Stuurgroep over slavernijverleden en kolonialisme gelanceerd

De samenstelling van de stuurgroep over slavernijverleden en kolonialisme  van de Universiteit Utrecht is bekendgemaakt. Dit gebeurde tijdens een ochtendprogramma over het onderzoek aan de Universiteit Utrecht naar slavernij; over het aandeel van de universiteit zelf en over hedendaagse effecten van het slavernijverleden. Onderzoekers, studenten en mensen van de Afrikaans-Caraďbische gemeenschap gingen met elkaar in gesprek.

Samenstelling stuurgroep

Het voorzitterschap van de stuurgroep over slavernijverleden en kolonialisme is een duo-functie:

Joyce Sylvester , voorzitter van de Staatscommissie tegen discriminatie en racisme, en Academic Fellow van de faculteit REBO;

James Kennedy , hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis en universiteitshoogleraar met een opdracht rond community engaged learning.

Makeda Ferguson , masterstudent Sustainable Business & Innovation en voorzitter van het African and Caribbean Heritage Network ;

Henk van Rinsum , oud-medewerker en auteur van het in oktober verschijnende boek over het koloniaal verleden van de Universiteit Utrecht;

Gesprek over slavernijverleden

Henk Kummeling , rector magnificus, benadrukte op 5 juli in zijn welkomstwoord dat de Universiteit Utrecht een bijzondere verantwoordelijkheid voelt voor onderzoek en onderwijs over slavernijverleden en kolonialisme. De stuurgroep zal bestaande initiatieven in kaart brengen, samenwerkingen stimuleren en nieuwe activiteiten opzetten. De stuurgroep zal zich ook buigen over verdere stappen en over de vraag of excuses behulpzaam en op z’n plaats zijn.

In haar persoonlijke verhaal vertelde Joyce Sylvester over haar weg van kind Surinaamse ouders in Nederland tot dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en voorzitter van de staatcommissie tegen racisme en discriminatie.  Joyce Sylvester betoogde dat de Universiteit Utrecht een proces van dekolonisatie moet doormaken. Het is belangrijk om hierbij in de spiegel te kijken: zelfanalyse door de academische wereld is cruciaal. Dat is een collectief proces, waarbij kritische reflectie en co-creatie belangrijk zijn. Iedere dag is een uitdaging, die we samen zullen aangaan.

Op verschillende manieren doet de Universiteit Utrecht onderzoek naar slavernijverleden. Onder leiding van Migaisa Poeketi, vice-voorzitter van Keti Koti Utrecht, spraken de aanwezigen over Utrechts onderzoek en over de doorwerking van het slavernijverleden, zowel binnen de universiteit als daarbuiten. Het belang van onderzoek werd onderstreept - mede als basis voor beleidsadviezen. Tegelijkertijd zijn ook de verhalen van individuele ervaringsdeskundigen onmisbaar. De bijeenkomst nodigde hiertoe uit.

Knelpunten die werden genoemd zijn het ontbreken van een compleet onderzoeksoverzicht en de problemen die onderzoekers kunnen ondervinden bij het openbaar maken van hun resultaten. Ook kansen werden benoemd: openstaan voor elkaars ervaringen en samenwerking met maatschappelijke partners en andere universiteiten in onder andere de ’ global south ’. Binnen het onderwijs zou meer ruimte moeten zijn voor vraagstukken rondom het koloniale verleden en de doorwerking daarvan.

De dialoog werd omlijst door muziek van Black Harmony en door posterpresentaties van wetenschappers en studenten over onderzoeks(vragen), zorgen en initiatieven rond deze thematiek.

Plannen en toekomst

James Kennedy schetste de plannen van de stuurgroep, die tot de zomer van 2025 benoemd is: onder andere de lancering van het boek Universiteit Utrecht en koloniale kennis van Henk van Rinsum en de organisatie van waarbij studenten en medewerkers het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom lezen en bespreken. Daarnaast zal de stuurgroep bestaande initiatieven zichtbaar maken, samenwerkingen aangaan en nieuwe programma’s ontwikkelen. Joyce Sylvester riep de aanwezigen op om moedig voorwaarts te gaan en de mouwen op te stropen. Waar zij zelf naar uitkijkt, want: "ten kon drai, de tijden zijn veranderd." Sporen van slavernij. Heb je suggesties of opmerkingen? Mail naar slavernijverleden@uu.nl.