Op dinsdag 7 mei hebben UU-medewerkers en -studenten gedemonstreerd en daarbij het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift bezet. Op woensdag 8 mei volgde een protest en de bezetting van Drift 25. Beide bezettingen zijn beëindigd door de politie. Binnen onze gemeenschap heeft dit tot vragen geleid over de rol van de universiteit, de inzet van politie, en incidenten die daarbij zouden hebben plaatsgevonden. In opdracht van het College van Bestuur wordt er daarom een onafhankelijk feitenonderzoek naar de protesten gedaan.
Het doel van het onderzoek is het opstellen van een feitelijke tijdlijn van gebeurtenissen. Zodat duidelijk wordt wat, waar en wanneer is gebeurd. Daarbij wordt gekeken naar zowel de acties van demonstranten, het universiteitsbestuur, stadsbestuur en de politie. Deze tijdlijn kan gebruikt worden voor vervolggesprekken over dit onderwerp, en om als universiteit lessen te trekken. Het doel van dit onderzoek is niet om demonstranten te identificeren, noch om sancties tegen individuele personen te treffen.
Onderzoeksmethodiek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Global Justice Investigations Lab (GJIL). GJIL traint studenten in het uitvoeren van open-sourceonderzoek om zo bij te dragen aan de global justice-werkzaamheden van maatschappelijke partners. De onderzoeksmethodiek bestaat uit een analyse van social media-posts van de desbetreffende dagen. Beeldmateriaal van beveiligingscamera’s van de Universiteit Utrecht zal ook in het onderzoek worden meegenomen.
De onderzoeksgroep zal nadrukkelijk niet ’analyseren’ wat er is gebeurd, maar richt zich uitsluitend op een ’beschrijving’ van de acties van protesterende medewerkers en studenten, de politie en andere betrokkenen. De notities die in het kader van het onderzoek worden gemaakt, zijn anoniem. In het onderzoeksverslag zullen dus geen namen van individuen worden opgenomen. Wel is het mogelijk dat in bepaalde gevallen gelinkt wordt naar op social media gedeelde, openbare berichten.
Om AVG-regels in dit onderzoek te waarborgen, worden er verschillende maatregelen genomen. Zie de privacyverklaring voor meer informatie.
De uitkomsten van het onderzoek zullen naar verwachting aan het begin van het nieuwe collegejaar worden gedeeld.
Verder praten? Of heb je hulp nodig?
De Universiteit Utrecht zet zich in om iedereen te steunen die direct of indirect door deze gebeurtenissen wordt geraakt. We bieden onze studenten en medewerkers graag ondersteuning hierbij.
Ben je student en zoek je informatie, advies of begeleiding, kijk dan op de pagina Bij wie kan ik terecht? om te zien bij wie je terecht kunt.
Medewerkers die zich zorgen maken kunnen ondersteuning zoeken bij hun leidinggevende en Bedrijfsmaatschappelijk werk (intranet, inlog vereist)