Martin van den Brink (ASML) en Karen Scrivener (EPFL) ontvangen komende donderdag tijdens de Research Day op de TU/e het eredoctoraat voor hun wetenschappelijke bijdrage in hun vakgebied. Het is een jaarlijkse traditie om mensen buiten de universiteit te eren voor hun grote wetenschappelijke inbreng en pionierswerk.
ASML heeft zijn technologische successen vooral te danken aan het visionaire leiderschap van Van den Brink, die in 1984 bij het bedrijf startte. Van den Brink - sinds kort oud-CTO en oud-president van ASML - is een leider in system engineering met een inspirerende stijl die het allerbeste vraagt van hemzelf en zijn werknemers.
Hij heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de productie van de nieuwste generatie (EUV) halfgeleiderproductiemachines, terwijl bijna niemand geloofde dat dit kon lukken. Zijn werk en visie hebben nog steeds een grote invloed op de hele manier waarop ASML innoveert en vormen nog lang het kompas waarmee de chipmachinefabrikant zijn voorsprong behoudt op de concurrentie.
Karen Scrivener is als hoogleraar en hoofd van het Bouwmaterialenlaboratorium aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) een van de meest vooraanstaande en invloedrijke onderzoekers op het gebied van cement en beton met meer dan driehonderd wetenschappelijke publicaties.
Haar belangrijkste bijdragen zijn het begrijpen van de microstructuur, hydratatiemechanismen en duurzaamheid van cementachtige materialen en in het bijzonder de uitvinding van LC3-technologie (kalksteen gecalcineerd kleicement) die een vermindering van de CO2-intensiteit van cement tot veertig procent mogelijk maakt. Deze technologie wordt inmiddels ingezet door bedrijven in meer dan vijftig landen.
Belang van pionierswerk
Rector Lenaerts kijkt uit naar de benoeming van deze inspirerende boegbeelden. Ze benadrukt het belang van pionierswerk, en roemt de combinatie van technische kennis, visie, doorzettingsvermogen en een vleugje rebelsheid.Lenaerts: "Diegenen die echt innoveren zijn vaak de personen die tegen de stroom invaren en doorgaan wanneer niemand er nog in gelooft. Geen woorden maar daden. De een is het onbetwiste brein achter het succes van ASML, de ander een excellente vrouwelijke pionier die zich in een overwegend mannelijke bouwwereld heeft opgewerkt tot autoriteit. Bovendien zie je hier de tastbare toegevoegde waarde die kan ontstaan wanneer wetenschap en het bedrijfsleven elkaar goed weten te vinden."
Van den Brink blijft nuchter onder zijn benoeming en het succes van ASML. En als er al een geheim van ASML is, moet dit volgens Van den Brink worden gezocht in teamwork. "Het is niet zo dat het succes door één persoon komt. Het team is belangrijk en iedereen in dat team. Elk onderdeel van onze machine is door heel veel verschillende mensen in veel verschillende bedrijven en afdelingen gemaakt. Ze hebben allemaal allerlei problemen moeten oplossen, wellicht wat slapeloze nachten gehad. De regie houden, alle stukken samenvoegen en uiteindelijk een werkende machine krijgen, dat is het resultaat van ultiem teamwerk."
Scrivener hoopt met deze erkenning een inspiratie te zijn voor jonge studenten. "Ik ben hier absoluut trots op, maar ik hoop er vooral een volgende generatie mee te bereiken, die nu opgeleid wordt aan de TU/e." Ze heeft een advies voor hen: "Stop geen moeite in werk dat niet relevant is. Zien dat jouw inspanningen impact hebben in de echte wereld heb je echt nodig om gemotiveerd te blijven. Nu ik een succesvolle carrière heb, is het makkelijk om alleen daarnaar te kijken. Maar het was zeker niet altijd makkelijk. Een goede nacht slaap doet overigens ook wonderen, in de ochtend is alles beter."