ENW-KLEIN voor donkerematerieonderzoek Colijn en Postma

De XENON1T-detector waarmee al een grote hoeveelheid data is verzameld in de zoe
De XENON1T-detector waarmee al een grote hoeveelheid data is verzameld in de zoektocht naar donkere materie.

Hoewel een kwart van het heelal uit donkere materie bestaat, hebben we het nog nooit in een lab waargenomen. Natuurkundigen Auke-Pieter Colijn en Marieke Postma ontvingen een ENW-KLEIN-subsidie van NWO om op zoek te gaan naar verborgen signalen van donkere materie in bestaande data.

Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft in totaal vijftien aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. De competitie is breed - naast het voorstel van Colijn en Postma werden ook subsidies toegekend voor onderwerpen variėrend van onderzoek naar het gedrag van eiwitten die betrokken zijn bij DNA-reparatie tot magnetische parkeerlaatsen en supergeleiders. KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en wetenschappelijke urgentie. De subsidie stelt Colijn en Postma in staat om als onderdeel van het onderzoeksproject twee promovendi aan te stellen.

Op zoek naar donkere materie in het afval van XENON

De zoektocht naar donkere materie in het heela is al enkele decennia gaande, maar tot nu toe zonder succes. Het kan echter zo zijn dat huidige experimenten niets vinden omdat ze op de verkeerde plek kijken. Colijn en Postma gaan de meetgegevens van het XENONnT-experiment "herbruiken" om naar donkere materie met een afwijkende signatuur te zoeken.