Fietsonderzoekers zoeken niet-fietsers

Vanuit het Smart Connected Bicycle-project experimenteren fietsonderzoekers de komende weken in het Twekkelerveld. Proefpersonen fietsen meerdere rondes op een e-bike met een waarschuwingssysteem. Daarvoor zoeken de onderzoekers nog deelnemers.

Het wordt steeds drukker in het verkeer. Steeds meer mensen kiezen voor de auto, maar ook op de fietspaden word het steeds drukker, waardoor er vaker ongelukken plaatsvinden. "Innovaties als elektrische fietsen, fatbikes maar ook bijvoorbeeld de fietssnelweg F35 tussen Enschede en Hengelo zorgen ervoor dat fietsers soms harder dan verantwoord gaan", vertellen de onderzoekers.

De onderzoekers vertellen verder: "Het doel van ons onderzoek is fietsen zo plezierig en veilig mogelijk maken, †zodat mensen vaker de fiets pakken." Daarvoor zoekt de onderzoeker nog proefpersonen die willen deelnemen aan de experimenten die de komende weken plaatsvinden rond de campus van de Universiteit Twente en het Twekkelerveld. In het bijzonder zijn ze opzoek naar niet-fietsers, oudere mensen en vrouwen.

Waarschuwingssysteem

In het onderzoek fietsen proefpersonen drie rondes op een elektrische fiets. De eerste ronde is zonder waarschuwingssysteem, maar in de twee rondes daarna op verschillende manieren waarschuwingen. Zo wordt er eenmaal gefietst met speciale handschoenen die een trilsignaal geven als het nodig is om wat langzamer te fietsen bij een gevaarlijke situatie.

De fietstechnologieŽn zijn vergelijkbaar met innovaties in auto’s. "Slimme technologieŽn voor automobilisten helpen om zo veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen", vertellen de onderzoekers. De onderzoekers willen weten welke waarschuwingen en communicatievormen goed werken voor fietsers. Daardoor moet fietsen veiliger en leuker worden en pakken mensen hopelijk vaker de fiets.

Meer informatie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers Annemarie Jutte vanuit Saxion, en Deepak Yeleshetty, Georgios Kapousizis, en Mario Boot vanuit de UT. Het Smart Connected Bicycle project is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Accell Group, TNO, Technische Universiteit Delft en Saxion Hogeschool. Meer informatie is te vinden op de website van het Smart Connected Bicycle-project. Aanmelden voor het onderzoek kan door je in te schrijven voor een tijdslot op deze pagina.

Bacheloropleidingen
Masteropleidingen
Hbo-doorstroom
Faculteiten & instituten
Student Services Contact Centre
(Interne) Service Portal

Contact
People Pages (telefoongids)
Route & Plattegrond
Werken bij de UT/Vacatures
Nieuwsoverzicht UT
Agenda UT

Samenwerken met de UT Bedrijfsruimte op de campus PhD/PDEng in het bedrijfsleven Ondersteuning door Novel-T DesignLab