Twente sleept tweede plek binnen in zenuwslopend wereldkampioenschap zonneracen

- EN- NL
Solar Team Twente is vannacht tweede geworden tijdens het wereldkampioenschap zonneracen. Na een drieduizend kilometer lange race, kwamen de Tukkers na de concurrentie uit Leuven aan in het Zuid-Australische Adelaide. Nadat het team zondag als elfde mocht beginnen aan de start, begon het aan een heuse inhaalrace. Tijdens de eerste racedag haalde het al acht teams in en ook tijdens de dagen die daarop volgden liep het in op de koploper uit Leuven. Toch kregen de tukkers uiteindelijk geen grip op het Belgische solarteam.

Alles of niets

Met veertig kilometer afstand achter de Belgen tijdens de laatste nachtstop, wist Solar Team Twente dat het alles moest geven gedurende de laatste 250 kilometer tot de finish. Het team vertrok donderdag ochtend dan ook op hoge snelheid, maar kon de druk op de Belgen door het drukke verkeer en de wegwerkzaamheden, niet zo hoog opvoeren als gehoopt.

Zodoende werd het Twentse studententeam op twintig minuten achter de Belgen tweede. En dat is niet waarvoor de Tukkers kwamen maar wel een prestatie an sich. Na de vele tegenslagen waarin het schade opliep aan de auto en aan materiaal door termieten, kende het een stroeve voorbereiding waarin het vertraging opliep. Toen vervolgens een bosbrand roet in het eten gooide tijdens de meest essentiële testdag leek de chaos compleet.

Toch bleef het team optimistisch en zette het samen de schouders eronder. De studenten kregen het voor elkaar om de auto op tijd voor de race klaar te krijgen. Ook tijdens de drieduizend lange tocht bleek RED X - de Twentse zonneauto - een snelle, betrouwbare auto te zijn die weinig mankeerde en stabiel op de weg lag bij zware windstoten.

Eerste Nederlandse Team

Solar Team Twente, deed samen met de Nederlandse solarteams van de universiteiten van Groningen en Delft mee aan de World Solar Challenge. Nadat Delft en Groningen zich respectievelijk als derde en vierde kwalificeerde gingen de tukkers beide team zonder enige moeite voorbij. De studenten uit Groningen werden zevende en het team uit Delft eindigde drie uur achter Twente op de derde plaats.

Sterkte Tegenstander

Ook de Belgen maakten dit jaar een sterke auto. Beide auto’s kwamen in veel opzichten met elkaar overeen. Het waren de Belgen die een extra wapen hadden dit jaar. Hoewel het de World Solar Challenge heet, beschikte de Belgische auto over een uitschuifbare, roterende fin waarmee zij op de wind konden zeilen. "De fin kan waarschijnlijk nét het verschil hebben gemaakt maar ook andere omstandigheden spelen een rol op zo’n afstand. Het muntje viel de laatste dagen helaas nét de verkeerde kant op." Aldus team manager Tim Woertman.

Trots

Naast het verslagen gevoel binnen het team heerst er vooral trots. "Dat we hier zo kort achter de Belgen tweede zijn geworden is erg zuur, want je werkt als team vijftien maanden lang toe naar de winst." Vertelt Woertman. "Maar als je ziet van hoever we zijn gekomen en dat we samen met Leuven zo ver voor de andere teams zijn geëindigd, dan mogen we trots op ons team zijn! We hebben er samen alles aan gedaan dit jaar." 

Bacheloropleidingen
Masteropleidingen
Hbo-doorstroom
Faculteiten & instituten
Student Services Contact Centre
(Interne) Service Portal

Samenwerken met de UT Bedrijfsruimte op de campus PhD/PDEng in het bedrijfsleven Ondersteuning door Novel-T DesignLab