Max van der Stoel Awards 2023 uitgereikt aan Floris Tan (Universiteit Leiden) en Tycho Scholten (VU Amsterdam)

- EN- NL

De Max van der Stoel Human Rights Awards 2023, gecoördineerd door het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR) en Tilburg Law School, zijn op 7 december uitgereikt aan Floris Tan van de Universiteit Leiden en Tycho Scholten van de VU Amsterdam. Floris Tan ontving de prijs voor het beste proefschrift met een scriptie over gewapende conflicten, internationaal humanitair recht en mensenrechten. Tycho Scholten won de prijs voor een masterscriptie over mensenrechten in verband met klimaatrechtszaken. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt ter gelegenheid van de Dag van de Mensenrechten.

De jury, voorgezeten door Koen Lemmens (KU Leuven), was unaniem in haar beslissing. Dit jaar werden 15 nominaties voor de Award ontvangen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten, waarvan 8 proefschriften. 

Het proefschrift van Floris Tan is getiteld The Duty to Investigate in Situations of Armed Conflict: An Examination under International Law Humanitarian Law, International Human Rights Law, and Their Interplay

Volgens de jury zijn de breedte en diepte van dit proefschrift indrukwekkend, evenals de systematische manier waarop de analyse is uitgevoerd. Tan stelt voor om het begrip conflict opnieuw te definiëren, omdat de huidige definitie te weinig omvat. Ook kwam hij tot ’verschillende nuttige en overtuigende conclusies over waar conflicten kunnen ontstaan en hoe ze moeten worden aangepakt’. De jury kende Tan 3.000 euro aan prijzengeld toe.

Tycho Scholten won de prijs voor zijn masterscriptie Groener bij de Buren. Mensenrechten en machtenscheiding in de klimaatrechtszaken van Nederland, Ierland en Duitsland. Zijn analyse en kritische beschrijvingen en gedachten waren van hoog niveau, aldus de jury. Ondanks de complexiteit van het onderzoek was het makkelijk te volgen en een plezier om te lezen. De jury kende hem 1.000 euro toe.

Over de Max van der Stoel Human Rights Award

In 1995 introduceerde Tilburg University een Human Rights Award voor uitmuntende wetenschappelijke publicaties op het gebied van mensenrechten. In 2002 werd de prijs omgedoopt tot de Max van der Stoel Human Rights Award ter ere van deze Nederlandse minister van Staat, eerste OVSE Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden, voormalig VN rapporteur voor de mensenrechten in Irak, en hoogleraar Internationaal en Europees recht aan Tilburg University, Max van der Stoel (1924-2011). In 2019 is besloten dat de Tilburg Law School en het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR) vanaf 2019 gezamenlijk de Max van der Stoel Human Rights Award organiseren op tweejaarlijkse basis. 

De prijs is een stimulans voor jonge onderzoekers, en nominaties zijn mogelijk voor graduate, pre-doctorale en post-doctorale onderzoekers. Nominaties kunnen worden ingediend door alle faculteiten en instituten die verbonden zijn aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten, evenals door het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag.