TU Delft opent vier nieuwe en vernieuwde Space Engineering laboratoria

Deze nieuwe faciliteiten zullen TU Delft positioneren als een sterke academische
Deze nieuwe faciliteiten zullen TU Delft positioneren als een sterke academische partner voor de Europese en wereldwijde ruimtevaartsector. Door een hands-on omgeving te bieden waarin testen en samenwerken centraal staan, maken we baanbrekende ontwikkelingen mogelijk op het gebied van planetaire exploratie, ruimtetechnologie en satellietcommunicatie. Deze vooruitgangen stellen ons niet alleen in staat om belangrijke ontdekkingen in de ruimte te doen, maar dragen ook bij aan het oplossen van uitdagingen op aarde, van klimaatmonitoring tot veilige wereldwijde connectiviteit. Henri Werij, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

TU Delft breidt haar ruimteonderzoekscapaciteiten uit met de lancering van vier nieuwe en vernieuwde Space Engineering laboratoria. Deze ultramoderne faciliteiten bieden onderzoekers, studenten en industriële partners geavanceerde tools om de grenzen van ruimte-exploratie, planeetwetenschap en satelliettechnologie te verleggen.

Elk laboratorium heeft een specifieke functie, variërend van het simuleren van extreme planetaire omgevingen tot het verbeteren van satellietcommunicatie en ruimtemissie-technologie. Samen spelen ze een cruciale rol in de ontwikkeling van duurzame ruimtetechnologieën met concrete toepassingen, zoals veilige communicatie en klimaatmonitoring. Deze labs versterken TU Delft-s vermogen om te innoveren voor de ruimtevaart-van concept tot toepassing, en van lancering tot het einde van de levensduur.

Delft Planetary Laboratories

In dit lab worden extreme planetaire omstandigheden gesimuleerd om innovatief onderzoek in planeetwetenschap en astrobiologie mogelijk te maken, en om ruimtemissies voor te bereiden. Door planetaire systemen te bestuderen, vergroten we ons begrip van het ontstaan van leven, bewoonbaarheid en planetaire evolutie-wat ook inzichten oplevert in mondiale processen van de aarde en de bredere impact voor de mensheid.

Delfi Space Laboratory

Het lab biedt de infrastructuur om kleine satellieten te ontwerpen, bouwen, testen en lanceren. Geïntegreerd in het curriculum, biedt het lab onderzoekers en studenten praktijkervaring en ondersteunt het de ontwikkeling van satelliettechnologie, inzicht in satellietbewegingen in de ruimte en duurzame ruimtevaartoperaties. Het lab heeft al drie Nederlandse universitaire satellieten ontwikkeld - Delfi-C3, Delfi-n3Xt en Delfi-PQ - en de recente upgrades maken de weg vrij voor meer missies in de nabije toekomst.

Satellite Communications and Orbital Mechanics Lab

Gevestigd op het dak van de faculteit, vormt dit lab de verbinding met de ruimte. Het faciliteert hands-on onderzoek in satelliettracking, baanmechanica en real-time ruimtelijk bewustzijn. Het lab is uitgerust met trackingen communicatiesystemen, software voor astrodynamica van hoge prestaties, een GPS-station met hoge precisie en een moderne facilititeit voor GNC Robotics. Het ontwikkelt grensverleggende technologieën die wereldwijde connectiviteit, veiligheid en ruimtepuinmonitoring verbeteren.

Space Instrumentation Lab

Dit lab richt zich op licht-materie interacties, met een bijzondere focus op optica. Het stimuleert vooruitgang in astrofysica, aardobservatie en satellietcommunicatie. Door gebruik te maken van optische technologieën ondersteunt het lab duurzame ruimte-exploratie-van het onderzoeken van de oorsprong van leven tot het ontwikkelen van innovaties die connectiviteit en klimaatmonitoring op aarde verbeteren. Het lab is ontworpen om faciliteiten te bieden die het technische gereedheidsniveau van innovatieve ruimte-instrumentatie verbeteren.

We zijn ontzettend blij met de opening van deze nieuwe faciliteiten, die onze onderzoekscapaciteiten aanzienlijk versterken," zegt Bart Root, manager van het SCOM-lab. "De geavanceerde apparatuur en hands-on omgeving stellen ons in staat om actief deel te nemen aan ruimteonderzoek en -technologie in de praktijk, terwijl we studenten waardevolle praktijkervaring bieden in real-world toepassingen

Deze faciliteiten dragen niet alleen bij aan baanbrekend onderzoek, maar ondersteunen ook duurzame ruimte-innovatie, met toepassingen variërend van klimaatmonitoring tot veilige communicatie met hoge datasnelheden. Met deze labs blijft TU Delft de grenzen van ruimtevaarttechniek verleggen en doorbraken realiseren die zowel de ruimte-exploratie als het leven op aarde ten goede komen.

Met de opening van deze nieuwe labs versterkt TU Delft haar positie als een belangrijke speler in de internationale ruimtevaartsector en bevordert zij de samenwerking tussen academische wereld en industrie om de toekomst van ruimteverkenning vorm te geven.

Dr.ir. B.C. (Bart) Root
Lab Coordinator
✉ B.C.Root@tudelft.nl

Ineke Boneschansker
Communications Manager
+31614015119
i.boneschansker@tudelft.nl