Grafeen plus vloeibare kristallen staat gelijk aan ’hete vingers’

Foto: Laura van Hazendonk
Foto: Laura van Hazendonk
Eindhovense onderzoekers hebben een zachte ’robothand’ ontwikkeld van vloeibare kristallen en grafeen waarmee toekomstige chirurgische robots ontworpen zouden kunnen worden. Het nieuwe werk is zojuist gepubliceerd in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

In onze toekomstige ziekenhuizen worden zachte robots misschien wel gebruikt als chirurgische robots. Maar eerst moeten onderzoekers uitzoeken hoe ze deze vervormbare robots precies kunnen besturen en laten bewegen. Bovendien bevatten veel van de huidige zachte robots metalen, waardoor hun functioneren in waterrijke omgevingen - zoals het menselijk lichaam - nogal beperkt is. TU/e-onderzoekers onder leiding van promovendus Laura van Hazendonk, Zafeiris Khalil (als onderdeel van zijn masteronderzoek), Michael Debije en Heiner Friedrich hebben een zachte robothand of -grijper van grafeen en vloeibare kristallen ontworpen (beide organische materialen). Dat biedt mogelijkheden om zo’n apparaat in de toekomst veilig te gebruiken bij operaties.

Robots hebben een enorme invloed op onze wereld. In de industrie bouwen ze bijvoorbeeld auto’s en televisies. In ziekenhuizen assisteren robots - zoals het da Vinci robotchirurgisch systeem - chirurgen en maken ze minimaal invasieve operaties mogelijk. En sommigen van ons hebben zelfs robots die thuis stofzuigen.

"De maatschappij is afhankelijk geworden van robots en we bedenken nieuwe manieren om ze te gebruiken", zegt Laura van Hazendonk, PhD-onderzoeker bij de faculteit Chemical Engineering and Chemistry. "Maar voor nieuwe manieren om ze te gebruiken, moeten we nadenken over verschillende soorten materialen waarmee ze gemaakt kunnen worden."

Zacht denken

De materialen waar Van Hazendonk het over heeft, zijn vloeistoffen, gels en elastische materialen; die allemaal gemakkelijk vervormbaar zijn. "Gewoonlijk worden robots gemaakt van metalen, die stijf en hard zijn. Maar in bepaalde toepassingen beperken harde robots de prestaties", zegt Van Hazendonk. "De oplossing is om zacht te denken." Bij zachte robotica is het doel om robots te maken van materialen die in bepaalde situaties kunnen vervormen en zich dan gedragen als de meer traditionele harde robots.

Een gebied waar zachte robots een grote impact kunnen hebben, is chirurgie. Van Hazendonk: "Voor een chirurg kunnen veel operaties complex en delicaat zijn en dus specifieke handigheid vereisen. Soms is dat gewoon niet mogelijk en dan nemen ze hun toevlucht tot robots. Maar stijve robots kunnen sommige gebieden ook niet gemakkelijk bereiken. Daar kunnen zachte robots het verschil maken. Ons doel is om de potentiële nieuwe helpende hand te bieden voor bijvoorbeeld het vastklemmen en hechten van apparaten die gebruikte worden tijdens operaties."

Nobelprijs materialen

Voor hun onderzoek kozen Van Hazendonk en haar collega’s ervoor om een ander soort vervormbaar materiaal - vloeibare kristallen - samen met grafeen te gebruiken om een zacht grijpapparaat of ’hand’ te maken met vier bestuurbare en vervormbare ’vingers’.

Intrigerend genoeg zijn zowel vloeibare kristallen als grafeen direct of indirect verbonden met Nobelprijzen voor natuurkunde in de afgelopen dertig jaar. In 1991 won Pierre-Gilles de Gennes de prijs voor zijn werk aan orde in complexe materie, zoals vloeibare kristallen. En in 2010 wonnen Andre Geim en Konstantin Novoselov de prijs voor hun werk aan grafeen - het supersterke materiaal dat transparant en een effectieve geleider van elektriciteit en warmte is.


"Een vloeibaar kristal gedraagt zich als een vloeistof of een vaste stof, afhankelijk van hoe het wordt geëxciteerd of verstoord. Als het vloeit, gedraagt het zich als een vloeistof. Maar in speciale situaties kunnen de moleculen in de vloeistof zichzelf rangschikken om een regelmatig patroon of regelmatige structuur te creëren, zoals een kristal dat je onder een krachtige microscoop zou zien in een vast materiaal", legt Van Hazendonk uit. "Het vermogen van vloeibare kristalmaterialen om zich zo te gedragen, is perfect als het gaat om het maken van zachte robots."

Uitdaging voor een actuator

Met de geselecteerde materialen gingen de onderzoekers aan de slag om een actuator te ontwerpen en te maken. "Actuators besturen en regelen de beweging in robotsystemen. Gewoonlijk reageert of beweegt de actuator wanneer hij wordt gevoed met elektriciteit, lucht of een vloeistof", zegt Van Hazendonk. "In ons werk hebben we iets anders gebruikt om liquid-crystal network (LCN) actuators aan te drijven."

De onderzoekers ontwierpen een grijperapparaat met vier ’vingers’ die worden aangestuurd met LCN-actuators die vervormen dankzij het effect van warmte op op grafeen gebaseerde verwarmingselementen of sporen in de vingers van de grijper of ’hand’. [Zwarte lijnen in de afbeelding]

Buigen van de vingers

"Wanneer elektrische stroom door de zwarte grafeenbanen loopt, worden de banen warm en dan verandert de warmte van de banen de moleculaire structuur van de vingers van vloeibaar kristal en sommige moleculen gaan van geordend naar ongeordend. Dit leidt tot buiging van de vingers", zegt Van Hazendonk. "Zodra de elektrische stroom wordt uitgeschakeld, gaat de warmte verloren en keert de grijper terug naar zijn oorspronkelijke staat."

Een van de grootste uitdagingen voor de onderzoekers had te maken met de grafeenverwarmingselementen, zoals Heiner Friedrich, Universitair Docent aan de faculteit Chemical Engineering and Chemistry, aangeeft.


"We moesten ervoor zorgen dat ze de juiste temperatuur bereikten om de vloeibare kristallaag te veranderen, en dat dit met een veilige elektrische spanning kon gebeuren. Aanvankelijk bereikten de grafeenelementen niet de juiste temperaturen bij veilige voltages, of ze zouden oververhit raken en het apparaat verbranden", zegt Friedrich. "Dit probleem en vele andere belangrijke uitdagingen werden opgelost door Zafeiris Khalil tijdens zijn onderzoek voor zijn MSc-scriptie."

De onderzoekers lieten zich niet afschrikken en ontwierpen uiteindelijk een actuator die zonder problemen werkt bij elektrische spanningen van minder dan 15 volt. En qua prestaties kunnen de grijpers kleine voorwerpen met een massa tussen 70 en 100 milligram optillen. "Dit klinkt misschien niet als veel, maar in medische toepassingen zoals chirurgie kan dit nuttig zijn voor de exacte en minuscule beweging van kleine gereedschappen, implantaten of biologisch weefsel", zegt Van Hazendonk.

Tastbaar en nuttig

Voor Van Hazendonk - die haar promotieonderzoek combineert met het lidmaatschap van de Provinciale Staten van Noord-Brabant - was dit onderzoek een eyeopener. "Ik vind het geweldig hoe ons werk een nuttige en tastbare toepassing combineert. Het grijpapparaat is gebaseerd op fundamentele technologieën, maar de actuator zelf zou de basis kunnen vormen voor een reeks toekomstige robots voor biomedische of chirurgische toepassingen."

Volledig geprinte robot

Voor de toekomst hebben Van Hazendonk en haar collega’s interessante plannen. "We willen een volledig geprinte robot maken door een vloeibare kristallaag te 3D-printen. Voor onze grijper hebben we de laag gemaakt door materialen in een mal te gieten. Andere onderzoekers in de groep van Michael Debije hebben laten zien dat vloeibare kristallen geprint kunnen worden. Voor deze grijper hebben we de grafeenlaag geprint, dus het zou gaaf zijn om een volledig geprint apparaat te hebben."

Lees de hele thesis

’Hete vingers: Individually Addressable Graphene-Heater Actuated Liquid Crystal Grippers’ , Laura van Hazendonk et al., ACS Applied Materials & Interfaces, (2024).