Vlielandse griend was ernstig ziek: ontstekingen in longen, hersenen en oren

- EN- NL
De gestrande griend wordt onderzocht in de snijzaal van de afdeling Pathologie
De gestrande griend wordt onderzocht in de snijzaal van de afdeling Pathologie

De griend die begin december dood op het strand van Vlieland werd aangetroffen, is onderzocht bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het dier ernstig ziek was en ontstekingen had in meerdere organen. Het volwassen vrouwtje had een hersenvliesen longontsteking en daarnaast afwijkingen in haar gebit en gehoororganen.

Volgens bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht waren die laatste bevindingen een vermoedelijk reden van stranding:†

Walvissen gebruiken hun gehoor als voornaamste zintuig; om te communiceren, navigeren en om prooi te vinden. Als daar dan ontstekingen in zitten, dan kan dat het algemene functioneren van zo’n dier enorm beperken. Al kan de hersenvliesontsteking het dier ook hebben gedesoriŽnteerd.

Ernstig ziek

Naast de ontstekingen in meerdere organen, werden ook veel parasieten in de griend aangetroffen, waaronder in het maagdarmstelsel. Het is dus met zekerheid te zeggen dat het om een ernstig ziek en verzwakt dier ging. Er wordt nog onderzocht of alle ontstekingen eenzelfde of een verschillende oorzaak hadden. Zo hebben de onderzoekers orgaanstukjes op kweek gezet en zullen zij verschillende aanvullende testen uitvoeren.

Collega-onderzoekers van Wageningen Marine Research doen daarnaast nog onderzoek naar het dieet van deze griend. Het skelet zal uiteindelijk worden tentoongesteld bij Ecomare op Texel.

Dit was de achtste stranding van een griend in Nederland in de laatste dertig jaar. De laatste griend, een volwassen mannetje, strandde in 2018 te Egmond aan Zee. Twee eerdere exemplaren werden in 2015 gevonden: beide waren toen gestikt in een platvis.

Belang strandingsonderzoek

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doet strandingsonderzoek om onder andere de doodsoorzaak van gestrande zeezoogdieren te achterhalen. Dat gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op het achterhalen van het effect van menselijk handelen op zeezoogdieren.

Gezondheid van de zee

Er is veel draagvlak voor onderzoek naar de oorzaak van strandingen, zowel nationaal als internationaal. Dat blijkt ook uit de grote publieke en wetenschappelijke belangstelling tijdens recente strandingen. Door (dode) zeezoogdieren te onderzoeken, kunnen we ook veel leren over het ecosysteem waarin deze dieren voorkomen. Zo krijgen we informatie over de individuele dieren, de populaties, maar ook over de gezondheid van de zee. Uiteindelijk draagt het strandingsonderzoek niet alleen†bij aan een gezond ecosysteem voor toekomstige generaties, maar ook aan de bescherming van deze intrigerende zeezoogdieren. †