Behoefte aan inclusiever genderregistratiebeleid
Uit de enquête van de onderzoekers komt naar voren dat medewerkers en studenten van de drie kennisinstellingen overwegend positief zijn over het regenboogfietspad; ze geven het een 5.66 op een schaal van 1-7. Omgerekend een rapportcijfer 8. Volgens participanten symboliseert het fietspad de toewijding van de instellingen aan de LHBTIQ+-gemeenschap, en draagt het bij aan bewustwording. Tegelijkertijd geven de enquêteresultaten volgens Van de Brug en Wickham, respectievelijk oud-student en promovendus aan de faculteit Sociale Wetenschappen, aanleiding voor meer inspanningen ten behoeve van LHBTIQ+-inclusiviteit. "Diverse resultaten wijzen op de behoefte aan meer directe actie."Fijn dat het merendeel van de medewerkers en studenten positief is over het regenboogfietspad, maar het onderzoek laat ook zien dat er nog werk aan de winkel is Zo blijkt uit de onderzoeksresultaten onder andere dat er behoefte is aan inclusiever genderregistratiebeleid, meer all gender toiletten en meer representatie en inspraak vanuit de LHBTIQ+-community bij diversiteiten inclusie-initiatieven. Het onderzoek laat verder zien dat medewerkers en studenten en medewerkers die tot de LHBTIQ+-gemeenschap behoren, vraagtekens zetten bij de oprechtheid van de kennisinstellingen in hun streven naar inclusiviteit. 65% van de LHBTIQ+-plussers die meededen aan het onderzoek zegt dat ze denken dat het regenboogfietspad bedoeld was om het imago van de instellingen te versterken. Het programma Equality, Diversity and Inclusion (EDI)-programma is bij veel participanten niet bekend en zij weten ook niet dat het regenboogfietspad onderdeel is van een uitgebreid strategieen actieplan. Ook lijken maar weinigen zich bewust te zijn van bestaande groepen als het UURainbow netwerk. Het onderzoek laat volgens Van de Brug en Wickham ook duidelijk de noodzaak zien tot meer zichtbaarheid van bestaande LHBTIQ+-initiatieven.
Aantal behoeftes niet nieuw
Janneke Plantenga, Diversity Dean van de Universiteit Utrecht, vindt het waardevol dat er onderzoek is gedaan naar het regenboogfietspad. "Ik ben supertrots op de 8 en het is fijn om te lezen dat het merendeel van de medewerkers en studenten positief is over het regenboogfietspad. Maar het onderzoek laat ook zien dat er nog werk aan de winkel is. Enerzijds om zichtbaar te maken wat we al doen en waar mensen terechtkunnen, anderzijds hoe we kunnen aansluiten bij de behoeftes van de gemeenschap.""Een aantal van de behoeftes die naar voren komen in het onderzoek, zijn overigens niet nieuw voor ons", vervolgt Plantenga. "Naar aanleiding van de realisatie van het regenboogfietspad heeft het programma Equality, Diversity and Inclusion aangegeven voor de LHBTIQ+-gemeenschap de komende jaren de volgende vijf acties te ondernemen: de realisatie van minstens een all-gender toiletgroep in elke universiteitsgebouw; het onderzoeken van de mogelijkheid om de UU-genderregistratie aan te passen; de realisatie van afspraken op het gebied van transitieverlof; de aanstelling van een coördinator diversiteitsnetwerken en het onderzoeken van de behoefte aan safe space meetings en een trainingsaanbod over seksuele veiligheid. Op dit moment hebben al elf panden van de Universiteit Utrecht minimaal één all-gender toiletgroep, is er een coördinator diversiteitsnetwerken aangesteld en naar verwachting ligt er voorjaar 2023 een advies rondom genderregistratie.
Lees de beleidsnotitie die Wickham en Van de Brug opstelden voor meer informatie over onder meer de onderzoeksresultaten en de samenstelling van de respondentengroep.