nieuws

« TERUG

Carrière



Results 1 - 16 of 16.


Carrière - 11.10.2024
’Personeelstekort vraagt om aandacht voor zorgmedewerkers’
De zorgsector stevent af op een tekort van 10 miljoen zorgmedewerkers wereldwijd. Onderzoek van Tilburg University laat zien hoe HR-afdelingen creatief bij kunnen dragen aan de strijd om zorgpersoneel, en daarbij verder moeten gaan dan traditionele methoden. 'Veel zorgorganisaties zoeken nog steeds naar kandidaten die aan alle eisen voldoen.' De personeelstekorten in de zorg staan hoog op de politieke agenda's.

Carrière - 25.06.2024
Mantelzorg moeilijk te combineren met werk
Mantelzorgen heeft veel invloed op je werkende leven. Mantelzorgers hebben een lager uurloon en zijn minder tevreden met hun werk. Dat concludeert socioloog Klara Raiber, die op 2 juli haar proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit. Nu steeds meer mensen mantelzorger zijn, is het volgens de onderzoeker tijd voor structurele ondersteuning.

Carrière - 24.06.2024
Denk na over inbedding van platformwerk op arbeidsmarkt
Platformwerk, zoals rijden voor Uber of klussen verrichten via Upwork, is enorm in opkomst, maar werpt ook vragen op over arbeidsrechten. Met een nieuwe EU-richtlijn moet het voor platformwerkers binnenkort eenvoudiger worden om aan te tonen dat ze geen zelfstandigen, maar werknemers zijn. Maar wat komt daarna? Volgens onderzoeker arbeidsrecht Jorn Kloostra is nog onvoldoende aandacht voor de vraag hoe platformwerk een duurzame plek op de Nederlandse arbeidsmarkt moet krijgen.

Carrière - 11.04.2024
Onderzoek naar blootstelling aan stof bij werknemers op Schiphol
Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) hebben een onderzoek uitgevoerd naar de persoonlijke blootstelling van medewerkers aan stof op Schiphol. Schiphol, afhandelaren en hoofdaannemers op de luchthaven gaven opdracht tot het onderzoek.

Carrière - 15.03.2024
Objectievere sollicitatieprocedures zorgen voor meer gelijke kansen bij selectie, maar managers nog niet overtuigd
Het weglaten van persoonsgegevens op het cv leidt tot een aanzienlijk grotere kans op een aanbod door een werkgever voor kandidaten met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht bij de gemeente Den Haag, waarbij gekeken werd naar meer dan 7000 sollicitaties.

Carrière - 20.11.2023
’Generatiepact’ vooral gunstig voor ouderen met hoog salaris
Gezond de eindstreep halen voor ouderen, meer carričrekansen voor jongeren: met een 'generatiepact' kunnen werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder gaan werken. De regeling moet voorkomen dat ouderen uitvallen voordat ze hun pensioen bereiken, en tegelijkertijd ruimte scheppen voor starters op de arbeidsmarkt.

Carrière - 06.07.2023
Minder emailen is mogelijk, maar makkelijk is het niet
Veel mensen gebruiken email voor hun werk. Dat is handig, maar ook een bron van stress. Email kan je continue afleiden van andere werkzaamheden en je vrije tijd verstoren.  En dat terwijl in veel sectoren, zoals de zorg, de werkdruk al hoog kan zijn. Het terugdringen van emailgebruik kan stress verminderen.

Carrière - 29.06.2023
Vidi-beurzen voor onderzoek naar cellen, magnetisme, biogas en meer
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft tien Nijmeegse onderzoekers een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht.

Inovatie - Carrière - 10.02.2023
Startup om wereldwijde methaanuitstoot te verminderen
Methaan draagt aanzienlijk bij aan klimaatverandering. Emissiereductie van dit broeikasgas kan de opwarming van de aarde snel afremmen. Onderzoeker Hossein Maazallahi van de Universiteit Utrecht richtte onlangs zijn startup Maaz Maps op om het terugdringen van methaanemissies wereldwijd te versnellen.

Carrière - Psychologie - 17.01.2023
Onderzoek naar structurele aanpak van werkstress in het MKB
Een project waarin een innovatieve aanpak wordt ontwikkeld om de werkstress in MKB-bedrijven te verlagen krijgt een subsidie van 210.000 euro van het Instituut GAK. Het onderzoeksteam staat onder leiding van Arbeidsen Organisatiepsycholoog Arnold Bakker van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Nederlandse beroepsbevolking heeft te maken met een hoge werkstress, onder andere door een hoge werkdruk, digitalisering, en doorgeslagen productiviteitsmeting.

Carrière - 22.12.2022
Arbeidsmigranten durven geen zaak te maken bij arbeidsrechtelijke problemen
Arbeidsmigranten met name in de laagste inkomensgroepen hebben vaker arbeidsconflicten dan de Nederlandse beroepsbevolking, maar durven daarover geen formele zaken aan te spannen uit angst voor ontslag. Dat staat in een net verschenen rapport 'De aanpak van arbeidsrechtelijke problemen onder arbeidsmigranten', waaraan Tilburg University onderzoekers Anna Sobczyk-Turek en Jan Cremers meewerkten in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gezondheid - Carrière - 28.11.2022
Het ene verpleeghuis is het andere niet: de rol van de organisatievorm bij COVID-19 besmettingen en overlijdens
Het ene verpleeghuis is het andere niet: de rol van de organisatievorm bij COVID-19 besmettingen en overlijdens
Vlaamse verpleeghuizen die werken met kleinere leefgroepen die vaste zorgteams hebben, hebben opmerkelijk minder COVID-19-besmettingen of -sterfgevallen gehad. Dat geldt niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Radboud Universiteit.

Onderzoeksmanagement - Carrière - 22.11.2022
ERC Starting Grant voor vier Delftse onderzoekers
Terug naar vorige pagina TU Delft laatste nieuws De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt, waaronder vier wetenschappers van TU Delft. Deze Europese subsidie van 1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar, is bedoeld om individuele wetenschappers hun eigen teams te laten opbouwen en baanbrekend onderzoek te doen.

Economie - Carrière - 10.11.2022
Paper van Ana Figueiredo gepubliceerd in het Journal of Political Economy
13:27 Publicatie Het artikel 'Mismatch Cycles' van universitair docent Ana Figueiredo en co-auteurs Isaac Baley en Robert Ulbricht is gepubliceerd in het novembernummer van het Journal of Political Economy, een van de oudste en meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften.

Carrière - 04.11.2022
Landelijk platform voor bedreigde wetenschappers
Wetenschappers krijgen regelmatig te maken met bedreiging, intimidatie en haatreacties. Daarom lanceren de Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW op 7 november 2022 het platform WetenschapVeilig. Het platform fungeert als aanspreekpunt voor wetenschappers die bedreigd of geďntimideerd worden en geeft advies over de beschikbare hulp en ondersteuning, ook binnen de eigen organisatie van de wetenschappers.

Carrière - Politiek - 06.09.2021
’Tijdelijk contract maakt werknemers minder mondig’
Wordt een ontevreden werknemer een ontevreden burger? Agnes Akkerman is sinds september hoogleraar Regulation of Labour aan de FdR en onderzoekt de invloed van werk en werkomgeving op arbeidsrelaties, politieke attitude en stemgedrag.