Tijdens een rondetafelgesprek vanuit Studio 0.41 lichtten de auteurs het boek en het schrijfproces toe (en/of bekijk een korte samenvatting van het gesprek)..
De universiteit staat midden in de maatschappij en heeft een belangrijke rol te spelen in de huidige crises, van klimaatverandering tot armoede en toenemende vluchtelingenstromen. Maar we zijn als organisatie te veel naar binnen gekeerd geraakt en het systeem moet opengebroken worden. Frank Miedema:
Onze omgang met het publiek was vooral zenden. En nu denken we: misschien moeten we ook eerst eens even goed luisteren.
Waar willen we heen in onder meer onderwijs, onderzoek en medezeggenschap? En hoe komen we daar op een open manier? Die vragen bespraken Kluijtmans, Kummeling en Miedema tijdens verschillende bijeenkomsten met medewerkers en studenten van de universiteit, maar ook met mensen van daarbuiten. Die sessies barstten volgens de auteurs van de energie en leidden tot veel nieuwe ideeën. Op basis van die input begonnen ze met schrijven.
Het is niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. Daarom willen we ook ontzettend graag input op deze eerste open versie, zodat we onze visie kunnen toetsen Manon Kluijtmans’Het boek is absoluut geen uitgestippelde routekaart’, zegt Manon Kluijtmans in het studiogesprek. ’Het is niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. Daarom willen we ook ontzettend graag input op deze eerste open versie van het boek, zodat we onze visie kunnen toetsen’.
Verandering gaat altijd gepaard met dilemma’s en missers. Maar de universiteit is een lerende organisatie. En zo is dit boek ook bedoeld, verduidelijkt rector Henk Kummeling.
Om inzicht te geven in wat we doen en hoe we nadenken over de toekomst. En nadrukkelijk ook als open uitnodiging aan iedereen om daarover mee te denken en mee te doen.