Vrouwen ondervertegenwoordigd op radio: slechts een vierde van liedjes van vrouw

Microfoon in een radio opnamestudio
Microfoon in een radio opnamestudio
Met iedere dag miljoenen luisteraars is radio nog altijd onverminderd populair in Nederland. Maar de gendergelijkheid op dit medium blijft achter: minder dan een vierde van alle muziek op de radio is afkomstig van een vrouw (22%). Dat blijkt uit onderzoek van Felienne Hermans, hoogleraar vakdidactiek van de informatica. -Het is heel droevig gesteld met de diversiteit op de radio.-

Hermans verzamelde data via een zelf opgezette "meta radiozender", FemFM, die Nederlandse radiozenders afluistert en alleen blijft hangen op een zender als er muziek van een vrouw op te horen is. Uit haar inventarisatie blijkt dat commerciŽle zenders het met een vrouw-percentage van gemiddeld 22,5 procent beter doen dan publieke (20 procent).

Ook tussen commerciŽle en publieke zenders onderling ziet Hermans opvallende verschillen: Veronica blijft net onder de 16 procent steken, terwijl Radio 10 met de koploper is met bijna een derde. Van de publieke zenders voert Radio 3 de lijst aan met 23%, terwijl Radio 5 het meeste achterblijft, maar bij de publieke zender is het verschil klein (19% versus 20% voor Radio 3).

"Op 23 februari draaide Radio5 vanaf het middaguur tot half 6 alleen maar mannelijke artiesten (of bands die uit minder dan 50% vrouwen bestaan). Een opvallend lange tijd!", aldus Hermans. Het betrof hier de Evergreen van de jaren 60 top waar tussen nummer 33 en nummer 111 geen vrouwelijke artiesten in voorkomen. Dat is natuurlijk muziek van lang geleden, een andere tijd, maar het valt wel op. "Je mag je best afvragen of het in 2024 wel waardevol is om een lijst op deze manier te presenteren" Het lijstje met meest gedraaide artiesten van heel februari 2024 geeft overigens reden tot optimisme. P!nk voert de lijst aan, gevolgd door Dua Lipa. In totaal staan er vier vrouwen in de top-10. Als we naar omroepen kijken op de publieke zenders, is het Omroep Zwart die met 42% het meeste dames draait, gevolgd door de VPRO met 35%. Slechtse is, niet verrassend misschien Max met 19%. Qua programma’s is er een opvallende meeste vrouwen draaier, namelijk Groot Nieuws van de EO, met maar liefst 57%, het enige programma dat boven de 50% uitkomt.

Onderaan de lijst bungelen, niet zo verrassend misschien de "Evergreen top van de 60s" (7%) en "The 70s and 80s Files" (10%) maar ook ook Ed Struijlaart, die een programma over gitaarmuziek maakt, draait maar 10% dames!

"Ik hoop dat mijn cijfers vooral inzicht te geven in hoe groot de onbalans nog steeds is. Als ik mensen vraag om te gokken hoeveel vrouwelijke muzikanten op de Nederlandse radio komen, dan zeggen ze 50 of zelfs hoger! Maar de realiteit blijft achter bij de perceptie. Het was geen uitzondering dat ik tien keer moest zappen voor ik een vrouw op de radio hoorde. En sommige zenders speelden zo vijf keer op rij geen enkele vrouw. Hopelijk gaan radiozenders hun muziekkeuzes wat aanpassen, en misschien gaan ook luisteraars overstappen op vrouwvriendelijkere programma’s of omroepen?"

Vertegenwoordiging van muziek van vrouwen op de radio, tussen 1 februari en 25 februari 2024.

2 20,41

3 23,00

5 19,12

10 29,50 Ŗ hoogste

538 21,32

Q 25,02

Sky 24,00

Veronica 15,83 -laagste