Wopke Hoekstra, Ingrid Thijssen en Heleen de Coninck spreken over groene groei op Opening Academisch Jaar TU/e

Vlnr: Ingrid Thijssen, Wopke Hoekstra, Heleen de Coninck.
Vlnr: Ingrid Thijssen, Wopke Hoekstra, Heleen de Coninck.
Kunnen we uitdagingen als klimaatverandering en de energietransitie niet alleen overwinnen, maar ook omvormen tot kansen voor een betere economie?

De Opening van het Academisch Jaar (maandag 2 september, 15:00 uur) op de TU Eindhoven kent dit jaar opnieuw een uitzonderlijke line-up. Eurocommissaris Wopke Hoekstra die onlangs opnieuw voorgedragen is, werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en vooraanstaand klimaatwetenschapper Heleen de Coninck betreden het podium om onder meer te praten over het thema De kracht van groene groei.

De Eindhovense ’ Opening of the Academic Year ’ heeft al jaren het karakter van een nationale topconferentie. Het event wordt steevast aangedaan door topbestuurders, uit de Brainportregio, uit Den Haag en uit Brussel. De afgelopen jaren gaven onder meer eurocommissaris Thierry Breton, EC kabinetschef Diederik Samsom, ministers Adriaansens en Dijkgraaf, staatssecretaris Van Veldhoven en ASML-CEO Peter Wennink acte de présence. Bovendien is de zaal traditioneel gevuld met prominenten uit het bedrijfsleven en de politiek, naast natuurlijk de studenten en wetenschappers van de TU/e.

Volgens bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits van de TU Eindhoven is daar een logische verklaring voor. "De Brainportregio is een van de meest prominente innovatie-hotspots van Europa, en de TU/e is het kloppende hart van deze regio. De kracht en het groeivermogen van deze regio zijn enorm, hier wordt de toekomst gemaakt. Dat heeft een grote aantrekkingskracht; iedereen wil graag in dit brandpunt meekijken, en meepraten over die toekomst."

Paneldiscussie

Naast de sprekers is er een paneldiscussie met een zeer sterke bezetting, over de vraag hoe we klimaatverandering en de energietransitie niet alleen kunnen overwinnen, maar ook omvormen tot kansen voor een betere economie. De deelnemers zijn Sylvia van Es (President van Philips Nederland), Maurice van Tilburg (directeur Nationaal Groeifonds bij het ministerie van EZK), Marike Stellinga (econoom en journalist bij NRC), Mark Verhagen (CEO van TU/e-spin-off RIFT) en Robert-Jan Smits.

Smits: "Via groene groei kunnen we onze samenleving verduurzamen en tegelijkertijd economische groei bevorderen. Tal van groene startups op onze universiteit en in de Brainportregio lopen voorop bij de ontwikkeling van schone technologieën, en moeten in het belang van Nederland de kans krijgen om te groeien. Het is dan ook van het grootste belang dat het kabinet investeert in deze startups, en in onderwijs, onderzoek en innovatie. We wisselen daar graag van gedachten over met onze sprekers waaronder eurocomissaris Hoekstra, die ik graag wil feliciteren met zijn voordracht voor een nieuwe termijn."

Uitdagingen

Hoekstra ziet op zijn beurt de vele uitdagingen waar Europa momenteel voor staat. "Van oorlog op Europees grondgebied tot trage economische groei, illegale migratie en klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen met elkaar samenhangen en vragen om alomvattende antwoorden."

"Om de klimaatverandering aan te pakken, hebben we onszelf in de EU duidelijke doelen en regels opgelegd om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn", vervolgt Hoekstra. "Deze overgang moet eerlijk verlopen: we moeten ervoor zorgen dat onze burgers en bedrijven kunnen floreren, in veiligheid en met economisch succes. Innovatie, industrieel leiderschap in schone technologie, wereldwijd concurrentievermogen, het scheppen van banen en steun voor de meest behoeftigen - dat zijn de voorwaarden om te blijven werken aan een maatschappelijk en zakelijk pleidooi voor krachtige en doeltreffende klimaatmaatregelen."

Koploper in groene groei

Volgens werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen heeft Nederland alles in huis om koploper te worden met een groene economie en groene groei. "Maar dat lukt alleen als we alle energie en focus richten op de uitvoering van bestaande plannen én het oplossen van de problemen waar bedrijven - maar ook burgers - in de transitie tegenaanlopen; zoals de aanpak van netcongestie en het versnellen van de vergunningverlening voor grote energieprojecten. Ondernemers hebben bovendien behoefte aan een goed investeringsklimaat, stabiel overheidsbeleid en een gelijk speelveld. Bedrijfsleven en overheid moeten deze transitie in nauwe onderlinge samenwerking verder brengen."

Heleen de Coninck, TU/e-hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering, staat als transitiewetenschapper ambivalent tegenover groene groei. Het begrip staat in de wetenschap zeer ter discussie, zo stelt ze. "Kritiek richt zich erop dat het begrip te smal is, dat groei op zichzelf niet goed gemeten wordt, en de noodzaak tot het beperken van consumptiegroei niet goed meeneemt. Groene groei lijkt te impliceren dat we op de oude voet door kunnen gaan zonder veel te veranderen. Maar er is een systeemtransitie nodig. Dat betekent ook afbraak, en dus grijze krimp. En dat vergt verdergaande economische veranderingen. Als je het over groene groei hebt, zou je het ook daar over moeten hebben. Of het een nuttig begrip wordt of een rookgordijn om onze ogen te blijven sluiten voor de moeilijke beslissingen zal moeten blijken uit hoe het wordt gebruikt en uitgevoerd."

Tijd en plaats

De Opening of the Academic Year van de Technische Universiteit Eindhoven is op maandag 2 september 2024, in de Blauwe Zaal van het Auditoriumgebouw, van 15:00 tot 16:30 uur. Alles is te volgen via de livestream bij mediapartner Science

Business. Daarnaast zijn er beperkt plaatsen, waarvoor een ticket noodzakelijk is. Kijk hiervoor op tue.nl/oay.