VU spin-off Rapid Photonics ontvangt financiering voor nog sneller internet

Rapid Photonics B.V., een spinoff van de VU, heeft een converteerbare lening van §300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met deze financiering maakt het bedrijf nieuwe technologie marktrijp voor de productie van geÔntegreerde fotonische chips in lithium-niobaat, dergelijke ships kunnen de snelheid van glasvezelverbindingen drastisch verhogen.

De uitdaging en de kans

Het gebruik van lithium-niobaat in geÔntegreerde fotonische chips maakt het mogelijk om de snelheid van glasvezelverbindingen drastisch te verhogen en tegelijkertijd het stroomverbruik van dataverkeer sterk te verlagen. Helaas is het tot nog toe zeer uitdagend om fotonische chips in lithium-niobaat te produceren. Dit staat een brede commerciŽle toepassing van lithium-niobaat in fotonische chips in de weg.

Nieuwe technologie om op te schalen

Rapid Photonics heeft een technologie ontwikkeld die dit productieprobleem oplost. De technologie maakt gebruik van productieprocessen die gebruikt worden in de halfgeleiderindustrie. Dit maakt de technologie zeer geschikt voor productie op industriŽle schaal in bestaande chipfabrieken.

De financiering van Innovatiefonds Noord-Holland stelt Rapid Photonics in staat om een demonstrator te ontwikkelen voor de telecommarkt.

Steven Tan, Co-Founder van Rapid Photonics:

"Er wordt al jaren onderzoek gedaan met fotonische chips in lithium-niobaat. Daarbij zijn fantastische resultaten behaald op het gebied van data-snelheid en energie-efficiŽnte. Helaas was het tot nu toe niet mogelijk om fotonische chips in lithium-niobaat op industriŽle schaal te produceren. Onze technologie gaat daar verandering in brengen. We zijn erg blij met de ondersteuning van het Innovatiefonds Noord-Holland die ons in staat stelt om de eerste stappen naar commercialisatie te maken."

Wouter Keij, Fondsmanager van Innovatiefonds Noord-Holland:

"Rapid Photonics ontwikkelt een innovatieve technologie voor een etchless productieproces van fotonische chips op basis van lithium-niobaat. Door de compatibiliteit met huidige productieprocessen voor chips is de technologie van Rapid Photonics schaalbaar toe te passen. Rapid Photonics levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de technologische positie van Nederland op fotonicagebied."

Persbericht met contactinformatie

Over Rapid Photonics

Rapid Photonics wil een revolutie teweeg te brengen in de ontwikkeling en toepassing van fotonische geÔntegreerde chips in lithium-niobaat. De productietechnologie stelt phonische chip ontwerpers in staat om lithium-niobaat chips te ontwikkelen in korte tijd en en met lage kosten. Rapid Photonics is gevestigd op het Science Park Amsterdam. www.rapidphotonics.com

Over Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland bij het financieren van innovatie in de Proof-of-Concept-fase door het verstrekken van converteerbare leningen. Het Innovatiefonds Noord-Holland beheert twee fondsen: een fonds voor innovatieve starters, ondersteund door de RVO, en een fonds voor academische starters, ondersteund door EFRO.

www.innovatiefondsno­ordholland.nl