Donderdag 28 maart presenteerde het demissionaire kabinet de plannen ter versterking en behoud van de chipsector van Nederland. Een belangrijk onderdeel van deze plannen is een eenmalige investering van 450 miljoen euro in techniekonderwijs, naast structureel 80 miljoen euro per jaar. Vier regio’s (Groningen, Enschede, Delft en Eindhoven) krijgen de opdracht om met een plan te komen om op mbo’s, hbo’s en universiteiten meer studenten te werven die aan de slag kunnen in deze sector.
"In Delft staan we klaar om hier een prominente rol in te spelen", reageert Tim van der Hagen, voorzitter CvB. "Dit is natuurlijk prachtig nieuws en een fantastische impuls voor de grote opgave waar we als technische universiteiten momenteel voor staan: het leveren van significant meer ingenieurs van de toekomst, die keihard nodig zijn. In de Nederlandse chipsector, maar ook bij het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze eeuw".
In Nederland kiezen nog altijd veel te weinig studenten voor een technische studie, terwijl topbedrijven als ASML om dat talent schreeuwen. TU Delft ziet talentontwikkeling voor de high-tech sector van Nederland dan ook als een belangrijke opgave. "Op de TU Delft hebben we volop potentie. Niet voor niets worden we ook wel de kraamkamer van de chipsindustrie genoemd", aldus van der Hagen. "We kunnen alleen wereldleidend onderwijs blijven bieden met belangrijke investeringen zoals deze".
Nederland is groot in microchips en heeft een cruciale positie binnen Europa en wereldwijd, met een levendig economisch ecosysteem waarin technische universiteiten een spilrol vervullen. Zowel op gebied van talentontwikkeling en kennisontwikkelaar, als aanbieder van noodzakelijke high-tech faciliteiten die innovaties versnellen. TU Delft speelt daarin een essentiële sleutelrol, met een unieke combinatie van state-of-theart cleanrooms, toonaangevende expertise van wetenschappers, hoogwaardige talentontwikkeling incubator voor startups. In Delft wordt gekeken naar baanbrekende nieuwe chiptechnologieën en -materialen.
Van der Hagen: "De ervaringen die onze studenten opdoen in onze labs maken hen zeer gewild in Nederland en Europa, waar de chipindustrie niet zonder zulke expertise kan. Het is cruciaal dat de gelden van ’Project Beethoven’ worden aangewend om te investeren in onderwijs en onderzoek, om zo de Nederlandse strategische autonomie te behouden en versterken".