De oratie die Erik van Sebille op 16 mei, 2023 hield als hoogleraar Oceanografie & Public Engagement is nu online beschikbaar. Van Sebille is een gerenommeerd oceanograaf en klimaatwetenschapper die onderzoekt hoe oceaanstromingen plastic, warmte, organismen en voedingsstoffen transporteren. Hij is altijd veel bezig geweest met wetenschapscommunicatie en public engagement met betrekking tot zijn publicaties en projecten. Die ervaring gebruikt hij nu voor academisch onderzoek op dit gebied.
Deze leerstoel is de eerste in Nederland die klimaatonderzoek, oceanografie en public engagement combineert. Voor Van Sebille is het een prachtige kans om zijn expertise in fysische oceanografie te verbinden met zijn interesse in public engagement en passie voor de oceaan in het algemeen. "Mijn ambitie is om deze unieke opdracht op een holistische manier te benaderen", zegt hij. "Ik wil dat de combinatie van onderzoek binnen de twee vakgebieden leidt tot inzichten die buiten bereik zouden blijven als ze afzonderlijk werden benaderd."
Prachtige ingang
Van Sebille is ervan overtuigd dat de oceaan een prachtige ingang biedt voor publieke betrokkenheid bij klimaat en duurzaamheid. "De meeste mensen zien de oceaan als spannend, mysterieus en misschien zelfs romantisch. Het is niet voor niets dat zoveel mensen op strandvakantie gaan en vervolgens bereid zijn om veel te betalen voor een hotelkamer met zeezicht."
Tegelijkertijd wordt de oceaan ernstig bedreigd. "Opwarming en verzuring maken dat de oceaan het dubbel zo zwaar heeft", legt Van Sebille uit. Daarnaast is er natuurlijk vervuiling door plastic en zorgt de economie voor uitbuiting van de oceaan op ongekende schaal. Industriële visserij, scheepvaart en andere mariene activiteiten brengen onherstelbare schade toe aan al het leven in zee.
Activistische academici
Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor het broeikaseffect er al bijna een eeuw ligt, is de academische gemeenschap er niet in geslaagd de klimaatcrisis af te wenden. Van Sebille is in het bijzonder geïnteresseerd in de vraag welke rol academici hierin kunnen spelen en wat zij kunnen doen om het tij te keren. "Hoe passen wij in het verhaal? Hoe effectief is het voor academici om activistisch te zijn in een maatschappij waar mensen zich vastlijmen aan privéjets en kunstwerken?"