Pascalle van Loo nieuw hoofd Instantie voor Dierenwelzijn

- EN- NL

Pascalle van Loo is per 1 januari 2024 het nieuwe hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Ze neemt de functie over van Wim de Leeuw, die een nieuwe rol als Programmaleider Duurzaamheid oppakt bij de faculteit Diergeneeskunde.

Pascalle van Loo werkt sinds 2017 bij de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) als proefdierdeskundige en kwaliteitsadviseur. In die rol gaf ze in Utrecht al mede vorm aan het overkoepelende dierproevenbeleid en was ze een van de initiatiefnemers van het adoptiebeleid, waarbij voormalige proefdieren geadopteerd kunnen worden door particulieren. Sinds 2022 is zij ook voorzitter van DALAS, de landelijke beroepsvereniging voor iedereen die professioneel betrokken is bij dierproeven.

"De IvD Utrecht heeft echt een voortrekkersrol in Nederland", aldus Van Loo. "We zijn enorm transparant en krijgen van de vergunninghouders veel ruimte om echt stappen vooruit te zetten. De afgelopen jaren is onder leiding van Wim de Leeuw veel bereikt. Het voelt heerlijk om in zo’n omgeving en met die mogelijkheden werk te doen dat mij zo na aan het hart ligt. In deze nieuwe rol wil ik verbindend zijn en wegblijven van de polarisatie die soms dreigt te ontstaan over wel of geen dierproeven."

Collegevoorzitter Anton Pijpers kijkt uit naar de samenwerking: "Met haar passie voor dierenwelzijn en drive om een bijdrage te leveren aan de transitie naar proefdiervrije innovatie, is Pascalle de juiste persoon om het IvD-team te leiden en zo bij te dragen aan de missie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht."

Loopbaan Pascalle van Loo

Pascalle van Loo studeerde Biologie aan de Universiteit Utrecht en Applied Animal Behaviour and Animal Welfare aan de University of Edinburgh. Ze promoveerde in 2001 bij het departement Proefdierkunde van de faculteit Diergeneeskunde en werkte daarna in verschillende rollen bij de Universiteit Utrecht en de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren in Amsterdam. Van 2007 tot 2017 werkte zij bij TNO, waar ze in 2014 de Instantie voor Dierenwelzijn opzette. Hiervan was zij tot 2017 het hoofd. Daarna maakte ze de overstap naar de Universiteit Utrecht waar ze sinds 2017 werkzaam is als proefdierdeskundige en kwaliteitsadviseur. Per 1 januari 2024 start ze als hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Er zijn verschillende organisaties die zich in Utrecht bezighouden met welzijn van proefdieren, de 3V’s (Vervanging, Vermindering en Verfijning - in het Engels Replacement, Reduction and Refinement, 3R’s) en de transitie naar proefdiervrije innovatie:

Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht (IvD)

De IvD is opgericht door het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht, om structureel te zorgen voor een optimaal welzijn voor proefdieren. De IvD adviseert en controleert bij dierproeven, zodat alles volgens de wettelijke regels verloopt. Bovendien stimuleert de instantie de 3V’s. 

3Rs Centre Utrecht 

Om alle 3V-ontwikkelingen aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht optimaal te kunnen stimuleren, is het 3Rs Centre opgericht. Doel is om het proefdiergebruik in onderzoek en onderwijs terug te dringen. Daarvoor biedt het Centre informatie over nieuwe ontwikkelingen en tools voor onderwijs en onderzoek. Het 3Rs Centre en de IvD werkten al jaren intensief samen. Sinds 2022 is het 3Rs Centre structureel onderdeel geworden van de IvD. Meer informatie over het  3Rs Centre.

TPI Utrecht

Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) Utrecht is een interdisciplinaire expertgroep die werkt aan de transitie naar proefdiervrije innovatie. Ze hebben een helpdesk waar mensen terecht kunnen met vragen, en organiseren bijvoorbeeld helpathons: workshops waarin proefdiervrije methoden bedacht worden om onderzoeksvragen te beantwoorden. TPI Utrecht werkt nauw samen met de IvD en het 3Rs Centre.   (in het Engels).