben in het produceren van hun artikelen.
Economie - 19.06.2024
Model verklaart spontane explosies van vertragingen in supply chains
Het bestaan van een kritiek punt bepaalt het gevolg van (een beetje) oponthoud Een onderzoeksteam heeft een model ontwikkeld dat verklaart hoe systemen die met tijdschema's werken, zoals toeleveringsketens en spoorwegen, soms te maken krijgen met plotselinge explosies van grootschalige vertragingen.
Economie - 26.03.2024
Hoe zorg je ervoor dat mensen minder sociaal wenselijk antwoorden?
Marketing onderzoeker Rik Pieters heeft, samen met collega's van andere universiteiten, een nieuwe, indirecte vraagtechniek ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de kans groter is dat mensen waarheidsgetrouw antwoorden op gevoelige vragen. De techniek kan onder andere gebruikt worden bij het afnemen van enquêtes of bij het maken van beleid.
Economie - 15.01.2024
De boost van een bonus: financiële prikkel werkt ook in creatieve teams
Januari, bonus tijd! Veel bedrijven betalen eind januari de bonussen uit aan medewerkers. Econoom David Schindler onderzocht of bonussen effectief zijn in een moderne werkomgeving, waarin teams samen complexe problemen moeten oplossen. Belangrijkste conclusie: bonussen werken zeer goed en verbeteren de prestaties in deze setting, mede omdat teams meer vraag naar leiderschap laten zien.
Economie - 24.03.2023
Bulkaanbiedingen leiden niet tot meer verspilling, maar juist tot bewuster gedrag
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, leiden bulkaanbiedingen zoals 1+1 gratis of stapelkortingen in supermarkten niet tot meer voedselverspilling. Dit type aanbiedingen blijkt consumenten juist bewuster te maken van het risico op verspilling, waardoor ze beter hun best doen om dit te voorkomen.
Economie - 15.02.2023
Zelfs schaakexperts presteren slechter bij een lagere luchtkwaliteit
Er is nog iets waar schakers hun hoofd over moeten buigen: luchtvervuiling. Dat is de conclusie van een onlangs gepubliceerde studie, waaruit blijkt dat schakers objectief slechter presteren en meer suboptimale zetten doen wanneer er meer fijnstof in de lucht zit. Dit blijkt uit een computeranalyse van hun partijen.
Economie - 17.11.2022
Vrijwilligershulp aan mensen met financiële problemen effectief, maar ’soms is problematiek te complex’
Mensen met financiële problemen kunnen vaak ondersteuning krijgen van vrijwilligers. Jansje van Middendorp promoveert op 24 november op een onderzoek naar de effectiviteit van die ondersteuning. 'Vrijwilligers kunnen ernstigere financiële problemen helpen voorkomen. Maar soms is de problematiek te complex of vallen hulpvragers voortijdig uit, waarna de problemen juist kunnen toenemen en vrijwilligers gedemotiveerd raken.' Gemeenten en maatschappelijke organisaties zetten vaak vrijwilligers in om mensen met geldzorgen te ondersteunen.
Economie - Carrière - 10.11.2022
Paper van Ana Figueiredo gepubliceerd in het Journal of Political Economy
13:27 Publicatie Het artikel 'Mismatch Cycles' van universitair docent Ana Figueiredo en co-auteurs Isaac Baley en Robert Ulbricht is gepubliceerd in het novembernummer van het Journal of Political Economy, een van de oudste en meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften.
Economie - 13.10.2022
De Whole-Earth en Half-Earth toekomst van Borneose orang-oetans
In een nieuwe studie van 33 orang-oetandeskundigen uit de hele wereld, waaronder professor Douglas Sheil, is nagegaan wat er in de komende tien jaar met de Borneose orang-oetans zou gebeuren onder verschillende visies op beheer.
Economie - 27.09.2022
Mentholrokers stoppen vaker met roken na Europees verbod op mentholtabak
Dankzij het Europese verbod op sigaretten en shag met mentholsmaak van mei 2020 zijn er meer mentholrokers gestopt met roken dan niet-mentholrokers. Ook deden zij vaker een stoppoging. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder Nederlandse rokers, dat vandaag is gepubliceerd. Tegelijkertijd geeft een derde van de mentholrokers aan dat zij na het Europese verbod toch nog altijd mentholsigaretten roken.
Economie - 19.08.2022
Struisvogelpolitiek: Hoe hebzucht en misdaad het professionele voetbal uithollen en wij allemaal de andere kant opkijken
"De Europese profvoetbalsector is zeer kwetsbaar voor witwaspraktijken en grote belastingfraudes, maar zowel binnen als buiten de sector wordt collectief de andere kant op gekeken." Dat is een van de belangrijkste conclusies van Ostrageous: How Greed and Crime erode Professional Football and We All Look the Other Way , een boek van professor Hans Nelen, dat vandaag is verschenen.
Economie - 16.08.2022
Fijnstof is bepaald geen fijn stofje
Drie jaar achtereen bezochten Steffen Kühn en zijn collega's een zeven weken durend schaaktoernooi in Keulen, om het verband tussen luchtvervuiling en cognitieve prestaties vast te stellen. De media doken gretig op de ietwat alarmerende resultaten, maar er waren nog meer gegevens nodig om de wetenschappelijke wereld ervan te doordringen dat luchtvervuiling een gevaar zou kunnen vormen voor onze economie.
Milieu - Economie - 12.08.2022
Onderzoekers vinden verband tussen ’engagement’ en CO2-uitstoot bedrijven
Investeerders gaan steeds vaker in gesprek met bedrijven over hun impact op het milieu en de maatschappij. In jargon heet dit engagement. Dit lijkt vruchten af te werpen. Dat blijkt uit een onderzoek door de Universiteit Maastricht. De onderzoekers vergeleken de resultaten van bedrijven waar engagement plaatsvond met bedrijven waar dat niet gebeurde.
Economie - Computerwetenschappen - 21.09.2021
Amsterdam Business School onderzoekt inzet AI voor detectie boekhoudfraude
Is het mogelijk om boekhoudfraude te herkennen aan de hand van openbare financiële jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven? Indranil Bhattacharya, PhD-student aan de Amsterdam Business School (ABS), denkt van wel. Hij gebruikt een machine learning-model om in te schatten of managers moedwillig hun aandeelhouders proberen te misleiden.
Economie - Campus - 17.06.2021
UvA-alumni ontwikkelen geautomatiseerd platform voor corporate finance
De startup Intrical AI, opgezet door 3 alumni van de UvA, maakt bedrijfsprofielen voor corporate finance op basis van AI. Het product heeft inmiddels de status van MVP (minimal viable product) bereikt, met ABN Amro als 'launching customer'. Intrical AI is in september 2020 opgericht door de op dat moment net afgestudeerde Irina Kulizhnikova, Gabriele Bani en Alvise Sembenico.
Economie - Psychologie - 25.08.2020
Hoe ontwikkelen we voorkeuren bij economische beslissingen?
Anders dan klassieke economische theorieën stellen, nemen mensen niet de economische beslissingen waar zij het meeste voordeel van hebben, maar kiezen ze vaak voor standaardopties. Experimenteel onderzoek door gedragswetenschappers van de Universiteit van Amsterdam toont aan hoe deze bias voort kan komen uit iemands interne staat van zijn.