Op 29 augustus wordt in Eindhoven SensUs 2024 gehouden: een internationale studentencompetitie gericht op biosensoren. Studententeams van over de hele wereld nemen het tegen elkaar op. Ze ontwikkelen dit jaar innovatieve sensoren die zijn ontworpen voor de continue monitoring van acute nierinsufficiëntie, ook bekend als nierfalen, of acute kidney injury (AKI).
Bron: Innovation Origins / Elcke Vels
Wanneer een patiënt last heeft van nierfalen, zijn de nieren niet goed in staat afvalstoffen effectief uit het lichaam te filteren. Karel Schuller van SensUs, het studententeam dat de competitie organiseert, is PR-medewerker bij het event: "Dat de nieren hun werk niet goed doen, kun je onder andere zien aan een verhoogde concentratie creatinine in het bloed. En die concentratie kun je meten met behulp van sensoren."
Ook in 2016 was het meten van nierfalen via creatinine het onderzoeksonderwerp. Wat dit jaar nieuw is, is de focus op continue monitoring. Waar deze sensoren al bestaan voor bijvoorbeeld glucosemonitoring bij diabetes, zijn ze voor nierfalen nog niet ontwikkeld.
Een enorme groei
Studenten ontwikkelen elk jaar sensoren in het kader van de International SensUs Student Competition, waar tientallen universiteiten van over de hele wereld aan deelnemen. Het doel van de competitie: de ontwikkeling van nieuwe biosensoren die de gezondheidszorg vooruit helpen.In vorige edities stonden bijvoorbeeld het meten van traumatisch hersenletsel en sepsis centraal. De competitie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, vertelt Schuller. "In het eerste jaar, in 2016, deden er vijf teams mee, en nu zijn het er al bijna vier keer zoveel. Hopelijk mogen we er volgend jaar nog meer ontvangen."
Impact maken
Een team stelt plannen op, ontvangt feedback en gaat vervolgens aan de slag met de ontwikkeling van zowel de sensor als met de marktintroductie ervan. De studenten die meedoen hebben potentie om op termijn daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg.NEOSENS, een Zwitserse startup die in 2022 deelnam aan de competitie is daar een voorbeeld van. Deze onderneming, opgericht door drie jonge innovators, ontwikkelt biosensoren voor het meten van sepsis bij pasgeboren baby’s.
NEOSENS richt zich in het specifiek op een dringend wereldwijd gezondheidsvraagstuk: in lageen middeninkomenslanden ondergaan elk jaar maar liefst twaalf procent van de pasgeborenen onnodige antibioticabehandelingen vanwege foutieve sepsisdiagnoses.
Op 29 augutus presenteren de teams van 2024 ’s middags hun ontwerp. "Ik ben heel benieuwd waar ze mee komen", aldus Schuller.