Phillip Paiement benoemd tot hoogleraar Recht en Bestuur in het Antropoceen

- EN- NL

Tilburg University heeft met ingang van 1 september 2023 dr. Phillip Paiement van Tilburg Law School (TLS) benoemd tot hoogleraar Recht en Bestuur in het Antropoceen. Het onderzoek van Phillip Paiement is gewijd aan transnationale strategische procesvoering op het gebied van klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, grootschalige landoverdracht en vervuiling door winningsindustrieŽn.

De bestuursen conflictgebieden die Phillip Paiement bestudeert, vertegenwoordigen de belangrijkste wereldwijde grenzen die al zijn overschreden, waardoor onze samenleving en natuurlijke omgeving gevaar lopen.Individuen, gemeenschappen, maatschappelijke organisaties en overheden stappen steeds vaker naar de rechter om verantwoording af te dwingen, naast vele andere juridische en politieke middelen die zij inzetten. Paiements onderzoek bestudeert hoe rechtszaken worden beÔnvloed door de professionele netwerken van advocaten die betrokken zijn bij het ontwikkelen van deze zaken, omdat ze middelen, ideeŽn en strategieŽn uitwisselen, en onderhandelen over meningsverschillen aangaande veranderingstheorieŽn en politieke doelen.

De leerstoel weerspiegelt de nadruk die Tilburg Law School legt op het Antropoceen, dat wil zeggen het huidige geologische tijdperk, dat wordt gezien als de periode waarin menselijke activiteit de grootste invloed heeft op klimaat en het milieu. Het is een hoofdthema voor juridisch en bestuurskundig onderzoek bij TLS sinds de deelname aan het Sectorplan 2019, toen TLS ervoor koos om zich te richten op vragen met betrekking tot Constitutionalisering in het Antropoceen. Hierdoor ontstond een onderzoeksgroep die nu ook een pijler is van het onderzoeksprogramma Global Law & Governance.

Paiement zal cursussen blijven geven in rechtswetenschap, rechtsvergelijking en publieke procesvoering. In zijn cursussen in jurisprudentie leren studenten de fundamentele vaardigheden die al het juridische werk definiŽren - het identificeren en analyseren van wetgeving en jurisprudentie, het gebruik van verschillende strategieŽn voor juridische interpretatie en argumentatie, en het uitvoeren van juridische analyses in meerdere rechtssystemen. Dit zijn ook aspecten van juridisch werk die hij bestudeert wanneer hij werkt met transnationale strategische procesvoering op het gebied van klimaaten milieugovernance.

Ik ben erg blij dat professor Paiement heeft besloten zijn carriŤre bij ons voort te zetten. Zijn multidisciplinaire profiel past uitstekend bij onze universiteit en de Law School. Bovendien draagt zijn bewezen sterke betrokkenheid bij het onderwijs samen met zijn uitstekende onderzoekstraject op een gebied dat essentieel is voor onze Law School en dat ook verankerd is in het Nationale Sectorplan Recht, bij aan de kracht van ons team. Tot slot zal ook zijn academisch burgerschap samen met zijn verbindende en betrokken leiderschapsstijl ongetwijfeld bijdragen aan de teamwetenschap die we omarmen - Geert Vervaeke, Dean of Tilburg Law School

Biografie

Phillip Paiement (1988) werkt sinds 2019 als Associate Professor Rechtsgeleerdheid aan Tilburg Law School. Hij heeft een LLM in International Human Rights and Criminal Justice van de Universiteit Utrecht (2010), een MSt in Socio-Legal Research van het Oxford University Centre for Socio-Legal Studies (2011) en een PhD in Law van Tilburg Law School (2015). Sinds september 2022 is hij hoofdonderzoeker in het door ERC Starting Grant 2021 gefinancierde project ’TransLitigate: The Agency of Transnational Strategic Litigators in Global Environmental Governance’. Voorafgaand aan dit project draaide het onderzoek van Paiement om transnationale normeringsinstanties en auditbedrijven die zich bezighouden met duurzaamheidsgerelateerde kwesties in wereldwijde waardeketens, met name in de kleding-, palmolieen bosbouwindustrie. Zijn onderzoek maakt gebruik van zowel sociaal-juridische theorieŽn als kwalitatieve empirische methoden. Hij is mederedacteur van het tijdschrift Transnational Legal Theory en heeft van 2016-2020 zitting gehad in het bestuur van de Vereniging voor de Sociaalwetenschappelijke bestudering van het Recht.†

Neem contact op met wetenschapscommunicatie

Voor algemene persvragen