Hoogleraren Patricia Dankers en Evangelia Demerouti treden toe tot KNAW

- EN- NL
Links: Patricia Dankers | Rechts: Evangelia Demerouti. Foto links door Bart van
Links: Patricia Dankers | Rechts: Evangelia Demerouti. Foto links door Bart van Overbeeke, foto rechts door Angeline Swinkels
Twee TU/e-wetenschappers uitverkozen als leden van landelijk adviesorgaan dat wetenschapsbeoefening in Nederland wil bevorderen.

Patricia Dankers en Evangelia Demerouti, beiden hoogleraar aan de TU/e, zijn verkozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Scheikundige Patricia Dankers en arbeidsen organisatiepsycholoog Evangelia Demerouti treden daarmee toe tot een select gezelschap van zeventien vooraanstaande onderzoekers uit het hele land.

Patricia Dankers is hoogleraar Biomedical Materials bij de faculteit Biomedical Engineering en is daarnaast verbonden aan het Institute for Complex Molecular Systems. Ze ontwikkelt speciale materialen die beschadigd weefsel in het lichaam stimuleren om te herstellen, en die stamcellen en mini-orgaantjes in het laboratorium aansturen om te groeien. Een doorbraak in haar vakgebied: de regeneratieve geneeskunde.


Verschillende startups gebruiken haar materialen voor biomedische toepassingen zoals het herstellen van bloedvaten, het afgeven van anti-kanker medicijnen in de buikholte, en het regenereren van borstweefsel na borstkanker. Daarnaast is Dankers sterk maatschappelijk betrokken: ze brengt actief wetenschap naar het brede publiek via scholen, radioen tv-optredens, online explainers en samenwerkingen met kunstenaars.

Werken aan werkgeluk

Welke factoren bepalen of iemand zich goed voelt en goed presteert op werk? Hoogleraar werken organisatiepsychologie Evangelia Demerouti van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences ontwikkelde een theorie die laat zien hoe een optimale balans tussen werkdruk en ondersteunende factoren (zoals hulp van collega’s, werkgever en een prettige werkomgeving) werknemers gezonder, effectiever en gelukkiger maakt.

Haar inzichten worden wereldwijd gebruikt, bijvoorbeeld door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als Chief Diversity Officer van de TU/e initieerde ze het succesvolle Irène Curie Fellowship-programma dat alle wetenschappelijke vacatures aan de TU/e voor een periode van zes maanden uitsluitend voor vrouwelijke kandidaten openstelt. Dit leidde tot meer vrouwelijke wetenschappers en brede aandacht voor diversiteit binnen én buiten de universiteit.

Over de KNAW

De KNAW adviseert de overheid en noemt zichzelf ’de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland’. Nieuwe leden worden jaarlijks per vakgebied gekozen door een jury, op basis van aantoonbare wetenschappelijke excellentie.


De aankondiging komt op de 217e verjaardag van de Akademie. Uit tientallen nominaties selecteerden onafhankelijke jury’s de zeventien nieuwe leden. Zij blinken niet alleen uit in wetenschappelijk onderzoek, maar tonen ook een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Tien van de nieuwe leden zijn vrouwen. De officiële installatie vindt plaats op 29 september van dit jaar.

Lees meer over de nieuwe leden op de website van de KNAW.