nieuws 2024

« TERUG

Aardwetenschappen



Results 1 - 7 of 7.


Aardwetenschappen - 29.11.2024
Bergvorm bepaalt risico op aardverschuivingen bij aardbevingen
Bergvorm bepaalt risico op aardverschuivingen bij aardbevingen
In bergachtige gebieden wordt een aardbeving soms versterkt door de vorm van het landschap. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat de vorm van het landschap vooral verder van het epicentrum het risico op aardverschuivingen vergroot. Dichterbij het epicentrum is het met name de kracht van de aardbeving zelf.

Aardwetenschappen - 29.10.2024
Grote opeenhoping van smeltwater ontdekt in Groenlandse ijskap
Grote opeenhoping van smeltwater ontdekt in Groenlandse ijskap
Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, onthult een aanzienlijke hoeveelheid smeltwater binnen de Groenlandse ijskap, dat er tijdelijk ligt opgeslagen gedurende de zomermaanden. Het is een internationale groep onderzoekers voor het eerst gelukt om het smeltwater te kwantificeren, aan de hand van plaatsbepalingsgegevens.

Aardwetenschappen - 17.07.2024
Volg de weg van het sediment
Stuart Pearson, coastal engineer bij TU Delft, ontvangt een NWO Veni-beurs. Hij gaat onderzoeken hoe sediment zich verplaatst. Op het niveau van een individuele zandkorrel. Zo hoopt hij een numeriek model te verifiëren waarmee precies de afgelegde route van het zand duidelijk wordt. Dit kan een uitkomst bieden om de kustbescherming op een natuurlijke manier te beïnvloeden en stimuleren.

Milieu - Aardwetenschappen - 02.07.2024
Middernachtzon op Spitsbergen: op expeditie naar fytoplankton
Op 5 juli 2024 vertrekken vijf onderzoekers van de Radboud Universiteit naar het échte hoge noorden om onderzoek te doen naar klimaatverandering op Spitsbergen. Een week lang zullen de wetenschappers onder leiding van aardwetenschapper Wytze Lenstra monsters nemen van de zeebodem en de waterkolom in één van de fjorden daar.

Milieu - Aardwetenschappen - 22.05.2024
Zeewierbossen zijn een over het hoofd geziene component van de opslag van koolstof in de oceanen
Zeewierbossen zijn een over het hoofd geziene component van de opslag van koolstof in de oceanen
Een baanbrekend onderzoek door een internationaal team van onderzoekers heeft aangetoond dat zeewierbossen een belangrijke bijdrage leveren aan de opslag van koolstof in de oceanen. Hun onderzoek schat dat de zeewierbossen op aarde elk jaar 56 miljoen ton koolstof (tussen de 10 en 170 miljoen ton) naar diepe putten in de oceaan transporteren.

Aardwetenschappen - 11.04.2024
Hoe mangroven kusten wereldwijd kunnen beschermen
Hoge golven doen de mangroven dagenlang flink opschrikken tijdens een experiment in de Deltagoot in Delft. Onderzoekers van Deltares en de TU Delft kijken hoever ze kunnen gaan door de golven en de kracht op de bomen steeds verder op te voeren. Zij testen hoe sterk mangrovebomen zijn onder extreme golfcondities en welke bijdrage ze leveren aan de waterveiligheid.

Aardwetenschappen - 08.01.2024
Unieke permanente kustobservatie detecteert minimale veranderingen
Het is een team van onderzoekers van de TU Delft gelukt om op enkele centimeters nauwkeurig de topografie van het strand langdurig in kaart te brengen. De unieke dataset geeft voor elke uur, drie jaar lang, inzicht in veranderingen van de kust. Deze gegevens zijn belangrijk voor het onderhoud van de duinen en om het achterland goed te blijven beschermen.