nieuws 2022

« TERUG

Agronomie & voedingswetenschappen



Results 1 - 12 of 12.


Agronomie & voedingswetenschappen - Milieu - 16.12.2022
Bereken het landgebruik van jouw dieet
Landbouw is een van de belangrijkste menselijke oorzaken van veranderingen in het landgebruik wereldwijd. Onze voedselconsumptie en productie, met name in de geďndustrialiseerde landen, tast daardoor de planeet aan. Meer dan een derde van het totale landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw en het voedsel dat wij eten heeft een grote impact op de wereldwijde water-, stikstofen koolstofcycli.

Biowetenschappen - Agronomie & voedingswetenschappen - 09.11.2022
Beter welzijn voor kippen en varkens
De gezondheid en het welzijn van dieren die ons voedsel produceren is van groot belang. Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht en het onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding (ILVO) in Vlaanderen kregen bijna acht miljoen euro van de Europese Unie om in samenwerking met het bedrijfsleven innovatieve meetapparatuur te ontwikkelen om het welzijn van vleeskuikens en mestvarkens te bewaken bij het inen uitladen, vervoeren en slachten van de dieren.

Agronomie & voedingswetenschappen - 21.10.2022
Biologisch boeren loont vaak, meldt de Agro-Nutri Monitor 2022
Biologische boeren en tuinders konden tussen 2018-2020 in de meeste gevallen de meerkosten die biologische productie met zich meebrengt terugverdienen door een hogere marktprijs, behalve voor melk. De betalingsbereidheid van consumenten voor biologische producten is wel een belangrijke belemmering voor verdere groei.

Milieu - Agronomie & voedingswetenschappen - 19.10.2022
Grenzen voor stikstofgebruik in veel gebieden in de wereld sterk overschreden
Het was al langer bekend dat de mensheid de planetaire grenzen overschrijdt voor het gebruik van stikstof. Wetenschappers hebben die overschrijdingen nu voor het eerst regionaal in kaart gebracht. Waar stikstofoverschotten in regio's als Noordwest-Europa en delen van India en China veel te hoog zijn, is er in Afrika en Zuid-Amerika juist ruimte voor intensivering van het stikstofgebruik.

Milieu - Agronomie & voedingswetenschappen - 19.10.2022
Grenzen voor stikstof in veel wereldregio's overschreden
Grenzen voor stikstof in veel wereldregio’s overschreden
Het was al langer bekend dat de mensheid de planetaire grenzen overschrijdt voor het gebruik van stikstof. Wetenschappers hebben die overschrijdingen nu voor het eerst regionaal in kaart gebracht. Waar stikstofoverschotten in regio's als Noordwest-Europa en delen van India en China veel te hoog zijn, is er in Afrika en Zuid-Amerika juist ruimte voor intensivering van het stikstofgebruik.

Agronomie & voedingswetenschappen - 19.10.2022
Monitoring van voedselveiligheid kan effectiever
Hoe kun je met beschikbare middelen de monitoring van voedselveiligheid zo effectief mogelijk maken? Dat is de vraag waarmee de leerstoel Food Safety Economics aan de slag gaat. In de inaugurele rede van buitengewoon hoogleraar Ine van der Fels-Klerx op 20 oktober 2022 staat dit onderwerp centraal. De titel van haar rede is: 'Integrating economics in food safety monitoring: what, where and how?' Voedselveiligheid staat onder druk Ondanks het feit dat voedsel in Nederland en Europa nog nooit zo veilig is geweest, spelen er allerlei ontwikkelingen waardoor deze veiligheid onder druk staat.

Agronomie & voedingswetenschappen - 17.10.2022
Regels en gebruik emissiearme technieken moet en kan beter
Emissiearme technieken in de veehouderij doen niet altijd wat ze moeten doen en het zogenaamde Rav-controlesysteem daarop ook niet. Dat concludeert een onderzoeksgroep geleid door Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Er is het nodige mis met de effectiviteit van emissiearme stallen.

Agronomie & voedingswetenschappen - Milieu - 04.10.2022
Meer schoon water voor land- en tuinbouw in tijden van droogte
Meer schoon water voor land- en tuinbouw in tijden van droogte
Is het mogelijk om schoongemaakt afvalwater (effluent) van rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) veilig als irrigatiewater te gebruiken in de landen tuinbouw? Een groep van waterschappen, kennisinstellingen en bedrijven zijn onder leiding van Wageningen Universiteit & Research een onderzoek gestart om te onderzoeken hoe dit in de praktijk kan werken.

Milieu - Agronomie & voedingswetenschappen - 03.10.2022
’Een voedselbos mag je soms best een eindje op gang helpen’
Zoogdieren en vogels spelen een rol in het ecosysteem van een voedselbos. Ze vormen een bedreiging, maar ook een oplossing.

Agronomie & voedingswetenschappen - Milieu - 16.09.2022
Onderzoek verkent spanningen over mestbeleid tussen melkveehouders en overheid
Het onderzoek In gesprek over Koeien, kringlopen en mest, uitgevoerd door Wageningen University & Research, verkent de spanningen tussen agrarisch ondernemers en de overheid. Hierbij wordt gekeken naar een grote splijtzwam tussen overheid en veehouder: het mestbeleid. Dit kwalitatief onderzoek, gedaan in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit stelt de volgende vraag: wat zijn de achterliggende redenen voor spanningen tussen agrariërs en de overheid rond mestbeleid?

Agronomie & voedingswetenschappen - Milieu - 06.09.2022
Wat betekent ’einde derogatie’ voor de Nederlandse landbouw en natuur?
Derogatie is een verruiming van de hoeveelheid dierlijke mest die op het land uitgereden mag worden, als dat geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu. De Nitraatrichtlijn van de EU heeft tot doel om de nitraatuitspoeling uit de landbouw naar het gronden oppervlaktewater te verminderen. Om die reden mogen boeren maximaal 170 kilogram stikstof per hectare per jaar via dierlijke mest toedienen aan landbouwgronden.

Agronomie & voedingswetenschappen - 04.03.2022
De week met veel minder vlees
Van maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart is in Nederland de jaarlijkse 'Week Zonder Vlees'. De UvA steunt dit initiatief, omdat wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Toch hebben we besloten om deze week het aanbod op de campussen van vleesproducten niet helemaal weg te halen.