nieuws
Campus
Results 1 - 15 of 15.
Campus - 21.03.2024
App toont belang van brede behandelaanpak narcolepsie aan
Promovenda Laury Quaedackers onderzocht hoe een speciale app kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met narcolepsie. Zij verdedigde haar proefschrift op 21 maart aan de faculteit Industrial Design. Narcolepsie is een zeldzame, maar ernstige slaapstoornis. Mensen met narcolepsie vallen op willekeurige momenten ongewild in slaap.
Campus - 12.12.2023
Alles stroomt
Timo van Overveld verdedigde op 12 december cum laude zijn proefschrift bij de faculteit Applied Physics and Science Education. We leven in Nederland samen met het water. Om te kunnen voorspellen hoe zandverplaatsing en erosie onze kustlijn kunnen beďnvloeden, onderzocht TU/e-natuurkundige Timo van Overveld hoe knikkers zich in een schuddende waterbak gedragen.
Campus - 07.12.2023
Nationale Vrijwilligersdag: ’Nieuwe benadering vrijwilligerswerk nodig om verloop tegen te gaan’
Vrijwilligers zijn van grote waarde voor de maatschappij, op zowel individueel als economisch vlak. Hoewel het aantal vrijwilligers dit jaar iets is toegenomen, is het nog steeds niet terug op het niveau van voor corona. Ook wereldwijd is een daling in het aantal vrijwilligers zichtbaar. Nieuw onderzoek biedt inzicht in het verloop van vrijwilligers en biedt handvaten voor organisaties om dit verloop tegen te gaan.
Campus - 24.10.2023
Voor alles een abonnement: in de ’subscription economy’ is het moeilijk overzicht houden
Weet jij hoeveel abonnementen je hebt? Waarschijnlijk heb je er meer dan je denkt, en geef je elke maand een veel hoger bedrag uit aan diensten dan je in de gaten hebt. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Anna Paley en Niels van de Ven. Ze ontwikkelden een nieuwe vorm van nudging, waarmee overgeabonneerde consumenten meer grip krijgen op hun maandelijkse abonnementskosten.
Campus - 26.06.2023
Nieuw AI model begrijpt afbeeldingen beter
Generatieve AI kan compleet nieuwe afbeeldingen maken op basis van een omschrijving. Deze modellen werken het best wanneer ze afbeeldingen van losse objecten genereren. Het maken van een complete, kloppende scčne is vaak nog te moeilijk. Michael Ying Yang, een UT-onderzoeker van de faculteit ITC ontwikkelde onlangs een nieuwe manier om de relaties tussen objecten afbeeldingen in een graaf te zetten.
Milieu - Campus - 01.06.2023
Biodiversiteit monitoren met kunstmatige intelligentie
Wetenschappers van the Department of Natural Resources (Faculteit ITC - Universiteit Twente) publiceerden recent een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. In hun onderzoek ontwikkelden universitair hoofddocent Tiejun Wang en zijn masterstudent Zijing Wu, in samenwerking met een internationaal team uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Kenia, een robuuste overdraagbare 'deep learning'-pijplijn om grote kuddes trekkende hoefdieren (gnoes en zebra's) te lokaliseren en tellen.
Campus - 31.05.2023
2,9 miljoen euro voor het meten en berekenen van stikstofdepositie
Universiteit Utrecht gaat stikstofdepositie meten en modelleren als aanvulling op bestaand netwerk met geld van Provincie Gelderland De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ontvangt 2,9 miljoen euro voor een uitbreiding van het bestaande meetnetwerk voor stikstof en fijnstof: het meten van stikstofdepositie (de hoeveelheid stikstof die neerslaat op de bodem).
Campus - 24.04.2023
Grip krijgen op vervorming van staal
Tijmen Vermeij onderzocht hoe je staal lichter, sterker en duurzamer kan maken. Hij promoveerde op vrijdag 21 april cum laude bij de faculteit Mechanical Engineering. In de auto-industrie worden veelvuldig staalsoorten gebruikt die uit meerdere fasen bestaan, met name het zachte ferriet en het harde martensiet.
Milieu - Campus - 06.03.2023
1,8 miljoen voor onderzoek naar klimaatbestendig Nederlands watersysteem
Het consortium WaterScape, onder leiding van hydroloog Niko Wanders (faculteit Geowetenschappen), ontvangt ruim ¤ 1,8 miljoen voor onderzoek naar grootschalige transities die nodig zijn in het fysieke watersysteem, bestuur en beleid.
Campus - 01.03.2023
Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship voor SBE-onderzoeker
Aan SBE-onderzoeker Jakob Raymaekers is een Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship toegekend voor zijn onderzoeksproject over Causal Discovery. Het doel van dit Fellowship is om de carričre van onderzoekers te ondersteunen en excellentie in onderzoek te bevorderen. "Ik hoop dat dit onderzoek wetenschappers in verschillende disciplines zal helpen om nieuwe en geldige causale verbanden te ontdekken" - Jakob Raymaekers Jakob Raymaekers, assistent-professor bij de afdeling Kwantitatieve Economie (MSCM) Robust Causal Discovery Kunnen we causale mechanismen leren uit observationele data?
Aardwetenschappen - Campus - 29.11.2022
De chemie van de aardmantel in kaart brengen
Het volume van de aarde bestaat voor 85% uit de aardmantel. De aardmantel is vast gesteente, maar uit welke steensoorten bestaat de mantel precies, en hoe zijn ze over de mantel verdeeld? Een internationaal team van onderzoekers - waaronder UT-onderzoeker Dr. Juan Carlos Afonso (faculteit ITC) - toonde zakken gesteenten met abnormale eigenschappen aan die vermoedelijk ooit aan de oppervlakte zijn ontstaan, langs subductiezones naar enorme diepten zijn getransporteerd en zich op specifieke diepten in de aardmantel hebben opgehoopt.
Campus - 17.11.2022
Arbeidsmarktkansen van mbo-gediplomeerden snel hersteld na versoepelen van Covid-19 maatregelen
Mbo-gediplomeerden die tussen 2017 en 2019 een mbo-diploma hebben behaald werden hard getroffen door de Covid-19 maatregelen in 2020.
Inovatie - Campus - 12.07.2022
ROC Aventus en NIPV officieel partner in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering
Omdat zelftestonderwijs.nl is gestopt, kunnen studenten en medewerkers nu gratis testkits voor COVID-19 ophalen bij verschillende servicebalies. Voor het Panoptis-project hebben onderzoekers van de faculteit ITC twee pilots afgerond voor het opsporen van afwijkingen aan wegen. Na uitgebreide testen op vliegveld Twente is de drone nu getest boven echte wegen in Spanje en Griekenland.
Agronomie / voedingswetenschappen - Campus - 15.12.2021
Beleidsmodellering – nog veel winst te boeken
Omdat zelftestonderwijs.nl is gestopt, kunnen studenten en medewerkers nu gratis testkits voor COVID-19 ophalen bij verschillende servicebalies. Meestal wordt beleid achteraf beoordeeld op haar effectiviteit, maar het zou handig zijn als dit ook vooraf te voorspellen is. Volgens UT-onderzoeker Aleid Sunniva Teeuwen ( faculteit ITC ) valt er nog een hoop te winnen op het gebied van beleidsmodellering, ze publiceerde recent over haar onderzoek naar simulatiemodellen die de impact van beleid op de voedselzekerheid voorspellen.
Economie - Campus - 17.06.2021
UvA-alumni ontwikkelen geautomatiseerd platform voor corporate finance
De startup Intrical AI, opgezet door 3 alumni van de UvA, maakt bedrijfsprofielen voor corporate finance op basis van AI. Het product heeft inmiddels de status van MVP (minimal viable product) bereikt, met ABN Amro als 'launching customer'. Intrical AI is in september 2020 opgericht door de op dat moment net afgestudeerde Irina Kulizhnikova, Gabriele Bani en Alvise Sembenico.