Radboud Universiteit

Radboud Universiteit

Radboud Universiteit   link
Houtlaan 4, 6525 XZ Nijmegen

:

news.myScience

Clustering van internationale studenten is groter probleem dan toename

Administratie - 12.06

Tot een paar jaar geleden zette de Nederlandse regering vol in op het aantrekken van meer internationale studenten. Nu is die houding compleet omgeslagen. Socioloog Tijmen Weber onderzocht de migratiepatronen van deze groep studenten: waar komen ze vandaan en waar gaan ze naartoe? 'Het probleem is niet een ongecontroleerde groei, maar de ongecontroleerde ongelijkheid in die groei.' Op 18 juni verdedigt hij zijn proefschrift aan de Radboud Universiteit over dit onderwerp.

Laboratorium - 11.06

Moslima’s kampen met discriminatie op de arbeidsmarkt

Vaker afwijzingen ontvangen tijdens het solliciteren, pesterijen op de werkvloer of over het hoofd worden gezien voor een promotie. Discriminatie op de arbeidsmarkt is voor veel moslima's aan de orde van de dag.

Pedagogiek - 7.06

Papiaments moet structureel onderdeel worden van leesonderwijs op ABC-eilanden

Op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao leerden kinderen tot voor kort alleen lezen in een voor hen vreemde taal: het Nederlands. Pas sinds 2001 wordt hun moedertaal Papiaments ook gebruikt op de basisschool als instructietaal.

Milieu - 4.06

Duurzaam plastic is niet de oplossing, waarschuwen onderzoekers

Met de honderden miljoenen tonnen plastic die jaarlijks worden geproduceerd en gebruikt, is het geen verrassing dat mensen op zoek zijn naar alternatieven.

- 3.06

Bevriezingsreactie bij gevaar juist heel zinvol

Wanneer mensen in een situatie komen waarbij een acute dreiging is, kunnen er drie reacties plaatsvinden: vluchten, vechten of bevriezen.

Gekke neutronenster zit in bijzonder stersysteem

Een pulsar waarvan het gedrag niet goed te verklaren was, blijkt in een bijzonder dubbelsysteem - een systeem waar twee sterren om elkaar heen draaien - te zitten.

Inovatie - 6.06

Hoelang blijft de Afrikaanse bevolking doorgroeien?

Volgens de bevolkingsprognoses van de Verenigde Naties (VN) groeit de bevolking in Afrika sterk door, terwijl deze groei op andere continenten in de nabije toekomst zal afnemen.

Politie staat steeds verder van de mensen af

Sinds de gezagscrisis van de jaren zestig streeft de politie in Nederland naar integratie in de maatschappij. Hierbij gaat het om een politie die goed weet wat er in de wijken speelt en in contact staat met de bevolking.

Inovatie - 3.06

’De grote vraag is natuurlijk: zijn chatbots in staat om te communiceren als professionele zorgverleners?’

AI-onderzoeker Iris Hendrickx is op woensdag 5 juni één van de sprekers tijdens de Radboud AI Meetup. Tijd voor een vragenrondje over het thema van de bijeenkomst: Lange Language Models (LLM).